En kvinna som går på en väg havet i bakgrunden.
Lyssna

När hela människan får vara med

Pilgrimslivet innehåller många delar som är viktiga för människans psykiska hälsa. Diakonen och socionomen Li Almgren tror att alla skulle må bra av att pilgrimsvandra.

– Jag tror att vi behöver långsamheten i att promenera för mycket annat går så fort fram. Man hinner lukta, man hinner känna sin kropp, känna vinden i ansiktet. Man hinner notera saker vi inte ser när vi springer, kör bil eller cyklar, säger Li Almgren.

Hon är diakon i Varbergs församling och arbetar mycket med existentiell hälsa på olika sätt. Utbildning till socionom och sedan till diakon har hon nyligen byggt på med en kurs i folkhälsovetenskap med fokus utseende, kropp och självuppfattning. I det gör hon många kopplingar mellan pilgrimslivet och hälsa.

–  Pilgrimsvandringar innehåller så många aspekter av människans hälsa. Fysisk hälsa för att vi rör på oss. Social hälsa genom att vi gör det med andra. Ekonomisk hälsa för det behöver inte kosta några pengar.

Tillsammans utan att behöva umgås

Li fortsätter att resonera kring det här med att pilgrimsvandra med andra men samtidigt utan tvång. Det går att göra själv och när det sker med andra är det oftast enkelt och otvunget med promenader som sker mer eller mindre i tystnad. Den som inte vill prata med andra måste inte det. Just det här med att det är något mer än fysisk träning och berör på djupet lyfter Li ofta fram. Fler skulle kunna må bra genom pilgrimsvandring.

– Jag vill påstå att det också ger existentiell hälsa för det kopplar på andlighet och jag vill hävda att pilgrimsvandring innehåller WHO:s åtta aspekter av existentiell hälsa. Så när det handlar om psykisk ohälsa är det här väldigt bra.

Bilden av pilgrimsvandringar påverkas av inlägg om veckolånga vandringar utomlands, men Li lägger tonvikten vid det enkla som blir en del av vardagen.

– Precis som kristen djupmeditation och Tikva är vandringen en metod att hantera stress och komma nära sig själv, skapelsen, Gud och medmänniskan.

I och runt Varberg kommer det att vara många pilgrimsaktiviteter. Vandringar och annat. Kanske exakt det du behöver för att hitta en ny balans i livet. 

WHO:s åtta aspekter av existentiell hälsa

  1. Upplevelse av sammanhang
  2. Att känna sig hel
  3. Att vara i balans
  4. Upplevels av harmoni och inre lugn
  5. Upplevelse av fascination
  6. Tillit som livskraft
  7. Meningen med livet
  8. Hoppfullhet och optimism

Text och foto Kent Pettersson
Texten är också publicerad i Var med 2023 nummer 2

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.

Stillhet genom vandring

Fascination och förundran, eller kanske bara undran, finns i blickarna som ser människorna som går på led söderut genom centrala Varberg. Det är en manifestation. För det stilla livet, för den inre resans betydelse. Viktigast är ändå just deltagarnas inre resa på den korta pilgrimsvandringen.