Peter Börjesson hälsar och småpratar välbekant med de två männen som står och pratar och njuter av aprilförmiddagens ljuva solsken i ena kanten på Varbergs torg. På vägen in i kyrkan säger Peter hej till en man i kommunens arbetskläder som passerar förbi entrén. Efter 28 års arbete som guide och ständiga promenader runt omkring i Varberg känner Peter många av de som rör sig på stadens gator. När intresset för människor är lika stort som det för byggnader och platser blir det många samtal med dem han träffar.
– Det roligaste med att vara guide är alla möten och att få träffa människor i olika situationer. Jag brinner för folkbildning och den vill jag förmedla, säger Peter Börjesson.
Peters kunskap sträcker sig åt många olika håll och han guidar förbokade grupper som vill ha olika teman eller vara på en speciell plats och under sommaren erbjuds guidning utan föranmälan. Den här sommaren kommer Varbergs kyrka som fyller 250 år vara ett återkommande tema. I ett kvarts millennium har kyrkan stått där och människornas relation till kyrkan har förändrats mycket under tiden.
Räddad ur två bränder
– Jag märker en förändring när jag berättar om kyrkobyggnaden och inventarierna och lyfter fram kyrkan som kulturbärare. Då har jag förstått att det är fler människor som inte besöker kyrkan regelbundet nu.
Eftersom kyrkan står där den gör och är en fin gammal byggnad med central roll i historien tar Peter ofta med grupperna in i kyrkan och märker hur många fascineras över känslan. Även de som bor i Varberg kanske aldrig har varit i kyrkan. I Varbergs kyrka finns också en del riktigt gamla saker som Peter vill visa och koppla till nu försvunna platser.
– Jag visar dopfunten och berättar att den har barn döpts i den sedan 1600-talet.
Peter återkommer ofta till det här med att kunskap om historien förstärker eller kan skapa helt nya känslor och tankar för det vi ser framför oss. Ibland har Peter haft möjlighet att visa på andra av kyrkans inventarier som är gamla och oftast är inlåsta.
– Man känner det när man håller i de här föremålen. Vad har de varit med om? Tänk att vi kan använda saker som är flera hundra år gamla även i dag. Som dopfunten. Den har räddats ur den brinnande kyrkan på Platsarna och sedan ur den brinnande Carolikyrkan och nu har vi den här.
Med historien i minnet och fötterna i nuet går det att spana in i framtiden och gissa, guida in i framtiden. En spaning som inte sträcker sig 250 år framåt men en liten bit i framtiden, vilken roll har kyrkan då? Byggnaden är kanske samma som nu, eller så kommer betydelsen av den stilla oas kyrkans tjocka vägar inrymmer bli allt viktigare eftersom ljudet i staden ökar. Peter tycker att det är fler och högre ljud i staden nu.