En kyrkvaktmästare tänder ljus i ett fönster. I koret står en vit kista med röda och vita blommor på.
Lyssna

Begravning

Om du förlorar en människa som står dig nära, behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

Hur går jag till väga?

Det vanligaste sättet är att kontakta en begravningsbyrå. Begravningsbyrån hjälper att boka tid för begravning och andra praktiska arrangemang.
Det går också bra att kontakta pastorsexpeditionen direkt om du inte vill använda dig av en begravningsbyrå för att boka in begravningen.

I god tid före begravningen kommer sedan prästen att ta kontakt med närmast anhöriga. Ni bestämmer då tillsammans tid för ett samtal där ni diskuterar både praktiska frågor kring begravningen och även vem den bortgångne var. 

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkans ordning ger oss möjlighet att visa vår kärlek och tacksamhet till den som stått oss nära. 

Tacksägelse och själaringning

Enligt en gammal sed i vårt land ringer vi i kyrkklockorna i någon av församlingens kyrkor i samband med att någon församlingsbo har avlidit, så kallad själaringning. Själaringningen sker kl. 10.00-10.15 någon av de närmaste dagarna efter församlingen fått meddelande om dödsfallet. Vi kommer gärna överens med anhöriga om särskild dag önskas. 

Tacksägelse innebär att dödsfallet tillkännages i gudstjänsten på en söndag. Namnet på den avlidne läses upp och man tänder ett ljus. Under den efterföljande klockringningen tackar vi i stillhet för allt vad den avlidne har fått betyda under sitt liv.

Begravningsombud för ej medlem i Svenska kyrkan, utsedd av Länsstyrelsen

Bengt Nilsson, 070-353 23 62 eller bengtga.nilsson@telia.com

 

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Lena Persson

Lena Persson

Förvalningsassistent, Dataskyddsombud, Gravadministratör, Värby församling

Mer om Lena Persson

Vår förvaltningsassistent är den du möter i telefon och på expeditionen. Lena ansvarar bl a för in- och utträden, kyrkobokföring, lokal- och förättningsbokning. Gravvårdsärenden och gravvårdsavtal.