En liten bebis blir döpt. En kvinnlig präst håller sin hand på hans huvud.
Lyssna

Dop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Genom dopet blir man del i en gemenskap som sträcker sig bakåt genom historien ända till Jesus själv, och framåt tillsammans med alla andra människor som på något sätt vill höra till Jesus. Man blir en del av den världsvida kyrkan och samtidigt välkomnas man in i Svenska kyrkan och den lokala församlingen. Att döpas har ingen ålder, man är välkommen att diskutera dop när som.

I Värby församling finns fem kyrkor och Värbygården att välja på. Dop välkomnas både i söndagens huvudgudstjänst och i separat dopgudstjänst. Söndagens gudstjänst är kl. 11.00. Vi erbjuder doptider på lördagar och söndagar.

Tider för separat dopgudstjänst är:
lördag kl. 11.00, 13.30 och 15.00
söndag kl. 13.30 och 15.00

Träffa prästen för ett dopsamtal

När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål om plats för dopet redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Låna dopklänning

Det finns dopklänning att låna i församlingen utan kostnad.

Kontakta expeditionen för bokning av dop - 040-44 00 64, eller varby.forsamling@svenskakyrkan.se
Expeditionen är öppen måndag och fredag kl. 9.00-12.00, onsdag kl. 13.00-15.00 och torsdag kl. 16.00-18.00. Tisdagar stängt.

 

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Lena Persson

Lena Persson

Förvalningsassistent, Dataskyddsombud, Gravadministratör, Värby församling

Mer om Lena Persson

Vår förvaltningsassistent är den du möter i telefon och på expeditionen. Lena ansvarar bl a för in- och utträden, kyrkobokföring, lokal- och förättningsbokning. Gravvårdsärenden och gravvårdsavtal.