Lyssna

Miljötips

Vi i miljögruppen delar gärna med oss av tips och idéer kring hur du kan bidra till en bättre miljö och ett friskare klimat. Saknar du något tips? Hör av dig!

Så för livet – Så för mångfald

Har du plats och möjlighet att så lite växter som kan komma till nytta för både fjärilar, humlor, bin och dig själv? Här får du några tips på enkla och trevliga växter.

Fotosyntes är en finurlig process där gröna växter tar in koldioxid och släpper ut syre. I samma process producerar en del växter nektar som lockar till sig insekter. Genialiskt!

Gurkört infördes av munkar till Sverige under medeltiden och har en blomma som doftar svagt av gurka. Den uppskattas av de nektarsökande insekterna och blommorna, som kan du äta, är väldigt trevliga att dekorera sallader med.

Blomsterkrasse är mycket lättodlad och du kan äta både blommor och blad. Det kan hända att du får hård konkurrens från fjärilslarver som också uppskattar krasse.

Sommarflox och luktärt är två växter som verkligen lockar till sig fjärilar, bin och humlor. De är väldigt vackra att se på, både blommorna och insekterna.

Så gärna så att du får en mångfald av färger och former.

Det enklaste miljötipset är att avstå.

Om du känner att du har ett gott och välordnat liv kanske du har möjlighet att avstå från en del saker. Det kan vara en så enkel handling som att avstå som är det mest miljövänliga alternativet.

Utmana dig själv att avstå under en begränsad period.

Miljövänliga ljus

Visste du att det finns miljömärkta ljus? Paraffinljus tillverkas av råolja och är skadliga för både hälsan och miljön. Leta efter stearinljus, bivaxljus eller ljus tillverkade av återvunnen ljusmassa.

Om du köper värmeljus med aluminiumkopp är det viktigt att du plockar bort den magnetiska metallplutten i botten innan du lägger den i metallåtervinningen, annars återvinns inte aluminiumet på rätt sätt. Aluminium är mycket energikrävande att framställa, men passar utmärkt för återvinning eftersom det går att återvinna till nästan 100 %. Den lilla stund det tar att pilla bort metallplutten i botten gör stor skillnad för miljön.

 

Fasteutmaning med fokus på miljö

Vi i miljögruppen i Värnamo pastorat tog fram en fasteutmaning 2020 som du gärna kan använda dig av. Det är både saker du kan avstå från men också aktiva handlingar. Du avgör själv vilka rutor du vill kunna kryssa. Vinnaren blir både du och klimatet.

Ladda ner din egen fasteutmaningen och sätt igång redan idag!

Klicka på bilden för att ladda ner dokumentet