En flicka i röd tröja som skrattar.
Lyssna

Årskurs 3

Pedagogiska program och verksamheter, hösten 2024

HELGON & SPÖKEN

Dramatiserad visning om skillnader och likheter mellan Halloween, Alla helgons dag, Allhelgonadagen och Alla själars dag. Varför och hur de firas. Efter dramatiseringen pratar vi sorg och saknad i domkyrkan, där alla barn som vill får tända ett ljus. I Barnkonventionen står att barn har rätt att uttrycka sin mening, vi vill i detta skolprogram även lyfta fram barnets rätt till sina egna känslor som kan vara svåra att prata om, såsom t.ex. sorg och död.  
Årskurs: 3
Tid: 21 okt – 25 okt kl. 9.00. Lektionstid 1,5 tim.
Plats: Start i Kyrkbacksgården, därefter Västerås domkyrka
Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! 
Kontakt: Ingela Welén, ingela.welen@svenskakyrkan.se, 021-81 46 24.

VÄSTERÅS DOMKYRKA BERÄTTAR

Fokus på hembygdens historia. Sveriges historia. Kristendoms- och kyrkohistoria. 
Tid:  Året runt.
Plats: Västerås domkyrka
Kontakt: Ingela Welén, ingela.welen@svenskakyrkan.se, 021-814624  eller via Study Along.

STUDIEBESÖK MED OLIKA TEMAN

Eleverna får besöka Svenska kyrkan. Efter era önskemål sätter vi ihop innehållet i besöket. Förslag på innehåll kan vara: Vad är kristendom och Svenska kyrkans tro och liv?  Vad gör Svenska kyrkan? Vad tror de som jobbar där på? Vad finns där? Vad händer i kyrkan? Hur ser de på kristendomen och hur lever de? Vi pratar om musik, symboler och om allt det som Svenska kyrkan gör. Vilka saker som finns i kyrkorummet samt om högtider som jul och påsk och om dop, vigslar, konfirmation och begravning.

Årskurs:
F-6
Tid: Året runt
Plats: Tomaskyrkan
Kontakt: Cecilia Tenström, cecilia.tennstrom@svenskakyrkan.se, 021-40 38 26 eller Sara Hjalmarsson, sara.hjalmarsson@svenskakyrkan.se, 021-40 38 10

Årskurs: F-9
Tid:
Året runt
Plats:
Önsta Gryta kyrka
Kontakt: Sara Secund, sara.secund@svenskakyrkan.se.  tfn: 021-40 41 12

DÖTID I SKOLAN

Hur är det att ha sorg efter att något dött? Var i kroppen känns sorgen? Hur är man en bra kompis när någon är i sorg? Vad är allahelgona? Vad är Halloween? Eleverna får svara på frågor om döden, sorg och begravning m.m.
Årskurs: 1-3 (även andra årskurser är välkomna att höra av sig).  
Tid:  Vecka 42 och 43 (även annan tid på året går bra, kontakta oss). Lektionstid ca 1,5 timmar.
Plats: Klassrum (alt. Önsta gryta kyrka) 
Kontakt: Sara Secund, sara.secund@svenskakyrkan.se.  tfn: 021-40 41 12

DÖTID I SKOLAN   

Svenska Kyrkan arbetar ofta med döden och möter människor i olika åldrar som är i sorg. Frågorna kring döden är många, svåra och otroligt viktiga. Vad är en grav? Varför tänder vi ljus på allhellgona? Vad händer när någon dör? Hur går en begravning till? Genom samtal och reflektion får vi chansen att fundera kring döden, sorgen och hur vi kan hjälpa någon som är ledsen.    
År: 1-3 
Tid: oktober-november 
Plats: Tomaskyrkan 
Kontakt: Cecilia Tennström, cecilia.tennstrom@svenskakyrkan.se, 021-40 38 26 eller Sara Hjalmarsson, sara.hjalmarsson@svenskakyrkan.se, 021-40 38 10.