Herrnhutarna inspirerade andra
Herrnhutarnas sätt att anlägga kyrkogårdar/begravningsplatser inspirerade och i slutet av 1700-talet anlades en begravningsplats i Dessau som påminde mycket om den lågmälda stilen som herrnhutarna använde. Men den nya begravningsplatsen i Dessau var öppen för alla kristna, den var kommunal och den kom att betyda oerhört mycket för hur begravningsplatser utanför städerna fortsättningsvis skulle komma att utformas i Europa och även i Sverige med början under det sena 1700-talet.
Men Guds åker som begrepp var även levande i Sverige. När Johan Olof Wallin invigde Norra begravningsplatsen i Stockholm 1827 höll han ett mycket långt tal där han bland annat liknade den nya begravningsplatsen vid en åker där människorna var skörden:
”Si, skördemannen håller skäran i sin hand och allt kött är hö och all dess godhet är såsom ett blomster i marken/…./Det nakna strået och det fulla axet, den veka stängeln och den starka stammen, den gröna brådden och den gula säden – Allt faller. Unga och gamla/…./I ären skörden: skördemannen är döden – Mogne eller omogne! Af jord ären I komne, jord skolen i åter varda.”