![](bilder/572712/16_Hakon_Svensson.jpg?doprocessing=1&w=1680)
16. Hakon Swensson, ICA-direktören
Hakon Swensson var inget läshuvud, men begrep sig på affärer. Tidigt utmanade han Kooperationen genom att köpa in egna grossistfirmor och bilda egna inköpscentraler.
Hakon Swensson föddes i Kopparberg 1883 men flyttade med familjen till Irsta 1888 då hans pappa Carl-August blev kyrkoherde där. Hakon gick småskolan i Irsta (klass 1-3) och började sedan folkskolan i Västerås.
Han trivdes inte med studierna och när den obligatoriska skolgången var över valde han att inte fortsätta studera utan i stället söka arbete inom handeln. Att göra affärer var han mycket fascinerad av och redan som 15-åring hade han förvärvat ganska stor erfarenhet inom området.
Hemma i prästgården i Irsta hade nämligen han och hans bröder tillsammans med pappa kyrkoherden drivit både cigarrfabrik och biodling med honungstillverkning i större skala.
Som 15-åring tog han därför arbete som springpojke i en grosshandlarrörelse i Västerås. Han trivdes bra och 19 år gammal avancerade han inom företaget och blev handelsresande. Det innebar att han åkte runt till butiker och handelsbodar i mellersta Sverige för att sälja varor till handlarna som de sedan i sin tur sålde till sina kunder.
![Hakon Swenson](bilder/572712/hakon-swenson.jpg?doprocessing=1&w=800)
Hakon Swenson
ICA versus Kooperationen
Hakon ogillade konsument-kooperationens dominans och kom på idén att försöka konkurrera ut de kooperativa konsumentföreningarna genom att förmå privata handlare att gå ihop och köpa upp grossistfirmor. År 1917, vid 34 års ålder, startade han eget: AB Hakon Swensson/Hakonbolaget. Av de inköpta grossistfirmorna bildades tre inköpscentraler, en i norr, en i söder och en i Mellansverige.
Under 1918 etablerade sig Hakonbolaget i ett trångt kontor med lågt i tak på Slottsgatan 14 i Västerås, tidigare Sundins snusfabrik. Där fanns stallplats för två svarta hästar med vagn och garage för den öppna firmabilen av märket Master.
Nere i hamnen hade bolaget sitt varulager, en trälada i tre våningar som saknade elektriskt ljus. Bara några år senare, 1923, flyttade företaget in i betydligt större och pampigare lokaler på Hamngatan 16, i nuvarande Vasaparken. När så de tre stora inköpscentralerna i Sverige slogs ihop till ICA 1938 tog konkurrensen med konsumentkooperationen fart på allvar.
Förutom att köpa in varor i stora lager hade Hakonbolaget redan på 1920-talet eget kafferosteri och egen brödfabrik. ICA utvecklades därefter likt konsumentkooperationen med egen tillverkning inom allt fler varugrupper, både livsmedel som konfektion.
![Konstituerande bolagsstämma för det nya Coronabageriet i Sundsvall, ett samprojekt mellan Hakonbolaget, Nordsvenska Köpmanna AB och Speceristernas Varuinköp. Här Hakon Swenson, den resande vd:n i Hakonbolaget, och C J Eliason, styrelseordförande.](bilder/572712/Coronabageriet.jpg?doprocessing=1&w=800)
Konstituerande bolagsstämma för det nya Coronabageriet i Sundsvall, ett samprojekt mellan Hakonbolaget, Nordsvenska Köpmanna AB och Speceristernas Varuinköp. Här Hakon Swenson, den resande vd:n i Hakonbolaget, och C J Eliason, styrelseordförande.
Foto: ICA
ICA och Hakon
Viktiga delar i ICAs uppbyggnad var den företagskultur som Hakon Swenson byggde upp liksom reklamen, båda utvecklades starkt under 1940-talet. Med seriefigurer som ICAnder, personaltidning och stora kampanjer kunde kunskaper om försäljning och kundbemötande förmedlas till handlarna medan reklamen till kunderna, som alltid, handlade om de enskilda varornas förträfflighet.
Hakon Swenson var under sin levnad en välkänd person i Västerås. Han var aktiv och socialt engagerad med ibland starka åsikter. Varje år hölls ICAs stämma i Västerås med handlare inbjudna från hela landet. Efter lördagskvällens middag med festligheter på stadshotellet var det morgonsamling i domkyrkan där Hakon höll inspirerande, förmanande och ibland flera timmar långa tal till de församlade ica-handlarna. Kanske hade han inspirerats av sin far, kyrkoherden?
År 1960 vid 77 års ålder dog Hakon. Begravning skedde i Västerås domkyrka, med gravsättning på Hovdestalund. Gravplatsen rymmer 10 personer: Hakons fru, söner med fruar och några fler.
Hakons bror Yngve Swensson blir också en profil i Västerås. Han blev bilhandlare med start 1917 med försäljning av T-Ford och traktorn Fordson. Yngve dog 1967. Bilhandeln är fortfarande verksam i Västerås. Yngwe sålde en T-Ford till barnmorskan i Västerås Hilda Pihlgren kallad Pila-Britta. Hon var den första kvinna att äga både bil och körkort i Västmanland. Pila-Britta är också begravd på Hovdestalund och mer om henne finns att läsa under en annan punkt.