Sångare i domkyrkans flickkörer
Lyssna

Konserter i Västerås domkyrka

Upplev musik i en unik miljö! Här hör du allt från klassisk musik till uruppföranden av nyskrivna verk, nationella och internationella gästspel av hög klass. Självklart medverkar också domkyrkans körer. All musikverksamhet i domkyrkan arrangeras i samverkan med studieförbundet Sensus.

Hösten 2024

Till de flesta konserterna är det fri entré, men till vissa behöver du köpa biljett. Biljetterna till höstens konserter släpps 21 september och du köper dem via Nortics webbplats

>>> Läs höstprogrammet som digitalt häfte

Söndag 8 september kl 18
Camera InCantus

Västeråskören Camerata InCantus bildades 2015 och består av ett 30-tal erfarna sångare. Med hög ­ambition sjunger de klassisk körmusik från renässansen till det ­allra modernaste. Under ledning av dirigenten och körprofilen Håkan Olsson Reising har InCantus ­genomfört en rad samarbeten med ­Västerås Sinfonietta och ­Konserthus, samt flera turnéer i ­Sverige och Europa. 
Vid kvällens konsert bjuder kören på sitt intressanta a cappella-program från sommarens turné till ­Skottland. Brittisk musik av William Byrd, Edward Elgar och James MacMillan samt nutida musik av den lettiske ­tonsättaren Ēriks Ešenvalds, spanjoren Javier Busto, svenska ­tonsättare som Nils Lindberg och vår egen tidigare ­domkyrkoorganist Agneta Sköld.
Camerata InCantus
Håkan Olsson Reising, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.                    

Söndag 15 september kl 18.00
Orgelsymfoni nr 8
av Charles-Marie Widor

Charles-Marie Widor var en av Frankrikes mest ­betydande orgeltonsättare. Under sitt långa liv ­komponerade han inte mindre än tio symfonier för orgel. Den åttonde, från år 1887, kännetecknas av sin storhet, virtuositet och intrikata kontrapunktiska skrivande. 
Tonarten är H-dur och den innehåller alla de ­ingredienser man förväntar sig i en symfoni från den romantiska ­epoken; En storslagen introduktion, långsam mellansats, ett scherzo, en stor variationssats, en långsam elegisk sats och en avslutande final. 
Symfonins tematiska material utvecklas genom hela ­verket, vilket skapar en sammanhängande och skön musikalisk resa för lyssnaren. Här kommer verkligen domkyrkans stora Åkerman & Lund-orgel till sin fulla rätt. Välkommen att lyssna till en orgelsymfoni i sann skönhet.
Benjamin Åberg, organist
Konsertlängd ≈ 50 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.
                

Lördag 21 september kl 12-00     
Västerås kulturnatt 

Kulturnatten har för många blivit en tradition och en ­fantastisk möjlighet att under en och samma kväll få ta del av det rika kulturliv som Västerås har att erbjuda. Här får du bland annat chansen att uppleva vårt unika körliv i Västerås domkyrka!

12.00 Orgelmatiné: I bergakungens sal – favoriter av Grieg 
Jonas Lundblad, organist

14.00 Visning: Folkkyrkan i Folkhemmet 
Caroline Kyhlbäck, präst
Rebecca Svensson, historiker

15.00 Lyrik under valven 
Domkyrkoguide Berit visar och läser

16.00 Sjungande djäknar genom tiderna
Västerås domkyrkas goss- & herrkör
Joakim Olsson Kruse, dirigent

17.00 Sjörövar-Sally och mysteriet med dopfunten 
Kom och hjälp Sally! Rekommenderas för barn cirka 4–7 år. Samling utomhus vid västra porten.

18.00 Ny musik för unga röster
Västerås domkyrkas flickkörer är med i ett stort projekt som drivs av Kungliga Musikaliska ­Akademiens verksamhet Sjungande barn samt Föreningen Svenska Tonsättare. I ­projektet skapas ny musik för barn, där de unga ­själva blir medskapare. Kvällens konsert är ­uruppförandet. Sjungande barn är förutsättningen för att ha sjungande vuxna i framtiden!
Cantores Mariae & Vocalis Mariae
Anna-Karin Annmo, dirigent

19.00 Temavisningar 
1. Erik XIV  
2. Modernismen  
3. Altarskåpen  
4. Kvinnorna i domkyrkan

20.00 Eko från de brittiska öarna
Västerås domkyrkas motettkör
Joakim Olsson Kruse, dirigent

21.00 Temavisningar 
1. Erik XIV  
2. Kvinnorna i domkyrkan  
3. Altarskåpen

22.00 Nattmusik från stora orgeln
Jörgen Engström, organist

23.00 Skymning
Mariakören
Jonas Lundblad, dirigent

Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.          

Fredag 4-söndag 6 oktober                      
Västerås TIDIG MUSIK-dagar

Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet

Fredag 4 oktober kl 17
After Work-konsert: Barockgodis!
Den internationella duon med blockflöjtisten Dan Laurin och cembalisten Anna Paradiso bjuder på sött och salt, känt och okänt av bland annat Telemann, Royer, ­Couperin, Leo och Roman. Duon är två av de främsta i världen på sina respektive instrument. Tillsammans med Höör ­Barock vann de en svensk Grammis 2020.
Dan Laurin, blockflöjt
Anna Paradiso, cembalo

Lördag 5 oktober kl 12
Orgelmatiné: Konsert för orgel och stråkar
Johann Sebastian Bachs berömda konsert för ­cembalo och stråkar i d-moll, här i ett arrangemang för orgel. Verket är ett av hans mest framstående inom genren. Ett mästerverk där Bach kräver mycket av sina utövare. ­Teknisk briljans med ­emotionellt djup bildar ­sammantaget en oerhörd ­konstnärlig skönhet.
Musiker ur Ensemble Antique
Katarina Bengtsson Dennis, konsertmästare
Benjamin Åberg, orgel

Lördag 5 oktober kl 17
Norskt gästspel: Med Händel i operan
Denna konsert kretsar kring Händels musik för Londons operascen, skriven från 1711 när den 26-åriga Händel kom till huvudstaden och fängslade publiken med operan ­Rinaldo. Händel bodde sedan kvar i London och blev en av de mest betydande personerna i den engelska musikhistorien. 
Vid konserten hörs arior från flera av Händels operor samt transkriptioner för cembalo av operamusik, ­skapade av den samtida cembalovirtuosen William Babell, som själv var knuten till operaorkestern vid the Queen’s Theatre, senare The King’s Theatre, i London. 
Kvällens cembalist Christian Kjos kommer att berätta om vad som pågick både på och bakom scenen i den mest exklusiva form av underhållning som engelsmännen ­ägnade sig åt vid den här tiden.
Ditte Marie Bræin, sopran
Christian Kjos, cembalo

Söndag 6 oktober kl 11
Musikhögmässa: Missa o quam gloriosum
Renässansens rika repertoar av vokalpolyfoni för den kristna mässan har utgjort en central del av Maria­körens verksamhet, alltsedan kören grundades 1967 av Bror Samuelsson. Denna typ av musik samspelar också med Västerås domkyrkas akustik på ett särskilt inspirerande vis, när den får strömma ut under valvbågarna. 
Tomás Luis de Victoria verkade under en längre tid i Rom men ses ofta som den främsta tonsättaren av sakral ­musik under renässansen från sitt hemland Spanien. 
Hans verk präglas såväl av en mystisk intensitet som starka känslouttryck. Mariakören gör ett av sina första framträdanden under sin nye dirigent Jonas Lundblad.
Mariakören
Jonas Lundblad, dirigent

Söndag 6 oktober kl 18
Gustaf Sjökvists kammarkör: Ur Bachs bibliotek
Johann Sebastian Bach skapade inte bara egna vokal­verk som hör till de viktigaste i genren, han samlade också med stor passion manuskript av andra tonsättare. Det fanns många tillfällen att framföra dem, eftersom hans gosskör, ”Thomanerchor”, regelbundet framträdde i flera kyrkor i Leipzig. Detta program väcker liv i några av ­verken, ­inklusive mindre kända skatter, men också ­motetter av mästaren själv. Musik av Johann ­Sebastian Bach, Johann Christoph Bach, Johann Kuhnau med flera.
Gustaf Sjökvists kammarkör 
Florian Benfer, dirigent. 

Fredag 11-söndag 13 oktober                       
Katedralens unga röster

Från fredagskväll, till och med söndagens högmässa, fylls domkyrkan av alla våra unga sångare, pojkar och flickor, töser och gossar, unga män och kvinnor. De yngsta 6 år, de äldsta upp mot 25. Vid tre tillfällen kan du komma och dela vår glädje med och över alla dessa sjungande barn och ungdomar!
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet

Fredag 11 oktober kl 22
Nattmusik: Och sången klingar i natten
När dagen närmar sig sitt slut, klingar de unga rösterna under valven. D.U.K, Domkyrkans ungdomskör, sjunger från olika platser i domkyrkan. Välkommen att sitta ner var du vill, och hör musiken komma från alla håll. D.U.K är sjungande ungdomar som till vardags sjunger i flickkören Vocalis Mariae och Herrkören.
D.U.K, Domkyrkans ungdomskör
Konsertlängd ≈ 35 minuter

Lördag 12 oktober kl 17
Konsert: Vi sjunger med en sällsam styrka
Vid denna konsert firar vi två giganter, som betytt ­oerhört mycket för ungas musikskapande i ­Sverige: ­Georg Riedel och Carl-Bertil Agnestig, som i år skulle ha fyllt 90 respektive 100 år. 
Flera generationer musikskoleelever har spelat ­instrument och sjungit med de pedagogiska material ­Agnestig tog fram. Det svenska musikundret har honom att tacka för mycket! Och vem har inte sjungit, nynnat och lyssnat till Riedel i hans oförglömliga melodier till Astrid Lindgrens figurer: Idas sommarvisa, Du käre lille snickerbo och annat. Riedels Vi är blommor tillhör också en de mest älskade sångerna som finns för unga röster.
Cantores aspiranterCantores Mariae 
Gosskörens aspiranterGosskören
Anna-Karin Annmo, dirigent och piano
Joakim Olsson Kruse, dirigent och piano
Konsertlängd ≈ 45 minuter

Söndag 13 oktober kl 11
Högmässa: Tusenåriga hymner och nya klanger
Vi firar tacksägelsedagens högmässa med de unga ­körerna från domkyrkan. 
Cantores aspiranterCantores MariaeVocalis Mariae 
GosskörenHerrkören
Anna-Karin Annmo och Joakim Olsson Kruse, körledare
Gudstjänstlängd ≈ 1 timme och 15 minuter
Insamling till högmässans kollektändamål. 

Måndag 14-torsdag 17 oktober
Fryx musikklassvecka
Västerås musikklasser vid Fryxellska skolan

Att musikklasserna sedan många år gästar domkyrkan med sin musikklassvecka har blivit en kär tradition som uppskattas såväl av alla sjungande barn och ungdomar som av alla konsertbesökare. Under tre lunchkonserter och en kvällskonsert har du chansen att höra den anrika skolans musikklasser i Västerås domkyrka.
Måndag 14 oktober kl 12    Lunchkonsert
Tisdag 15 oktober kl 12    Lunchkonsert
Onsdag 16 oktober kl 12    Lunchkonsert
Torsdag 17 oktober kl 19    Kvällskonsert
Västerås musikklasser vid Fryxellska skolan
Konsertlängd ≈ 30 minuter (lunch), 50 minuter (kväll)
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Fredag 18 oktober kl 18.00                      
Trauermusik
Livgardets dragonmusikkår

Trauermusik betyder fritt översatt från tyska ungefär sorgmusik. Inom Försvarsmusiken ser vi på trauermusik som ­musik skapt för reflektion och eftertanke. Och i det vackra rum som domkyrkan erbjuder vill vi skapa en stämning, en klang och en bro mellan oss, ­publiken och de som saknas oss. 
Livgardets dragonmusikkår är Försvarsmaktens ­beridna musikkår. Den är nära på världsunik då det är en av få ­sådana som finns kvar i världen. Gäst­dirigenten ­Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest ­efterfrågade dirigenter. Patrik Ringborg är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och förlänades 2022 guldmedaljen Litteris et Artibus.
Livgardets dragonmusikkår
Patrik Ringborg, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet. 

Söndag 20 oktober kl 18.00                     
Requiem
av Maurice Duruflé

Västerås Kammarkör ger ett program med solister, kör, cello och orgel där finalen utgörs av Maurice Duruflés klangrika och skimrande Requiem. Ett verk som stod ­färdigt 1947, strax efter slutet på andra världskriget och kort efter att tonsättaren förlorat sin far, men som trots detta fyller oss med tro, hopp och försoning.
Västerås Kammarkör
Solister från MOMDU, Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet
Anton Leanderson-Andréas, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet. 

Söndag 27 oktober kl 18.00      
Et in terra pax

Ett välklingande musikverk av Camilla Voigt med ­latinska texter som kan inspirera till eftertanke över ämnen som fred, kärlek, helighet, skapelsen och omtanke. Texterna är tonsatta för damkör med solist och ­instrumentalister. Satserna Kyrie, Gloria, Sanctus och Agnus Dei är ­komponerade och arrangerade utifrån gregorianska ­melodier. Det är böner och fraser ur kyrkans liturgi som på olika sätt representerar livet och de villkor vi människor delar.
Camilla Voigts musik rör sig i ett gränsland präglat av folkton och psalm. Camilla är utbildad musiklärare och organist i Göteborg och sedan 2005 verksam som kyrkomusiker i Partille.
Kören Lux Nova
Tanja Soininen, sopran
Jenny Kristoffersson, kontrabas
Anton Hägg Meijer, slagverk
Boel Meijer, flöjt
Anita Olandersson, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Söndag 3 november kl 18.00
Minnesmusik i allhelgonatid
Requiem av Herbert Howells

På söndagskvällen i allhelgonahelgen använder vi ­stämningsfull körmusik när vi minns dem som har gått före oss. A cappella-musik från 1900-talet binds samman med läsningar och ljuständning. I centrum står Requiem från 1932 av Herbert Howells, en av de stora ­förnyarna av den brittiska kyrkomusiken. I verket skapar han ­förtröstansfull musik till delar av den traditionella ­latinska texten och infogar även älskade psaltarpsalmer som Herren är min herde. Utöver detta sjunger Mariakören finstämda sättningar av folkliga koraler.
Mariakören
Benjamin Åberg, orgel
Jonas Lundblad, dirigent
Musikgudstjänstlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Söndag 17 november kl 18.00
Ein deutsches Requiem
av Johannes Brahms

Brahms talade själv om sitt största ­körverk som ett humanistiskt färgat requiem. Titeln och ­inspirationen hämtade han från Robert Schumann, hans egen ­”fadersfigur” bland tonsättare. Som kontrast till den latinska requiemtexten valde Brahms själv ut texter från Luthers tyska bibelöversättning som talade till hans ­personliga tro. Verket kom till efter att Brahms mor gått bort, ­uruppfördes 1868 och kompletterades kort ­därefter till sin slutliga form i sju satser. Med sin ­varma, ­förtröstansfulla ton är det ett av den sakrala musikens mest älskade verk.
Hovsångare Elin Rombo, sopran
Jakob Högström, baryton
Stockholm Concert Orchestra
Västerås domkyrkas motettkör
Benjamin Åberg, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme och 20 minuter
Köp biljett till Ein deutsches Requiem via nortic.se från 21 september.
Behöver du hjälp med utskrift av biljett, ring 021-10 76 01, vardagar kl 8–16..

Söndag 24 november kl 18.00                         
Den sista trumpeten 

Trumpeten spelar en viktig roll i Bibeln och den kristna traditionen. Vid tidens slut sägs trumpeters klang väcka de som har somnat in och kalla till dom och möte med Herren. Särskilt framträdande är Uppenbarelsebokens färgstarka och eskatologiska vision av de sju änglar som spelar på varsin trumpet då apokalypsen bryter in. 
Kombinationen av trumpet och orgel har också inspirerat många tonsättare. I den här konserten hörs spännande, virtuos och färgstark fransk musik med inspiration från Uppenbarelseboken, bland annat av André Jolivet och Naji Hakim. Den internationellt prisbelönade trumpet­solisten Tora Thorslund medverkar. Till vardags är hon stämledare i Kungliga Hovkapellet.
Tora Thorslund, trumpet
Jonas Lundblad, orgel
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Lördag 30 november kl 17.00 
Evensong med stjärntändning
Aftonsång i anglikansk tradition

Aftonen före första advent tänds domkyrkans magnifika adventsstjärna. Stjärnan har funnits i Västerås domkyrka länge och hissades upp första gången i advents- och jultid år 1888.  Dagen före första advent är kyrkoårets nyårsafton och därför tänder vi stjärnan då. 
Stjärntändningen inleds med kyrkan helt nedsläckt. När prästen har sagt de inledande orden i gudstjänsten tänds stjärnan, som med sina hundratals glasprismor sprider ett milt och varmt ljus i kyrkan. Sedan ett antal år ­tillbaka medverkar domkyrkans goss- och herrkör vid denna högtidliga evensongsgudstjänst.
Domkyrkans goss- och herrkör
Benjamin Åberg, orgel
Joakim Olsson Kruse, dirigent
Gudstjänstlängd ≈ 45 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Söndag 1 december kl 18.00
Det är advent!

Låt ljuset bryta in i vintermörkret. Fira in advent med klassiska adventssånger, psalmer och adventsstycken specialkomponerade för domkyrkan.
De specialbeställda arrangemangen av tre advents­psalmer, signerade S:t Pauls-­organisten Simon Johnson, har blivit en riktig succé efter de fyra år de framförts i domkyrkan. Arrangemangen är för brasskvintett, pukor, domkyrkans båda orglar, kör och församlingssång. Upplev en härlig adventskonsert där du får både får sjunga med i de kända psalmerna och lyssna till ljuv körmusik. Solist vid konserten är den prisbelönte tenoren Mats Carlsson.
MariakörenVästerås domkyrkas motettkör
Mats Carlsson, solist
Västerås Brass Quintet
Benjamin Åberg, dirigent
Joakim Olsson Kruse, orgel
Kira Lankinen, orgel
Konsertlängd ≈ 1 timme
Köp biljett till Det är advent via nortic.se från 21 september.
Behöver du hjälp med utskrift av biljett, ring 021-10 76 01, vardagar kl 8–16..

Lördag 7-söndag 8 december + 13 december
Luciahögtid i domkyrkan

Lördag 7 december kl 15.30 och 17
Familjelucia – en oförglömlig stund för alla
Varmt välkommen till domkyrkans familjelucia­konserter, dit alla är välkomna. Särskilt välkomnar vi de yngsta barnen till att uppleva en stämningsfull konsert fylld med ljus och kända sånger. Kanske är det någons allra första upplevelse av Lucia? Här medverkar också våra egna allra yngsta sångare tillsammans med de äldre.
Cantores aspiranterCantores MariaeVocalis Mariae
Domkyrkans goss- och herrkörDomkyrkans motettkör
Stråkensemble ur Stockholm Concert Orchestra
Benjamin Åberg, orgel och dirigent
Anna-Karin Annmo, dirigent
Konsertlängd ≈ 45 minuter
Köp biljett till Familjelucia via nortic.se från 21 september.
Behöver du hjälp med utskrift av biljett, ring 021-10 76 01, vardagar kl 8–16.

Söndag 8 december kl 16 och 18
Luciakonserter – en högtidsstund
Söndagens konserter bygger på traditionen kring ljusets drottning, hennes tärnor och stjärngossar. Vi är många, så ljustågen tycks oändliga. Sångerna, både ­traditionella och nya, stiger ­under valven, ljusen värmer och Lucia står i centrum. Köp din biljett i tid, det blir fort slutsålt.
Cantores aspiranterCantores MariaeVocalis Mariae
Domkyrkans goss- och herrkörDomkyrkans motettkör
Stråkensemble ur Stockholm Concert Orchestra
Benjamin Åberg, orgel och dirigent
Anna-Karin Annmo, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Köp biljett till Luciakonserter - en högtidsstund via nortic.se från 21 september.
Behöver du hjälp med utskrift av biljett, ring 021-10 76 01, vardagar kl 8–16.

Fredag 13 december kl 7
Luciamorgon – vilken start på dagen
Förra årets uppskattade Luciamorgon återkommer i år. I den arla vintermorgonen möter du Lucia och hennes tärnor i den vackert ljussatta katedralen. Stämningen är så förtätad att den nästan går att ta på. Du hinner innan jobbet, men kom i tid. Det blir snabbt fullsatt.
Vocalis Mariae
Joakim Olsson Kruse, orgel
Anna-Karin Annmo, dirigent
Konsertlängd ≈ 25 minuter
Fri entré. Kollekt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

Söndag 15 december kl 18.00 
En klassisk jul
Julkonsert med Mariakören

Årets ­konsert bjuder på hög igenkänning ur körens ­traditionella ­repertoar av advents- och julmusik, från renässansen och fram till vår egen tid. Samtidigt lyfter vi i år även fram körmusik av den store organisten och symfoni­tonsättaren Anton Bruckner, född för 200 år ­sedan. ­Jultiden inbjuder till en blandning av mer ­lyriska ­toner och glädje över Kristi födelse. Välkomna till en ­stämningsrik kväll i gränslandet mellan adventstiden och det kommande julfirandet.
Mariakören
Henriikka Gröndahl, sopran
Jonas Lundblad, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Lördag 21 december kl 17.00 
Julhögtid
med Hemvärnets Musikkår Västmanland

22:a Hemvärnsbataljonens julhögtid med ­musikkår, fanvakt och andakt. Julmusik och gemensam ­psalmsång varvas med militärmusik med anknytning till ­Västmanland. Hemvärnets Musikkår Västmanland är en av landets 25 Hemvärnsmusikkårer.
Hemvärnets Musikkår Västmanland
Kapten Björn Waldebrink, dirigent
Fanvakt och pastor ur 22:a Hemvärnsbataljonen
Musikgudstjänstlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Söndag 22 december kl 18.00 
Maria i ord och ton

En musikgudstjänst på fjärde advent där jungfru ­Maria står i centrum. Många känner säkert till att Västerås domkyrka sedan tillkomsten är tillägnad Maria, Herrens Moder, som firas på fjärde advent. Därför är det här en passande dag att samlas kring jungfrun, i ord och ton.
Genom gudstjänstens delar får vi olika perspektiv på ­Marias liv som mor till Jesus. Vi möter henne i både ­glädje och sorg genom läsningar, betraktelser och böner.
Välkommen till en musikgudstjänst där domkyrkans äldre flickkör, Vocalis Mariae (vars namn betyder Marias röst) sjunger bland annat några av de musikaliska tolkningar som finns av bönen Ave Maria.
Vocalis Mariae
Eva Abragi, präst
Anna-Karin Annmo, orgel och körledare
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

JULAFTON tisdag 24 december kl 12.00 
Västra Aros julespel

Västra Aros julespel av kompositören Pär Olofsson ­uruppfördes julafton 2019. Efter pandemin är det nu på väg att bli en årlig tradition. I sitt koncept har Pär Olofsson tagit fasta på det som skiljer just Västerås domkyrka från de flesta andra kyrkor: dess uråldriga tradition och dess katedralskola. De unga som framför spelet ger eko av de som genom alla år har studerat vid denna plats. 
Julspelet har formen av ett medeltida mysteriespel, där musik, körsånger och psalmer ramar in ­julberättelsen som framförs muntligt. Musiken är inspirerad av ­medeltida sånger och brittisk kyrkomusik, men också av modernare tongångar såsom musikal.
Flickor ur Västerås domkyrkas flickkörer
Ingela Welén, berättare
Jörgen Engström, orgel
Anna-Karin Annmo, piano och dirigent
Gudstjänstlängd ≈ 40 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

JULDAGEN onsdag 25 december kl 18.00 
Julsångsvesper

En uppskattad tradition i domkyrkan. Repertoaren ­förnyas och ­varieras varsamt, men grundformen består – en ­musikgudstjänst med texter, körsång och psalmer.
Bibelns texter läses av olika röster ur församlingen och vi följer allt från Gamla testamentets ­förväntansfulla ­profetior till julens glädjeevangelium: Ett barn är fött!
Gudstjänsten inleds med en ljusprocession, en ­tradition som går tillbaka till då medeltidens djäknar ­vandrade sjungande med ljus på stadens ­gator (något som ­inspirerat till Luciatågen). Från King’s ­College ­Chapel i Cambridge hämtas traditionen att inleda i ­mörker med psalmen Och det hände vid den tiden. En ensam korist inleder. Det är i King’s College inte ­bestämt vem, utan alla korister är ­beredda. Precis ­innan ­klockringningen är slut knackar ­körledaren på en sångares axel och sången klingar: ”Once in Royal David’s City...”
Ensemble ur Mariakören och domkyrkans motettkör
Jonas Lundblad, orgel
Benjamin Åberg, dirigent
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

ANNANDAG JUL torsdag 26 december kl 15.00 
Orgelmystik med julton
La Nativité du Seigneur - Olivier Messiaen

Den franske tonsättaren och organisten Olivier Messiaen strävade efter att skapa en ”äkta musik, andlig musik, musik som rör allt utan att upphöra att röra Gud”. Cykeln La Nativité du Seigneur (Herrens födelse) består av nio meditationer och förenar mystik och musikalisk förnyelse.
Messiaen beskrev själv satserna som ”mångfärgade ­fönster i medeltida katedraler”. Orgelns klangfärger används också på nya och visionära vis. Verket tillkom tidigt i Messiaens utveckling, men redan finns många av de mest typiska dragen i hans musik närvarande. De specialskrivna texterna, Nio ikoner i Julens kapell, av biskop Martin Lönnebo läses mellan satserna och ger nya poetiska ingångar till musiken.
Jonas Lundblad, orgel
Peter Forsberg, recitation
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet.

Upplev konserter digitalt!

Under året har vi spelat in ett antal konserter. Ta del av dem när du vill via YouTube.

Orgelmatiné

Varje helgfri lördag året om kan du följa i nobelpristagaren Tomas Tranströmers fotspår och uppleva orgelmusiken i den vackra katedralen. Ta en paus ifrån vardagens stress och slå dig ned i bänkarna och bli fullständigt omsluten av musiken från någon av domkyrkans förnämliga orglar.

Västerås orgeldagar 2024

Fredag 26 april-söndag 28 april