Våren 2025
Till de flesta konserterna är det fri entré, men till vissa behöver du köpa biljett. Biljetter köper du då via Nortics webbplats. Vårens biljetter släpps 20 januari.
>>> Läs vårprogrammet som digitalt häfte
Söndag 26 januari kl 18.00
Unga kammarmusiker
En kammarmusikalisk konsert med studenter vid MOMDU, Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet. Lyssna till framtidens sångare och musiker som nu utbildar sig i Västerås.
Kammarmusik är en intressant och mångfacetterad genre, där en mindre ensemble av musiker, vanligen mellan två och tio personer, spelar tillsammans i en intim och kammarliknande miljö. Det är ofta musik skriven just för att framföras i mindre rum, som salonger eller privata hem.
Det som gör kammarmusik unik är musikernas nära samverkan och kommunikation. Varje röst och instrument har en betydande roll och bidrar till helheten. Det kräver en hög grad av samspel, lyhördhet och ömsesidig respekt hos de som spelar tillsammans.
Studenter vid MOMDU, Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Lördag 1-söndag 2 februari
Gosskörer under valven
De svenska domkyrkornas gosskörer turas om att gästa varandra, under kyndelsmässohelgen varje år. Uppsala och Lund har fått besök tidigare och den här helgen står Västerås domkyrka värd för årets Gosskörer under valven.
Körerna med sina sjungande barn och ungdomar kommer att medverka vid lördagens evensong och söndagens musikhögmässa.
Medverkande körer:
Göteborgs domkyrkas gosskör
Lunds domkyrkas gosskör
Storkyrkans gosskör
Uppsala domkyrkas gosskör
Västerås domkyrkas gosskör och herrkör
Växjö domkyrkas gosskör
Körledare och organister:
Petter Ekberg
Susannah Carlsson
Gregory Lloyd
Margareta Raab
Joakim Olsson Kruse
Linda Malm
Lördag 1 februari kl 17.00 (Gosskörer under valven)
Evensong - aftonsång i anglikansk tradition
Evensong är en stämningsfull kvällsgudstjänst med körsång och liturgisk sång. Dagens Magnificat och Nunc dimittis, som alltid förekommer vid evensong, är skrivna av Charles Villiers Stanford. Han var en av det sena 1800-talets stora kompositörer i Storbritannien. Sångernas texter är ur Bibeln; Marias och Symeons lovsånger över Jesus födelse. Körerna sjunger även musik av Maurice Greene och Charles Wood.
Alla körer och körledare
Gregory Lloyd, organist
Peter Forsberg, liturg
Gudstjänstlängd ≈ 45 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 2 februari kl 11.00 (Gosskörer under valven)
Musikhögmässa
Körerna framför musik av Charles Villiers Stanford, Maurice Greene och Charles Wood.
Alla körer och körledare
Gregory Lloyd, organist
Gudstjänstlängd ≈ 1 timme och 10 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 9 februari kl 18.00
Konsert med två cembali
En ovanlig kombination av instrument förenas genom två musikers gemensamma intresse och vänskap denna kväll. Duon studerade vid samma högskola och har sedan dess musicerat flitigt tillsammans med dessa instrument i fokus.
”Cembalons karaktär är sirlig, sträng, lite murrig och med ett arv från medeltidens nasala ideal. Den skarpa ansatsen får en att piggna till. Cembalon är inte flummig, den är närvarande, uppfordrande, osentimental och rak: det är inget tjafs med cembalon.” skrev recensenten Anna-Maria Wiklund i Sundsvalls tidning efter en tidigare konsert.
Kom och lyssna till en rafflande duell med två musiker med imponerande fart i fingrarna, stilsäkerhet och smak. Kvällen bjuder på musik av Gaspard le Roux, Bernardo Pasquini, Johann Mattheson och Wilhelm Friedermann Bach.
Johan Hansson Lindström och Benjamin Åberg, cembalo
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 16 februari kl 18.00
Bröllopsmusik
Välkommen till en stämningsfull kväll i Västerås domkyrka, där vi alldeles särskilt bjuder in alla som planerar att gifta sig. Under kvällen får du möjlighet att lyssna på vacker bröllopsmusik, både orgelstycken och solosånger, och du kan ställa frågor till våra präster och musiker. Vi hoppas att den här kvällen kan ge inspiration till det kommande bröllopet.
Om du bara vill njuta av vacker musik på kärlekstema är du givetvis också varmt välkommen!
Mikael Wretholm, sång
Anna-Karin Annmo, orgel och piano
En av domkyrkans präster finns på plats också
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Lördag 8 mars kl 17
Evensong med Mariakören
- aftonsång i anglikansk tradition
Kvällens gudstjänst präglas av att vi går in i fastetiden. Fastans intensitet och fokus på andlig fördjupning samspelar väl med den nutida musik som kören framför. Den brittiske tonsättaren Gabriel Jacksons verk Truro Service från 2001 skapar en förtätad atmosfär av synbart enkla element. Och Polarpristagaren Arvo Pärts älskade motett The Deer's Cry från 2007 är en förtröstansfull bön som sägs vara formulerad av Irlands skyddshelgon S:t Patrick.
Mariakören får med dessa verk tillfälle att fördjupa sitt arbete med den rika litteraturen för kör a cappella.
Mariakören
Jonas Lundblad, dirigent
Gudstjänstlängd ≈ 45 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 9 mars kl 18.00
Ecstatic Ensemble (med Malena Ernman)
The lost music of women - från forntid till nutid och #metoo
Den stjärnspäckade vokalgruppen Ecstatic Ensemble bjuder på en musikalisk resa, från hisnande 1400 f.Kr. fram till nutid, med musik av kvinnorna som inte riktigt fick märkas. Hör vokalmusik av vikingaskalden Jorunn, Barbara Strozzi, Francesca Caccini och många fler oförtjänt bortglömda kvinnor. Musik från slott, kloster och fäbod, i flykt från krig, revolution och slaveri. Allt framfört a cappella.
Ecstatic Ensemble är en av de främsta vokalensemblerna i Norden. Sångarna är alla professionella med med olika bakgrund. Här förenas de av kärlek till stämsång.
Jeanette Köhn och Sofia Niklasson, sopran
Malena Ernman, alt
Leif Aruhn-Solén, tenor
David Risberg, baryton
Gustav Nordlander, bas
Konsertlängd ≈ 1 timme och 10 minuter
Köp biljett via nortic.se från och med 20 januari.
Du kan även köpa biljett i domkyrkan lördag 25 januari kl 10-11.30 och 12.40-13.15. Om det finns platser kvar kan du köpa biljett i entrén från 90 minuter innan konserten.
Söndag 16 mars kl 18.00
Eric Ericsons Kammarkör
- tysk romantik med en kör i världsklass
Eric Ericsons Kammarkör startades 1945 av den då 27-årige Eric Ericson. Sedan dess har kören haft en central plats i både svenskt och internationellt musikliv. Kören hör till toppskiktet av professionella ensembler internationellt.
Körens repertoar är bred och sträcker sig från renässans till nutid. I kvällens konsert fokuserar kören på stora tysktalande romantiska tonsättare som Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy och Johannes Brahms. Men det blir även musik av den mindre kända Peter Cornelius.
Kammarkören leds av gästande Justin Doyle, chefdirigent för RIAS Kammerchor i Berlin. Justin är även professor i kördirigering vid musikhögskolan Hanns Eisler Berlin.
Eric Ericsons Kammarkör
Justin Doyle, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme och 10 minuter
Köp biljett via nortic.se från och med 20 januari.
Du kan även köpa biljett i domkyrkan lördag 25 januari kl 10-11.30 och 12.40-13.15. Om det finns platser kvar kan du köpa biljett i entrén från 90 minuter innan konserten.
Söndag 23 mars kl 18.00
Magnificat!
Marias lovsång - Motettkören och Vocalis Mariae
På Jungfru Marie bebådelsedag blir det en stämningsfull körkonsert där Magnificat – Marias lovsång – står i centrum. Enligt Lukasevangeliet framförde Jesus mor Maria lovsången när hon besökte Elisabet, Johannes Döparens mor. Vid detta möte, då båda kvinnorna var gravida, berättas det om hur det spritter till i Elisabet, eftersom hennes barn Johannes blev så glad över att möta Jesus.
Genom historien har denna glädjefyllda text inspirerat många kompositörer, och i den här konserten får du höra Magnificat-tonsättningar från olika epoker. Vi bjuder också på annan musik som knyter an till lovsångstemat.
Vocalis Mariae
Anna-Karin Annmo, dirigent
Västerås domkyrkas motettkör
Instrumentalensemble
Benjamin Åberg, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 30 mars kl 18.00
Öppna för mig rättfärdighetens portar!
Nyskiven passionsmusik för unga röster
Allt sedan medeltiden har Bibelns passionshistorier – berättelserna om Jesus sista dagar, lidande och död – inspirerat till musik. Från avskilda miljöer i kloster och kyrkors sidokapell, med några enstaka växelsjungande röster, till påkostade manifestationer med körer, solister och orkestrar.
Kvällens framförande sker i domkyrkans dunkel, musikaliskt gestaltat av pojkar och unga män. Musiken är nyskriven av körledaren Joakim Olsson Kruse och är komponerad med just dessa körmedlemmars röster i åtanke.
Västerås domkyrkas gosskör och herrkör
Sixten Elsner, evangelist
Hugo Almér, Jesus
Dennis Leo Lundberg, Petrus
Ted Vendlegård, överstepräst
Nils Norrman, Pilatus
Robin Kits, Simon från Kyrene
Solister ur körerna
Jörgen Engström, organist
Joakim Olsson Kruse, dirigent och kompositör
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 13 april kl 18.00
Markuspassionen
Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach skapade passionsmusik för Nya testamentets samtliga fyra evangelier. Hans Markuspassion framfördes på långfredagen i Leipzig 1731 och i en reviderad version 1744. Notmaterialet till verket har gått förlorad, medan texterna har kunnat rekonstrueras. Under de senaste decennierna har en lång rad forskare och musiker försökt återskapa även musiken. Deras försök underlättas av att Bach själv brukade använda arior från sina kyrkokantater till de större passionerna.
Ikväll hör vi en version som även hämtar musik från en äldre Markuspassion från Hamburg, som Bach själv uppskattade och framförde vid flera tillfällen. Den musiken har tidigare varit känd som Reinhard Keisers Markuspassion och har en meditativ och klangskön karaktär.
Några av Sveriges allra främsta sångare och musiker inom barockmusik medverkar.
Maria Keohane, sopran
Mathilda Sidén Silfver, alt
Thomas Volle, evangelist och tenor
Lars Johansson Brissman, Kristus
Drottningholms barockensemble
Mariakören
Benjamin Åberg, orgel
Jonas Lundblad, dirigent
Köp biljett via nortic.se från och med 20 januari.
Du kan även köpa biljett i domkyrkan lördagarna 25 januari och 5 april kl 10-11.30 och 12.40-13.15. Om det finns platser kvar kan du köpa biljett i entrén från 90 minuter innan konserten.
Fredag 18 april kl 18.00
Långfredagsvesper
Vid Kristi grav
Långfredagens vesper i Västerås domkyrka avslutar dagen på ett vackert och stämningsfullt sätt. En ensemble ur Västerås domkyrkas motettkör framför a cappellamusik från flera sekler, bland annat av Lotti, Blow och Eccard. En vesper är en traditionell liturgisk gudstjänst vid dagens slut, som fokuserar på körsång och liturgisk sång.
Vokalensemble ur Västerås domkyrkas motettkör
Benjamin Åberg, dirigent
Gudstjänstlängd ≈ 45 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Fredag 25-söndag 27 april
Västerås orgeldagar
Välkommen till tre dagar fyllda med orgelmusik. Orgeldagarna är en årlig tradition, med konserter i flera olika kyrkor runt om i Västerås. Varje konsert håller på i cirka 45–50 minuter och det är fri entré till alla. På söndagen är det även Lilla orgeldagen, för barn.
Fredag kl 17 i Västerås domkyrka (Västerås orgeldagar)
After Work Concert: From Dark to Light
Victoria Ulriksen (Norge), orgel
Lördag kl 12 i Västerås domkyrka (Västerås orgeldagar)
Orgelmatiné: Pictures at an Exhibition
Alexanteri Wallius (Finland), orgel
Lördag kl 15 i Harakers kyrka (Västerås orgeldagar)
Konsert: En klingande klenod från 1830
Benjamin Åberg, orgel
Lördag kl 17 i Dingtuna kyrka (Västerås orgeldagar)
Konsert: Kulturskatter från världens olika hörn
Ania Proskourina, orgel
Lördag kl 22 i Västerås domkyrka (Västerås orgeldagar)
Konsert: Nattmusik i domkyrkan
Jonas Lundblad, orgel
Söndag kl 11 i Västerås domkyrka (Västerås orgeldagar)
Högmässa: Påskens vittnen!
Körsångare från Västerås
Benjamin Åberg, dirigent
Gudstjänstlängd ≈ 1 timme och 15 minuter
Söndag kl 15 i Ängsö kyrka (Västerås orgeldagar)
Konsert: 1700-tal i Engsö kyrka
Hans Davidsson, orgel
Söndag kl 18 i Västerås domkyrka
Avslutningskonsert: Orgelfyrverkeri
Kristian Krogsøe (Danmark), orgel
Söndag 27 april kl 15.00-17.00
Lilla orgeldagen
i Önsta Gryta kyrka
Västerås orgeldagar erbjuder en särskild avdelning för alla barn, från 5 år och uppåt, som vill upptäcka orgeln på ett lekfullt sätt.
Fri entré.
Kl 15 (Lilla orgeldagen)
Orgelsaga: Mysteriet med den försvunna pipan
av och med Maria Grönhaug
Kl 16 (Lilla orgeldagen)
Mässa med små och stora
Orgelelever och barnkör
Lördag 3 maj kl 17.00
Ur djupen ropar jag till dig
Svenska Schütz-sällskapet/Camerata InCantus
Svenska Heinrich Schütz-sällskapet arbetar för att öka kännedomen om en av musikhistoriens mest betydande personligheter, Heinrich Schütz (1585–1672) och hans samtida. Två helger per år besöker sällskapets medlemmar en församling eller musiklinje för att repetera och framföra musik av Schütz och med honom samtida tonsättare. I år kommer de till Västerås domkyrka och vi får möjlighet att lyssna till hans fantastiska musik, både vid lördagens konsert och söndagens högmässa.
Det blir ett tyskt renässansprogram, där huvudtemat är psalmen Aus tiefer not schrei ich zu Dir, som Martin Luther komponerade 1524. Programmet innehåller även vokalmusik av bland annat Heinrich Schütz, Hans Leo Hassler, Benedict Ducis och Michael Praetorius.
Svenska Heinrich Schütz-sällskapet
Camerata InCantus
Mattias Eklund och Kersten Cottyn, orgel
Erik van Nevel (Belgien), dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 11 maj kl 11.00
Högmässa på Gosskörernas dag
För att uppmärksamma sjungande pojkar och unga män har Svenska kyrkans gosskörsförening initierat Gosskörernas dag. Den firades första gången i maj 2018 i Svenska kyrkan. Syftet är att uppmuntra fler pojkar till sång och körsång. Västerås domkyrka har stöttat detta arbete sedan starten.
I högmässan sjunger gosskören och herrkören, både lokal och internationell musik. Dagen till ära får vi även besök av killarna från GöteborgsOperans ungdomskör.
Västerås domkyrkas gosskör och herrkör
Killarna från GöteborgsOperans ungdomskör
Joakim Olsson Kruse, dirigent
Ida Rosén-Hamrå, dirigent
Anna-Karin Annmo, organist
Gudstjänstlängd ≈ 1 timme och 10 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 11 maj kl 18.00
Sommarmusik för unga röster
Sumer is icumin in
Sommarsånger från medeltid och nutid med domkyrkans yngsta flickkörer, Cantores aspiranter och Cantores Mariae. Det blir en konsert med allt från den 800-åriga Sumer is icumin in, till en bukett ur Majas alfabetssånger, folkvisor och fåglalåt. Välkommen att sjunga in sommaren med oss. Det blir fint, det törs vi lova!
Cantores aspiranter
Cantores Mariae
Anna-Karin Annmo, dirigent
Konsertlängd ≈ 45 minuter
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 18 maj kl 18.00
The Armed Man: A mass of peace
En musikalisk manifestation för fred!
2025 firar kyrkorna i Sverige det ekumeniska året, under parollen Tid för Guds fred! Det är 100 år sedan Stockholmsmötet 1925 – det som ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd in till och som blev ett viktigt avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen. Vi uppmärksammar också att det är 1 700 år sedan det första kyrkomötet i Nicea år 325. Då enades den tidiga kyrkan kring en bekännelse av den gemensamma tron.
I Västerås domkyrka uppmärksammar vi jubileumsåret genom att sätta upp Karl Jenkins banbrytande verk The Armed Man: A mass of peace. Verket har formen av en mässa med inslag från olika religiösa traditioner, och det skildrar en krigshistoria.
Vi hör hur militärens trummor ljuder. Kriget närmar sig. Vi hör den blivande soldatens fruktan och försök att stärka sig till kamp och hjältemod. Vi blir vittnen till skräcken och hopplösheten hos de som drabbas. Och vi hör tystnaden när slaget är över och vi vandrar runt i förödelsen.
Verket påminner oss om att krig inte bara drabbar oss i nuet, det ger också de överlevande livslånga sår. Den sista satsen uppmanar oss därför att inte kriga, utan att värna om fred: Ring ut det gamla! Ring in det nya!
The Armed Man uruppfördes i The Royal Albert Hall i London i april år 2000, tillägnat de drabbade i Kosovokriget 1998–99.
Västerås domkyrkas motettkör
Vocalis Mariae och Västerås domkyrkas herrkör
Sångare från MOMDU, Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet
Bergslagens kammarsymfoniker
Joakim Olsson Kruse och Anna-Karin Annmo, instudering
Benjamin Åberg, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme och 20 minuter
Köp biljett via nortic.se från och med 20 januari.
Du kan även köpa biljett i domkyrkan lördagarna 25 januari och 5 april kl 10–11.30 och 12.40–13.15. Om det finns platser kvar kan du köpa biljett i entrén från 90 minuter innan konserten.
Fredag 6 juni kl 18.00
Intåg i sommarhagen
Nationaldagskonsert
Västerås domkyrkas motettkör och Västerås stadsmusikkår bjuder på en gemensam musikalisk upplevelse som fångar sommarens känsla och nationaldagens högtidlighet.
Motettkören är känd för sin klara och utrycksfulla klang, där repertoaren spänner från klassisk körmusik till moderna verk. Tillsammans med stadsmusikkåren kommer de den här kvällen att fylla kyrkorummet med en härlig blandning av kända och älskade sommarstycken. Det blir bland annat musik av Benny Andersson, Gunnar Wennerberg och Wilhelm Petterson-Berger. Dessutom framför de tillsammans Te Deum av Erland von Koch – ett verk som knyter samman tradition och skönhet på ett magnifikt sätt.
Västerås stadsmusikkår
Leif Karlsson, dirigent
Västerås domkyrkas motettkör
Benjamin Åberg, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Fri entré. Insamling till domkyrkans musikverksamhet
Söndag 15 juni kl 18.00
Psalm och visa med Mikael Samuelson
- och körlyrik med Mariakören
Västeråsaren Mikael Samuelson är en av våra mest mångsidiga artister och förknippas ofta med visa och musikal. Men hans musikaliska bana inleddes i Västerås domkyrkas gosskör, och han har ett levande intresse även för kyrkomusik.
I konserten utforskar Mikael, i Evert Taubes och Birger Sjöbergs anda, kopplingar mellan svenska visor och svenska psalmer. Taube kallade Bibeln ”alla tiders yppersta diktverk” och ansåg psalmboken vara ”vår enda odödliga poesi”.
Dessutom sjunger Mariakören älskad körlyrik i försommartid, bland annat av sina två första ledare – Bror Samuelson och Agneta Sköld.
Mikael Samuelson, sång
Lennart Simonsson, klaviatur
Mariakören
Jonas Lundblad, dirigent
Konsertlängd ≈ 1 timme
Köp biljett via nortic.se från och med 20 januari.
Du kan även köpa biljett i domkyrkan lördagarna 25 januari
och 5 april kl 10–11.30 och 12.40–13.15. Om det finns platser kvar kan du köpa biljett i entrén från 90 minuter innan konserten.