Mycket har hänt i & kring Västerås domkyrka...

I Västerås domkyrka möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia. Här får du en inblick i en del av platsens historia.

1000-talet

Munkar kommer till Sverige och bygger kloster. Munken David av Munktorp gör Västmanland kristet.
1103 Florensdokumentet berättar om alla biskopsstäder i Norden – och här nämns även Arosa (Västerås), vilket är den äldsta bevarade referensen om Västerås som biskopsstad.

1100-talet

Nu byggs den första domkyrkan, av gråsten. Kanske utan torn. Om den låg exakt där nuvarande domkyrkan ligger vet man inte säkert.

1200-talet

1244 Ett dominikanerkloster byggs där Västerås Stadshus ligger idag, och vid samma tid började man att bygga ut domkyrkan med tegel.
1271? Domkyrkan återinvigs. Datumet vet vi, men det exakta årtalet är osäkert (med största sannolikhet någon gång 1268-1276). Sedan 1500-talet har dock år 1271 angetts. Domkyrkodagen firas fortfarande varje år den 16 augusti.

1300-talet

Västerås växer och domkyrkan byggs ut i alla väderstreck. Det stora krucifixet
hängs upp på ungefär den plats där gränsen tidigare gick mellan församlingens och prästernas del av kyrkorummet. Den valvbågen kallas ”triumfbågen” och korset hänger där även idag. Det är 3,5 meter högt och troligen tillverkat i Mälardalen.
1390 Sjörövare sätter eld på kyrkan.
1391 På Östersjön stjäls en dopfunt som är på väg till Västerås. Den hittas flera hundra år senare på en tysk ö.

1400-talet

Domkyrkan byggs fortfarande ut.
Albertus Pictor målar bilder på kyrkans väggar. Några få finns kvar idag.
1420 Tornet byggs.
1460 En storm förstör tornet.
1493 Riksföreståndare Svante Nilssons son Mauritius dör, blott fem år gammal. I domkyrkan finns en gravhäll med en bild på honom i riddarrustning.

1500-talet

1512 Riksföreståndare Svante Nilsson, far till Sten Sture den yngre, dör och begravs i domkyrkans St Eriks kor, med ett riddarsvärd över bröstet. Koret, uppkallat efter Sveriges skyddspatron Erik den Helige, är begravningsplats för familjen Sture.
1515 Altarskåpet i Mariakapellet tillverkas i Antwerpen. Huvudmotiv är jungfru Maria som himladrottning omgiven av en rosenkrans.
1515-1520 Ett altarskåp beställs till domkyrkans Apostlakapell från Bryssel. Det tillskrivs bildsnidaren Jan III Bormans verkstad.
1516 Stureskåpet skänks till domkyrkan av riksföreståndaren Sten Sture den yngre och hans hustru Kristina Gyllenstierna. Det anses vara landets största altarskåp.
1517 Domkyrkan är färdigbyggd och den är nu så stor som den är idag.
1520 Kristina Gyllenstierna, änka efter Sten Sture den yngre, försvarar Sverige mot danskarna vid Stockholms blodbad.
1521 Danskarna sätter eld på kyrkan.
1527 Gustav Vasa inleder reformationen i Sverige under Västerås riksdag. Sverige blir nu protestantiskt istället för katolskt.
1560 Dåvarande Biskop Peder Swart skriver om Vasaloppet, vilket är första gången det omnämns. Han ligger begravd i domkyrkan.
1577 Gustav Vasas äldste son kung Erik XIV dör och begravs i domkyrkan,
förgiftad av brodern Johan III som övertagit tronen. Ursprungligen höjde sig den enkla graven bara något över golvnivån med ett diskret epitafium (bokstäverna ER, Ericus Rex=Kung Erik) på väggen.
1580 Äntligen! Tornet är lagat. Det tog bara 120 år.

1600-talet

Västerås domkyrka har flest epitafier, dvs minnestavlor, från den svenska stormaktstiden (1614-1718) av alla svenska kyrkor. De från 1600-talets början och mitt har vanligen en målning i centrum med den döde och hans familj avbildad. Senare kom epitafierna främst att domineras av olika allegoriska framställningar. De snidades av olika Stockholmsmästare, bl a den berömde Burchard Precht.
Kring högaltaret hänger sju storslagna ljuskronor i mässing. De tre största är sannolikt tillverkade på Skultuna Messingsbruk.
1620 Simon Depken var en av Sveriges mest förmögna affärsmän. Efter hans död skänkte hans familj en dopfunt med omslutande skrank ("staket") till domkyrkan. Skranket bärs upp av mans- och kvinnogestalter, några med könsöverskridande drag. Kapellet har kallats ”ett av renässanstidens märkligaste konstarbeten i vårt land” och stilen på sniderierna har starka likheter med sniderierna på Regalskeppet Wasa.
1623 Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska, grundas av biskop Johannes Rudbeckius med fru Malin.
1630 Rudbeckius startar nu Sveriges första skola för flickor.
1637-48 Ett monument reses till minne av riksdrotsen Magnus Brahe och hans hustrur grevinnan Brita Leijonhufvud och friherrinnan Elena Bielke. Brahe var en av de fem riksämbetsmännen med rättsväsendet som sitt främsta ansvarsområde.
1691 Blixten slår ner i domkyrkotornet som förstörs igen.
1695 Tornet är nu åter lagat och har dessutom fått en spira med tupp.

1700-talet

1797 Genom Gustaf III:s försorg fick kung Erik en ståtligare grav i en svart italiensk marmorsarkofag, och på den lades krona och spira som hämtades från Johan III:s gravmonument i Uppsala domkyrka.

1800-talet

1815 Att begrava människor i kyrkan förbjuds, förutom om de är kungligheter.
1898 ”Stora orgeln”, tillverkad av firman Åkerman & Lund, står färdig. Fasaden ritades av arkitekten Agi Lindegren. Under årens lopp har instrumentet utökats, och orgeln har idag 65 stämmor och 4 500 pipor.

1900-talet

1923 Rudbeckiusstatyn invigs.
1955 Den "försvunna" dopfunten, som beställdes till domkyrkan år 1391, hittas i en kyrka på ön Fehmarn i Tyskland. Den nuvarande dopfunten i Mariakapellet är en avgjutning av originalet. Den bekostades av Hakon Swenson, grundare av ICA.
1958 Erik XIVs kista öppnas och skelettet undersöks av forskare som hittar spår av arsenik.
1958-61 Domkyrkan restaureras under ledning av arkitekten Erik Lundberg.
Randi Fishers fönster De tre stegen installeras, vilka är det första exemplet i Sverige på nonfigurativt glasmåleri i kyrklig miljö.

2000-talet, idag

2009 Altarskåpet Leksacer, ett altarskåp för barn, invigs.
2013 Erik XIVs krona och spira stjäls - men hittas i ett dike utanför Västerås och kommer tack och lov tillbaka till domkyrkan igen.
2017 Skattkammaren invigs i det rum som genom historien varit både domkapitelsal, pannrum och sakristia.Här visas föremål som berättar om den kristna tron ur både ett historiskt och ett samtida perspektiv. De flesta av föremålen är Västerås domkyrkas egna eller tillhör någon av de många andra kyrkorna i Västerås.
2017 Johannesskåpet, tillverkat i Lübeck i slutet av 1400-talet, placeras i St Eriks kor.
2017 Domkyrkan renoveras igen, bl a för att ännu bättre tillgänglighetsanpassas.
2021 Västerås domkyrka blir Regnbågskatedral. ♥ ♥ ♥