![](bilder/572712/9_Sigfrid_Edstr%c3%b6m.jpg?doprocessing=1&w=1680)
9. Sigfrid Edström ASEA-direktören
ASEA-direktörerna Sigfrid Edström och Arthur Lindén har fått sina begravningsplatser innanför murarna som omgärdar S:t Davids kapell.
När Hovdestalund invigdes 1924 var Västerås på väg att bli en av landets ledande industristäder. I Västerås fanns vid den tiden två stora industriföretag som inom några decennier skulle komma att bli världskoncerner, ett av dem var ASEA som 1987 blev ABB.
ASEA (Allmänna svenska elektriska aktiebolaget) grundades 1890 och bedrev produktion inom elektrifiering och kraftöverföring. Fabriksanläggningarna i Västerås var stora och en bit in på 1900-talet arbetade flera tusen västeråsare på ASEA, både kvinnor och män, montörer och ingenjörer, kontorspersonal och chaufförer.
![Familjen Edström](bilder/572712/FamiljenEdstr%c3%b6m.jpg?doprocessing=1&w=800)
Familjen Edström
Sigfrid Edström och Arthur Lindén
ASEA-direktörerna Sigfrid Edström och Arthur Lindén har fått sina begravningsplatser innanför murarna som omgärdar S:t Davids kapell. I de första ritningarna för kyrkogården låg kapellet på deras plats, vänt ut mot Skultunavägen. Av någon anledning flyttades och vändes kapellet så att ASEA-direktörernas gravplatser ligger på kapellets planerade plats och rakt framför kapellets ingång.
Sigfrid Edström var verkställande direktör för ASEA 1903-1933. Arthur Lindén var vice verkställande direktör 1913-1933, och efterträdde Sigfrid som verkställande direktör 1933 och cirka tio år framöver.
Enligt Svenskt biografisk lexikon verkar de båda direktörerna ha fungerat bra ihop och kompletterat varandra:
”Edström var i mycket en de stora linjernas man, utåtriktad o med omfattande engagemang utanför ASEA, i arbetsgivar- o näringslivsorganisationer samt i den sv o internationella idrottsrörelsen. Han hade därför behov av att delegera detaljarbete o verkställande funktioner. L, som i mycket var detaljarbetets man utan att därför förlora blicken för de stora linjerna, blev här en utmärkt medhjälpare”.
Det verkar som om de genom åren behöll sin vänskap. Det finns gott om bevis för att de båda familjerna umgicks nära och trivdes i varandras sällskap. De bodde också grannar, men om man ska utgå från storleksförhållandena på gravmonumenten var det kanske inte alltid en helt jämlik relation.
Sigfrid Edström var född i Göteborg och utbildade sig på Chalmers och på Polytechnicum i Zürich. Arthur Lindén var också född i Göteborg och utbildade sig till elektroingenjör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Förutom att vara direktörskolleger var de också svågrar efter att Arthur gift sig med Sigfrids syster Rosa 1901.
Svärmor Mrs Jane Lewis Randall
Sigfrid Edström var gift med amerikanska Ruth Randall och de kom att få fyra barn. Ruths mamma, Mrs Jane Lewis Randall, som bodde i Chicago var ofta på besök i Västerås, ibland under längre perioder. Under ett sådant besök blev hon sjuk och avled. Det var 1927 och då, om inte tidigare, lät Sigfrid Edström anlägga familjegraven av bohuslänsk granit med underliggande gravkammare på Hovdestalund. Ruths mamma blev den första som gravsattes där, men gravplatsen fungerar fortsatt som familjegrav.
Hustrun Ruth Randall
Hustrun Ruth Randall var aktiv i den internationella kvinnliga fredsrörelsen och hade även ett starkt engagemang i frågan om kvinnlig politisk rösträtt, både på lokal, nationell och internationell nivå. Hon avled 1944 och begravning med kremering hölls i Heliga Korsets kapell, Skogskrematoriet på Skogskyrkogården i Enskede. Askan finns här i familjegraven liksom askan efter Sigfrid Edström som dog 1964 och flera av deras barn och andra närstående. Både Ruth och Sigfrid var engagerade i eldbegängelserörelsen i Sverige och fanns med i lokalavdelningen i Västerås.
![KFUM:s Idrottsförbunds nationella mästerskapstävlingar på idrottsplatsen vid Herrgärdet, juli 1930. Från vänster: Direktör Sigfrid Edström, Gösta Fagerström Örebro, okänd pristagare samt Karl Olsson Västerås.](bilder/572712/Sigfrid-Edstr%c3%b6m.jpg?doprocessing=1&w=800)
KFUM:s Idrottsförbunds nationella mästerskapstävlingar på idrottsplatsen vid Herrgärdet, juli 1930. Från vänster: Direktör Sigfrid Edström, Gösta Fagerström Örebro, okänd pristagare samt Karl Olsson Västerås.
Begravningar i början av 1900-talet
Det finns ledtrådar till hur några av begravningarna gick till. Ruth Randalls mamma dog 1927. Enligt hennes dödsannons skulle hon begravas kl 14, men det var först samling i sorgehuset kl 13.
En samling i sorgehuset var vanlig vid den här tiden, men hade långt tillbaka varit regel vid begravningar på landsbygden. Den döda fanns i hemmet och när grannar, vänner och släkt träffades innan begravningen bjöds de i regel på något enklare att äta.
Därefter följde de samlade kistan till kyrkan där begravningen skedde utomhus. Ibland kunde prästen vara med på samlingen i sorgehuset. Att man samlades före hindrade inte att det bjöds in till ytterligare en samling efter begravningen, med kanske lite bastantare mat och dryck.
Arthur Lindén dog 1944. Han bodde då i Västerås, i Villa Asea, och i dödsannonsen i DN framgick att den som ville gå på begravningen i Domkyrkan måste hämta ut ett inträdeskort för reserverad plats på Aseas huvudkontor antingen i Västerås eller i Stockholm.
Enligt referat av begravningen några dagar senare framgick att Västerås domkyrka var full av Arthur Lindéns familj, anhöriga, vänner och bekanta, representanter för staden, staten samt ledande industrier. Begravningen förrättades av biskop Johan Cullberg (som ligger några gravar bort i samma rad).
Sigfrid Edström och hans fru Ruth Randall, liksom Arthur LIndhén kremerades. Makarna Edström i Uppståndelsen kapell på Skogskyrkogården och Arthur LIndhén i Eskilstuna.