Foto: Magnus Aronson/Ikon

Bli diakon

Vill du dela din tro och ditt sociala engagemang med andra? Brinner du för alla människors lika värde? Vill du bidra till bättre möjligheter för de som befinner sig i en utsatt situation? Då kan diakon vara något för dig.

Att vara diakon

En central uppgift för diakoner är att erbjuda människor stöd i olika livssituationer. Det handlar om konsten att få andra människor att växa och hitta den egna inre kraften. Det kan vara att vandra med den långa vägen till försoning och upprättelse. Rent konkret sker de bland annat genom att skapa mötesplatser, uppmärksamma brister i samhället, bedriva påverkansarbete, delta i gudstjänst och olika verksamheter, finnas för samtal enskilt och i grupp. En viktig del är samverkan med övriga samhällssektorer, att vara röstbärare och göra opinionsbildande insatser. Svenska kyrkans diakonala arbete är en del i det förebyggande folkhälsoarbetet och i ett innovativt utvecklingsarbete, att göra skillnad för människor i vardag och fest, samt att finnas i akuta krissituationer. 

Som diakon i en församling är du en av flera i ett arbetslag av anställda, ideella och förtroendevalda som tillsammans firar gudstjänst, utbildar, missionerar och bedriver diakonalt arbete. Du har ett särskilt ansvar i att leda och organisera det diakonala arbetet och engagemanget i församlingen. Uppdraget innebär att inspirera både ideella, anställda och förtroendevalda att värna medmänniskan och människovärdet. 

En diakon i Svenska kyrkan är vigd och har avgett löften om att bland annat följa Svenska kyrkans ordning och frigöra människans kraft för omsorgen om sin nästa.

 

Att bli diakon

En förutsättning för att bli diakon är att du är medlem i Svenska kyrkan, döpt och konfirmerad och kontinuerligt deltar i kyrkans församlings- och gudstjänstliv. 

Den som vill bli diakon ska genomgå en ansökningsprocess, bli antagen som diakonkandidat göra några stiftsförlagda moment. Kandidatexamen, 180 hp, i ett socialt eller människovårdande yrke krävs också för att kunna påbörja slutåret på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

 

En bra början är ett samtal med stiftsdiakonen och att gå kyrkans grundkurs, gärna Västerås stifts grundkurs.

Antagningsprocessen innehåller samtal med biskopen, en handledd antagningspraktik på 4 veckor och en antagningskonferens. Antagningskonferensen är en lämplighetsprövning och efter den beslutar biskopen om du kan gå vidare i processen att bli diakon i Svenska kyrkan. 

Den som är antagen diakonkandidat genomgår de stiftsförlagda momenten; Möte stifts och student (MSS) vilket är 10 dagar med fördjupande tema tillsammans med blivande kyrkomusiker, församlingspedagoger och präster, stiftsgrupp(samtalsgrupp) en ytterligare praktik på 4 veckor i församling och annat att arbeta vidare med.

För att söka diakonprogrammet på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (SKUI) behövs ett biskops- och domkapitelintyg. 
Utbildningen ges på halvfart eller helfart i Uppsala och Lund.
För att vigas till diakon behöver du ha en tjänst i Svenska kyrkan.

I Västerås stifts församlingar finns det drygt 60 diakoner i tjänst och i Sverige drygt 900.
Antalet diakontjänster är något fler då det är en brist på vigda diakoner. 

Bli diakon i Västerås stift

-Samtal med stiftsdiakon
-Svenskakyrkans grundkurs
-Samtal med biskop
-4 veckors antagningspraktik
-Antagningskonferens +4 veckors praktik
-10 MSS (Möte stift och student) -dagar
-Stiftsgrupp
-Domkapitelsintyg
-Kandidatexamen inom socialt eller omvårdande yrke
-Pastoralt slutår på hel eller halvfart
-Vigning

Läs mer om Svenska kyrkans grundkurs
Läs Biskopsbrevet Kallad till diakon och präst
Läs Ett biskopsbrev om diakoni

Välkommen att kontakta mig om du har frågor och funderingar.
Eva-Mari Karlsson Kempi, stiftsdiakon