2025 bjuder kyrkorna i Sveriges kristna råd tillsammans in till Ekumeniska året. Det ska firas att det är 100 år sedan det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925 och att det är 1700 år sedan det första kyrkomötet i Nicea år 325.
Under året finns många stora arrangemang som uppmärksammar ekumenik, och temat för hela jubileet är Tid för Guds fred. Global Trettonhelg träffas under samma tema.
– Vi är jättestolta och glada att få inleda ekumeniska året! säger Ulrika Knutsson, programansvarig på stiftsgården.
Flera av de inbjudna gästerna på Global Trettonhelg är kända profiler inom ekumenik och fredsarbete. Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus, leder talkshowerna tillsammans med Joanna Svärd från Mora församling, där hon arbetar med hållbar utveckling.
– Vi kommer samtala om fred ur olika perspektiv. Vi kommer ha talkshows och diskussioner samt musik och kultur, berättar Ulrika Knutsson.
Lunds domkyrkas Kyrkospelsgrupp och Åsa Regnér startar sin Sverigeturné med kyrkospelet ”Det befriande tvånget” om Nathan Söderblom och freden, i Rättvik.
Global Trettonhelg och Youth Camp är två samarrangemang mellan Stiftsgården, Västerås stift, Svenska Kyrkans Unga och Act Svenska kyrkan.
Till Youth Camp väntas ungdomar från Sverige, England, Tyskland och Norge. Även flera av de ungdomar som varit ute som Ung i världsvida kyrkan och ageravolontärer samlas samma helg.
– Ungdomarna har en del egna arrangemang och så har vi flera gemensamma aktiviteter. Vårt mål är att man ska kunna vara med på så mycket man vill men också ha fri tid för samtal, promenader och egna aktiviteter, säger Ulrika Knutsson.
Det ekumeniska året kommer att märkas på fler sätt i Västerås stift.
– Vi har bjudit in våra internationella vänstift till våra präst- och diakonvigningar, säger Nils Åberg som är handläggare för internationella frågor på Västerås stiftskansli.
Han är mycket glad för årets arrangemang och hoppas på stor uppslutning under Global Trettonhelg.
– Ekumenik och fredsarbete går hand i hand. Kyrkor har alltid spelat en viktig roll för dialog och försoning, säger Nils Åberg som har arbetat med internationella frågor under hela sin yrkesverksamma tid. Engagemanget startade när han själv deltog i programmet Ung i den världsvida kyrkan 1987 och reste till Tanzania.
En av årets höjdpunkter är pingst, som i år firas samtidigt i hela den kristna världen. Domkapitlet och biskop Mikael Mogren har uppmanat stiftets församlingar att samverka kring pingstdagens gudstjänst och göra den till en lokal ekumenisk fest.
Text: Hanna Wallsten