Sahar Buhrans ljusinstallation med en dansande dervisch kommer finnas utanför Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 23 januari 2025

Modern konst i Västmanlands kyrkor

Västerås stifts konstutställning Sjätte sinnet äger rum i kyrkorna i Köping, Arboga och Kungsör i sommar. Förra veckan presenteras de medverkande konstnärerna.

År 2025 är det sjunde gången som Sjätte sinnet öppnas. Temat för årets upplaga är Varsebli - Att uppfatta med sinnena 
– Varsebli betyder både att stanna upp och att registrera, men ordet innehåller också̊ ett ”bli” och indikerar att något påverkar oss, sa Sjätte sinnets konstnärliga ledare May Lindholm, vid ett upptaktsmöte för de medverkande församlingarna förra veckan. 
Mötet hölls i Köping och det var stor uppslutning. Många hade redan på olika sätt engagerat sig i att rekognosera kyrkorum, skriva programtexter och söka tillstånd. Att arrangera konsttriennalen Sjätte sinnet är ett arbete som involverar en mängd olika yrkesroller, förutom många ideellt aktiva. 

Karin Perers, initiativtagare till Sjätte Sinnet och andra vice ordförande i stiftsstyrelsen hälsade välkommen.  
– I kyrkans rum har alltid samtidens konst ställts in. Det är först senare som den blivit historisk, påminde hon. 
May Lindholm presenterade alla medverkande konstnärer och kyrkor.  
– I Köpings stora kyrka, mitt i staden, visas Kari Steihaugs fantastiska textila verk. De hör till temat ”Å rydde et hjem”, där hon mycket ömsint lyfter triviala föremål som kommer fram vid städning efter en människa som har gått bort. 

Kari Steihaug är verksam i Oslo och har varit adjungerad professor i textil konst vid Högskolan för Konst och Design vid Göteborgs universitet. 
Mårten Medbo ställer ut figurer i lera i Malma kyrka, som hör till Köpings pastorat. Mårten Medbo är en mycket välkänd konstnär och deltar i diskussionerna om materialitet och akademisering av konstnärsutbildningarna.  
– Han har doktorerat i lera, konstaterade May Lindholm.  
På grönytorna utanför Heliga Trefaldighets kyrka i centrala Arboga visar Sahar Burhan sitt ljuskonstverk Dervischdans.  

I Sankt Nicolai kyrka i Arboga kommer Karin Häll att visa sina skulpturer.  
– Kyrkan har mängder av artefakter från olika epoker i sina rum och bjuder därmed på en fascinerande resa i konst och historia. Häll visar nya artefakter och berättar nya historier, om vår egen tid. 
Keramiker Margon Lindberg arbetar med örats snäckform och förstärker varseblivandet i Kung Karls kyrka i Kungsör. 

Sista kyrka att presenteras var Torpa kyrka, som också hör till Kungsörs församling. 
– Den är ett kapitel för sig, sa May Lindholm. Här finns teckningar och målningar från århundrade efter århundrande. För att lyfta detta sätt att försöka varsebli tro, är Johanna Hästö inbjuden konstnär. Hon arbetar med tecknandet som kroppsligt buret kulturarv.  
Johanna Hästö var även inbjuden till upptaktsmötet där hon höll en uppskattad workshop där alla fick pröva på att teckna.  

Dagen blev en inspirerande start på Sjätte sinnet. Biskop Mikael Mogren medverkade inte, men säger till Stiftssidan att Sjätte sinnet blir en extra högtid för stiftet, vart tredje år.  
– Det är en stor glädje med alla konstnärer som bidrar till Sjätte sinnet, och jag har hög förväntan på deras konst, säger Mikael Mogren. 

Hanna Wallsten
Bild: Sahar Buhrans ljusinstallation med en dansande dervisch kommer finnas utanför Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga.
Foto: Ann Nyström  
Bild: Mårten Medbos lerfigurer visas i Malma kyrka, Köpings pastorat.
Foto: Mårten Medbo

Mårten Medbos lerfigurer visas i Malma kyrka, Köpings pastorat.

Mårten Medbos lerfigurer visas i Malma kyrka, Köpings pastorat.

Foto: Mårten Medbo