Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 november 2023 / Ändrad 16 oktober 2024

Nu är predikstolen som ny igen

Restaureringen av predikstolen i Västerfärnebo kyrka har pågått, i perioder, sedan hösten 2023. Nu är arbetet klart. De första som äntrade den nygamla predikstolen var barnkören, som sjöng och kastade ut guldserpentiner därifrån vid mässan för små och stora på Tacksägelsedagen.

De senaste åren hade målarfärgen på predikstolen börjat flagna. En restaurering skulle ske under hösten 2023. Planen var att endast reparera skador och förhindra fortsatt färgbortfall. När konservatorerna började arbeta upptäckte de att den gamla originalmålningen fanns kvar under de murriga skikten. Kyrkorådet beslutade att predikstolen skulle återställas i ursprungligt skick - men alla kyrkobyggnader och deras inventarier omfattas av Kulturmiljölagen. Det innebär att Länsstyrelsen först måste ge sitt godkännande. Det är en garanti för att kulturvärdena beaktas och att arbetet utförs på ett korrekt sätt med tidstrogna material. 

Med Länsstyrelsens tillstånd, och under noggrann antikvarisk kontroll, utfördes restaureringen av konservatorerna Maria Ihrsén och Mikael Wiberg från Pictor målerikonservering i Stockholm.

Konservatorerna Maria och Mikael i arbete.

Predikstolen i Västerfärnebo

Före reformationen på 1500-talet fanns varken bänkar eller predikstolar i kyrkorna. Församlingen stod upp under hela gudstjänsten. I och med reformationens upptäckter behövdes mer undervisning.  Bibeln hade översatts till folkspråket och människorna fick större möjlighet att reflektera kring den kristna tron. Predikan blev då ett viktigare inslag och det behövdes en ny plats i kyrkorummet där prästen kunde höras och ses av alla. Predikstolarna placerades där de akustiska förutsättningarna var bäst – detta var ju långt innan det fanns elektriska högtalare. I och med predikstolarnas tillkomst satte man också in bänkar i kyrkorna.

Västerfärnebo kyrka fick sin första predikstol 1633-34. Den tillverkades av den s k Fläckebomästaren, Erik Nilsson från Hedtorpet. 1770-72 byggs kyrkan i Västerfärnebo om i modern gustaviansk stil. Det var kostsamt, och man hade antagligen inte råd att satsa så mycket på interiören. Den gamla predikstolen blev därför kvar. 

Först 1825 byggs en ny predikstol i tidens smak, av snickaren Milenius från Kumla.  Den målas i ljusgrå marmorering med detaljer i guld. 

1934 renoverades kyrkan. Bänkinredningen byggdes om till det nuvarande utförandet och interiören fick ny färgsättning i ganska murriga toner. Predikstolen från 1825 behölls men målades om i de nya kulörerna.

Vid restaureringen 2023-24 har bemålningen från 1934 omsorgsfullt avlägsnats. Likaså en underliggande vit färg och ett spackelskikt som tillkommit vid en renovering av kyrkan 1890. Efter att originalmålningen retuscherats och de förgyllda partierna bättrats  har predikstolen återfått sitt urprungliga utseende.

 

Predikstolen utseende 1934-2023

Välkommen in i din kyrka och beundra resultatet!