Dopet, livets första fest

Nyhet Publicerad Ändrad

Barndop

Dopet är en vacker tradition och en högtidsstund då ditt lilla barn välkomnas till livet. I dopet får man lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Alla är välkomna att döpas 

Alla är välkomna att döpas. Vid ett barndop är det ditt barn som står i centrum, det hänger inte på vem du är som förälder, eller hur din tro ser ut. Du kan döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. 

Det enda krav som ställs är att båda vårdnadshavarna – om det finns två – ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps. 

Enkelt dop eller extra allt – alla dop är storslagna  

En del väljer ett dop med många gäster och en stor fest efteråt. Det finns möjlighet att ha dopkaffe i församlingens lokaler. Andra väljer det enkla dopet, eller ett drop-in-dop. Vilket du än väljer är dopet lika storslaget.  

Välj kyrka eller plats 

Ditt barn kan döpas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kan vara i församlingen där ni bor, eller i en annan församling. Kontakta Västermalms församling 08-545 709 64 för att boka dopet och berätta om dina önskemål.

Träffa prästen för ett dopsamtal

När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål om plats för dopet redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Dop för trötta föräldrar

Under småbarnsåren kan det kännas övermäktigt att ställa till med kalas eller att över huvud taget planera för ett dop. Eller så är det bara inte din grej att planera. Då kan det vara bra att veta att det enda som behövs för ett barndop är 

  • ett barn
  • en eller två vårdnadshavare 
  • en präst

Dopet kan ske i kyrkan eller hemma, i största enkelhet. Drick en kopp kaffe och låt dopljuset, som barnet fick vid dopet, lysa upp stunden.
Läs också om alternativet drop-in-dop

Checklista inför ett dop

  • Datum. Tänk i god tid ut datum och tid för dopet. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan.  
  • Plats. Var ska barnet döpas? I kyrkan, hemma, i trädgården, vid en sjö eller någon annanstans? 
  • Boka tid. Kontakta församlingen och boka tid för dopet. Därefter blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet, steg för steg. 
  • Gäster. Vilka och hur många vill ni bjuda till dopet? Skicka ut inbjudningar i god tid. 
  • Dopkalas. Om ni vill ha ett kalas i samband med dopet behöver ni en plats för kalaset – i församlingshemmet eller någon annan stans. I församlingshemmet finns det oftast dukar och porslin att låna. 
  • Dopkläder. Fråga gärna om församlingen, släkt eller vänner har en dopklänning att låna ut. 
  • Faddrar. Välj en eller flera faddrar, om ni vill ha det, och fråga om de vill. 
  • Sång och musik. Fundera på vad ni vill ha för sånger, psalmer och musik under dopet. Kanske känner ni någon som kan sjunga? Längre ner på sidan finns en Spotifylista som kan ge inspiration.
  • Ta hjälp. Be släkt och vänner om hjälp. Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe? 
  • Fotografering. Be någon eller några av dopgästerna att fotografera under dopet och kanske under kalaset. 

Drop in dop i S:t Görans kyrka 12 maj

Du kan låta dig döpas oavsett ålder, det är aldrig för sent. Vi serverar dopkaffe och allt är gratis och du behöver inte föranmäla dig.