28 november 2024 kl. 12.00-15.00 i Kungsholmssalen, Västermalms församling på Parmmätargatan 3, Kungsholmen.
Framtidssmedjan Elders organiserade före pandemin tre uppmärksammade hearings om vad som kan göras för att förhindra ungas debut i ett kriminellt liv. Praktiska erfarenheter från Danmark och enskilda kommuner lyftes fram. Samtliga partier deltog och mycket av det som framkom är nu etablerad politik och har genomförts eller är under genomförande. Med denna hearing vill vi lyfta fram något av det som kan behöva göras ytterligare.
Utfrågare: Kerstin Brunnberg och Ulf Dahlsten
Kl 12.00 FLER GÄNGMORD BEHÖVER LEDA TILL ÅTAL OCH FÄLLANDE DOM
Det är en utbredd uppfattning att det för ett par decennier sedan skedde en förändring i domstolarnas bevisvärdering som gjort det svårare att få fällande domar. Sedan dess har Sverige i ett internationellt perspektiv varit landet annorlunda. Är det så och varför har det i så fall blivit så? Vi frågar Lagmannen i Stockholms Tingsrätt Göran Lundahl.
KL 12.40 FRITT UTBYTE AV INFORMATION
I Danmark hävdas att det fria utbytet av information mellan myndigheter, har varit den enskilt viktigaste orsaken till att man fick bukt med gängkriminaliteten. Men Sverige har inte kopierat den danska lagstiftningen utan börjat med begränsade mindre steg. Frågan är varför? Ett skäl som anges är att Europakonventionen nu är en del av regeringsformen och vad den innebär är osäkert och beroende av Europadomstolens tolkningar. Men den danska lagstiftningen har funnits under lång tid och exponerats mot både EU-rätt och Europadomstolen så "riskerna" med att kopiera den danska lagstiftningen rakt av borde väl vara överkomliga? Så varför har Sverige inte gjort det? Vi frågar lagmannen och utredaren Göran Lundahl.
Kl 13.00 LOKAL NÄRVARO OCH TIDIGA PÅFÖLJDER
Bristande resurser hos Nationella Forensic Center och brister i polisens utredningsverksamhet har också ansetts vara ett problem. Det förra är nu åtgärdat och de ofta långa väntetiderna hos NFC drastiskt kortade. Den nya polisledningen har också inlett ett utvecklingsarbete när det gäller undersökningsverksamheten som bland annat syftar till att bättre utveckla och ta vara på kompetensen hos seniora utredare och ge dem en ledande roll i utredningarna. Hur kommer förändringsarbetet kunna förväntas påverka situationen? Utvecklingsarbetet inom Polisen syftar också till att öka den lokala närvaron och den tid poliserna kan ägna åt yttre tjänst. Vi frågar polismästare Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella Operativa Avdelningen, Polisen om vilka förhoppningar man har på utvecklingsarbetet.
Poliserna klagar ofta på att åklagarna regelmässigt avskriver vardagsbrott. Slutar en utredning å andra sidan i en straffvarning för underåriga är det inget som de unga enligt avhoppare tar på allvar. Ett sätt att komma åt problemet är att hantera småbrott på annat sätt. Det gäller gränsen mellan vad amerikanerna kallar misdemeanor och felony. Parkeringsböter och trafikböter hör till det förra. Om det utvidgades till att omfatta fler småbrott skulle ungas debut i det kriminella livet få konsekvenser mycket tidigare och aktivera ett föräldraansvar. Ordningsvakter kunde precis som parkeringsvakter kunna skriva ut böteslappar om någon tex snattar. 500 kronor om det är under 50 kr och 1000 kronor om det är mer. Poliser kunde skriva ut böter för cykelstölder och för mindre narkotikainnehav på säg upp till 10 000 kronor. Precis som med parkeringsböter kan den som bötfälls få sin sak prövad i domstol. Det är en rättssäker ordning som gör att de småbrott som idag blir avskrivna, om ens rapporterade, leder till åtgärder som lyfter fram föräldraansvaret. En invändning är att systemet för att fungera kräver att den bötfällande säkerställer bevisning som håller om boten överklagas till domstol. För narkotikainnehav kan det vara lätt men för tex snatteribrott vara svårare. Det finns också ett mellansteg för lite grövre brott som tex bilstöld. Försök har gjorts i norra Stor-stockholm med ett förenklat domstolsförfarande där personer som tagits på bar gärning kan dömas direkt. Försöket borde utvidgas. Vi frågar Paul Gelo lokalområdespolis i Botkyrka och polismästare Hampus Nygårds samt förre rikspolischefen Björn Eriksson.
Kl 13.30 SKOLANS ROLL
Pojkar som inte kan svenska när de börjar i skolan hamnar direkt i utanförskap och blir lätta offer för gängen. Den frågan verkar äntligen på väg att lösas. Under tiden behövs speciallösningar. En annan fråga är hur man skall komma åt motståndet från lärarna mot att orosanmäla. och varför inte acceptera kvarsittning som föreslogs vid hearingarna för att se till att alla lämnar skolan med tillräckliga baskunskaper? Vi frågar skolkommunalrådet Elof Hansjons, Södertälje kommun.
Kl 14 -15 POLITIKERNAS SYN
Vi intervjuar partiernas rättspolitiska talespersoner om deras syn på de frågor som tagits upp.
Ulrika Liljeberg, Centerpartiet
Rasmus Ling, Miljöpartiet
Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiet
Martin Melin, Liberalerna
Louise Meijer, Moderaterna
Torsten Elofsson, Kristdemokraterna
Adam Marttinen, Sverigedemokraterna
Teresa Carvalho, Socialdemokraterna