Lyssna

Nyhet / Publicerad 25 mars 2025 / Ändrad 11 april 2025

Nyknypplad altarspets

Jörgen Lindström arbetar som musiker och körledare i Västermalms församling, men han har många strängar på sin lyra, han är nämligen precis klar med att knyppla en ny altarspets till Kungsholms Ulrika Eleonora kyrka.

När Jörgen Lindström var ny i församlingen noterade han att det nog var dags att byta ut den gamla altarspetsen i Kungsholms Ulrika Eleonora kyrka. Han har knypplat i över 35 år och fick i uppdrag att göra en ny. Och nu är den klar, den cirka 1,5 decimeter breda och 3 meter långa spetsen, gjord i blekt lingarn, som kommer hänga över antependiet längst fram.
– Spetsen har skickats till Vadstena för koll så att den håller måttet. Sedan ska den sys på en duk. Men den kommer att uppmärksammas i en gudstjänst längre fram, troligen innan sommaren.
Knyppling är en gammal teknik som består av en sorts avancerad flätning där trådar, upplindade på spolar, knyppelpinnar, flyttas fram och tillbaka, vilket kallas korsning och vridning. Själva arbetet är fäst vid en knyppeldyna där spetsen rullas ihop allt eftersom den blir färdig.
Att sticka är ju väldigt inne i dag, hur vanligt är det att folk knypplar? 
– I vissa handarbetskretsar är knyppling ganska inne och när folk trillar på tekniken så känner många ”wow, det där vill jag testa”.

Själv var Jörgen 11 år när han fastnade för knyppling i syslöjden. Hans fröken lade märke till hans fallenhet och lärde honom allt hon kunde. Det slutade med att Jörgens pappa köpte material från skolan så att han kunde hålla på även hemma. Efter ett par år anmälde hans fröken honom till en knyppelkurs i Vadstena som han sedan deltog i sex år på raken.
– De andra deltagarna var kvinnor i 60–70 års åldern, så jag som bara var 14 då, blev som deras maskot, säger Jörgen och skrattar. Ibland var det någon man med på kurserna, men det var sällan. Knyppling är annars en teknik som borde locka män, menar Jörgen, då det är lite av en materialsport som kräver att man är strukturerad och matematisk. 
– Samtidigt finns det en extremt hög tröskel och en ”tant-varning” över knyppling som håller många borta. 
Jörgen sitter med i styrelsen för föreningen Svenska Spetsar i Vadstena, som startade 1962 för att främja knypplingen i Sverige samt för att se till att det utförs på rätt sätt. De ger ut copyrightskyddade mönster, och spetsar gjorda utifrån dem får endast säljas via deras butik. Det är på deras uppdrag Jörgen har knypplat den spets som nu köpts in till Västermalms församling.
– Mönstret till den nya spetsen kallas Korset och kronan och är skapat av konstnären Märta Afzelius. Den är knypplad i grov tråd för att synas på långt håll och om den inte tvättas sönder lär den väl hänga där i en 40-50 år framåt, säger Jörgen.