Inbjudna skådespelarna Alexandra Zetterberg Ehn, Maria Salomaa, Philip Zandén, Adriana Savin, Iwa Boman, Malin Crépin och Rasmus Luthander läser Den Okända, ett teaterstycke av regissören och dramatikern Åsa Melldahl. Pjäsen följer dramaturgin i Till Damaskus, av August Strindberg, men utspelar sig i nutid med andra konflikter i centrum och med en kvinna i huvudrollen. Huvudspåret är detsamma som hos Strindberg. Hur tar man sig vidare efter ett personligt sammanbrott?
Varför har du skrivit denna pjäs?
- Jag började skriva i samband med att jag regisserade Till Damaskus på Radioteatern. När Strindberg börjar skriva Till Damaskus våndas han efter att ha vållat skandal, bland annat genom boken En dåres försvarstal. Han orienterar sig nu, vid förra sekelskiftet, mot en kristen hållning. Min pjäs har samma existentiella tema, och dilemmat som Den Okända har, är allmängiltigt för judisk/kristen självförståelse, säger Åsa Melldahl.
- Jag tycker att det finns för få pjäser där den kvinnliga protagonisten får vara neurotisk och knäpp i sin egen rätt. Hon behöver ju inte vara exempel på någon specifik kvinnlig omständighet eller vara någon som vi ska dra andra slutsatser av än att livet kan vara trassligt för vem som helst, tillägger hon.
Läsningen av pjäsen Den Okända är en del av Västermalms församlings föreläsningsserie Den Gudomliga teatern, ledd av prästen Richard Aspegren. Det blir tre möten på temat kristet symbolspråk inom teaterkonsten, den 24 mars och 31 mars kl. 18.00–20.00 i Kungsholms kyrka.
Tid: måndag 7 april kl. 18.00-21.00
Plats: Kungsholmssalen, Parmmätargatan 3
Fri entré