Veckan som ger dig vingar
Under många år har den firats på olika sätt, Änglabygdsveckan. Förskolor och skolklasser har engagerats, vandringar har skett. Som avslutning på veckan har den lokalt skrivna och komponerad Änglabygdsmässa firats.
Vattholmaängeln är symbolen för vår bygd. Den har gjort vårt Vattholma känt i vida kretsar. Den hör till bygdens historia. Men en ängel kan också ha en djupare innebörd. Många har hört talas om skyddsänglar. Många har också upplevt oförklarliga ingripanden i sitt liv.
I Vattholma står Lena kyrka sedan drygt sju hundra år. Änglarna har sitt hem i kyrkan. De är Guds sändebud. Om kyrkans murar kunde tala, skulle de kunna berätta om märkliga och gripande händelser under många hundra år. Om människor i stor glädje och människor i djup sorg. Om hur människor efter sitt vardagsarbete kommit till kyrkan för att få helgd över livet. Och fortfarande sker det, människor kommer till kyrkan med barn till dopet, med sin döda för att få säga tack och få hopp och tröst eller man kommer till gudstjänst när klockorna ropar sitt KOM - kom över bygden.
För några år sedan ”Återvände Jesus till Lena kyrka”, i form av ett huvud som tillhört den stora staty som stått på altaret i kyrkan. Statyn är en kopia av Thorvaldsens kända staty och hittades för några år sedan nedgrävd i en åker i Börje, utanför Uppsala. Nu har delar av den, bl.a huvudet, återbördats till Lena kyrka och fått sin självklara plats. Inte på altaret, men väl synlig i nedre delen av kyrkan.
Änglabygdsmässa, är skriven och komponerad för Vattholma och alla som bor här. I den finns vår lilla plats på jorden skildrad i text och musik. Och dessutom med ett änglaperspektiv. Det är Rolf Larsson, bosatt i Vattholma som skrivit texten och Janniz Jönsson, som under flera år var kyrkomusiker i Vattholma pastorat, som komponerat musiken.