Lyssna

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked – döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

När någon i din närhet dör

Svenska kyrkan erbjuder flera olika mötesplatser i samband med dödsfall. En präst kan vara med dig vid en visning eller samling kring den döda, och kommer också att träffa anhöriga inför begravningen. Det samtalet är till för att förbereda begravningsgudstjänsten men också för att, om du som anhörig vill, minnas den döda. Det finns tillfälle att prata om det liv som var och också om hur livet blir nu. 

Efter begravning och jordsättning kan kyrkan bjuda in dig till tacksägelse. Då tänds det, under en vanlig gudstjänst, ljus för den döda och namnet läses upp. Vi tackar Gud för dem som lämnat oss och ber för dem som är kvar. Klockorna ringer, en gammal symbol för hur någons död präglar hela samhället runt omkring.

På Allhelgona bjuder de flesta församlingar in till en gudstjänst då namnet på de som dött under året läses upp och ett ljus tänds för dem.

Kontakta församlingen
Du är välkommen att kontakta församlingsexpeditionen så fort du önskar för samtal och bokning av begravning. Vanligare, och mer praktiskt, är att man först kontaktar en begravningsbyrå och att de sköter kontakterna med församlingsexpeditionen. Då kan man samtidigt få besked om en dag och tid som passar de anhöriga, begravningsbyrån, präst, kantor med flera som berörs och då kyrkan, samt eventuell annan lokal, är ledig.
Om man önskar hålla begravningen i en annan församling än i den avlidnes hemförsamling så går det bra.

Bårtäcke
I alla våra församlingar finns bårtäcken som får användas gratis vid begravningar i våra kyrkor. Särskilt när man valt en enklare kista kan bårtäcket försköna arrangemangen (se bilder längre ned på sidan).

Kontakt med myndigheter
Dödsfallet anmäls vanligtvis av sjukhuset till den lokala skattemyndigheten.
De utfärdar gravsättnings- och kremeringsintyg som krävs för en begravning. Från skattemyndigheten får man också andra handlingar som registerutdrag (behövs vid bankkontakter), dödsfallsintyg och släktutredning (behövs senare vid bouppteckning). 

Välja grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Många berättar för sina anhöriga om hur och var de vill bli begravda i framtiden. Om en avliden person inte har berättat, eller lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga ta ställning till en bra lösning.

Minneslund
Kyrkogårdarna vid Tensta, Lena och Ärentuna kyrkor har minneslundar. Det är ett anonymt gravskick där inget utmärker platsen för den enskilda graven.

  • Anhöriga skriver under medgivande om gravsättning i minneslund
  • Askan nedmyllas
  • Anhöriga får underrättelse om att askan är på plats men närvarar inte med vid gravsättningen
  • Gemensam plats finns för ljus och snittblommor
  • Ingen skötsel för anhöriga

Askgravlund
Vid Tensta, Lena och Ärentuna kyrkogårdar finns även askgravlundar. Askgravlund är en gemensam gravplats och man får vara med vid gravsättningen och en namnbricka sätts upp på en gemensam sten.

  • Anhöriga har möjlighet att närvara vid gravsättning
  • Askan läggs i askvar (tygpåse) eller urna. Om urna används måste denna vara nedbrytbar.
  • Namnbricka sätts upp på gemensam sten
  • Gemensam plats för snittblommor och ljus
  • Gravsättning för anhörig intill redan gravsatt kan ej säkert tillhandahållas, men vi verkar för att möjligheten ska finnas
  • Ingen skötsel för anhöriga
  • En engångsavgift tas ut, för skötsel av grav, anbringande av minnesplatta med gravyr samt montering av denna. På minnesplattan finns för- och efternamn, födelse- och dödsår.
    Avgiften är 4000kr.
  • För gravsättning i askgravlund har vi en särskild blankett för villkoren.

Icke medlem i Svenska kyrkan
Den som inte tillhör svenska kyrkan kan få en borgerlig begravning. Den planeras med begravningsbyrå och borgerlig begravningsförättare. Kyrkorna i pastoratet upplåtes inte för borgerliga begravningar, utan vi hänvisar till Berthåga begravningskapell samt Stillhetens kapell i Uppsala. Dock finns möjlighet att låna Stora salen i Storvreta församlingsgård för detta ändamål. 
Endast undantagvis, och om särskilda skäl kan anges, kan vi ha en kyrklig begravning i någon av våra kyrkor av en person som inte tillhör Svenska kyrkan. Vi vill så långt det är möjligt respektera den avlidens önskan och de ställningstaganden som denne tog under sin levnad.

Se prislista för gravskötsel längre ner.

Se även information om "Begravningsombud" längre ner på sidan.

Här kan du ladda ner skriften Om begravning

Eva Åsjö

Eva Åsjö

Kyrkoherde, Präst, Vattholma pastorat

Mer om Eva Åsjö

Pastoralt ansvar Vattholma pastorat

Charlotta Pagard Nilsson

Charlotta Pagard Nilsson

Diakon, Vattholma pastorat

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.