När någon i din närhet dör
Svenska kyrkan erbjuder flera olika mötesplatser i samband med dödsfall. En präst kan vara med dig vid en visning eller samling kring den döda, och kommer också att träffa anhöriga inför begravningen. Det samtalet är till för att förbereda begravningsgudstjänsten men också för att, om du som anhörig vill, minnas den döda. Det finns tillfälle att prata om det liv som var och också om hur livet blir nu.
Efter begravning och jordsättning kan kyrkan bjuda in dig till tacksägelse. Då tänds det, under en vanlig gudstjänst, ljus för den döda och namnet läses upp. Vi tackar Gud för dem som lämnat oss och ber för dem som är kvar. Klockorna ringer, en gammal symbol för hur någons död präglar hela samhället runt omkring.
På Allhelgona bjuder de flesta församlingar in till en gudstjänst då namnet på de som dött under året läses upp och ett ljus tänds för dem.
Kontakta församlingen
Du är välkommen att kontakta församlingsexpeditionen så fort du önskar för samtal och bokning av begravning. Vanligare, och mer praktiskt, är att man först kontaktar en begravningsbyrå och att de sköter kontakterna med församlingsexpeditionen. Då kan man samtidigt få besked om en dag och tid som passar de anhöriga, begravningsbyrån, präst, kantor med flera som berörs och då kyrkan, samt eventuell annan lokal, är ledig.
Om man önskar hålla begravningen i en annan församling än i den avlidnes hemförsamling så går det bra.
Bårtäcke
I alla våra församlingar finns bårtäcken som får användas gratis vid begravningar i våra kyrkor. Särskilt när man valt en enklare kista kan bårtäcket försköna arrangemangen (se bilder längre ned på sidan).
Kontakt med myndigheter
Dödsfallet anmäls vanligtvis av sjukhuset till den lokala skattemyndigheten.
De utfärdar gravsättnings- och kremeringsintyg som krävs för en begravning. Från skattemyndigheten får man också andra handlingar som registerutdrag (behövs vid bankkontakter), dödsfallsintyg och släktutredning (behövs senare vid bouppteckning).