Ur ett perspektiv vill jag gärna se vår kyrkogård som en slags trädgård.
En plats där jag önskar att besökarna ska kunna känna frid, lugn och ro oavsett vad de bär med sig. En fin plats där man bara ”får vara” på sina villkor, i sin glädje eller sorg och att bli sedd. Att kunna vandra runt eller sätta sig ner på de olika platser kyrkogården erbjuder.
Ärentuna kyrkogård (som presenteras i den här foldern) har flera om-
råden med olika karaktärer. En del ligger innanför murarna med våra
äldre gravar som andas historia. Sen har vi ytterområdet med våra lite mer öppna ytor och nyare gravkvarter. På ytterområdet finns även vår
minneslund och nya askgravlund som både har och ska förmedla känslan av skog med träd, mossiga stenar och högt gräs (min personliga favorit). Att få se små-
fåglarna sitta och bada i bubblorna på
vattenstenen och även veta att vi har olika djur som smyger dit och dricker vatten, allt från de små bina till räv, rådjur m.fl. gör gott för en djurvän.
Vi jobbar mycket för den biologiska mångfalden på kyrkogården. Vi matar fåglarna på vintern. På sommaren ställer vi ut små fat med vatten på muren till dem och olika insekter att dricka.
Vi sparar olika gräsytor på sommaren där de vilda blommorna kan bli mat åt alla våra insekter. Även likaså i våra rabatter med perenner och sommarblommor som planeras för att alltid ha något ätbart.
Tips på hur man bygger rabatt
Jord
När det gäller all typ av plantering är att ha en bra jord A och O.
Man kan till viss del självklart förändra en jord genom att tillföra organiskt material som kompost, mull, gräsklipp mm. för att växterna ska trivas. Men man kan också tänka på att det kan vara bättre och försöka jobba med den jorden man har istället för att kämpa för att förändra den och välja växter efter detta.
Vilken jord man ska ha är ju beroende på vad man ska plantera. Är det träd, buskar, perenner, sommarblommor eller något annat.
Inför planeringen är det viktigt att läsa på om växterna annars frågar man om råd på en bra plantskola där växterna köps.
Om du ska göra en större plantering och t.ex. har tänkt köpa hem ett större lass med planteringsjord är det viktigt att se till att det är en bra kvalitetsjord och att den inte innehåller rotogräs som sedan kan bli svårt att bli av med.
Läge
Om man t.ex. ska göra en perennrabatt så är det flera saker som kan vara bra att tänka på, t.ex. vilket läge rabatten har, ligger den i solen eller skuggigt, blåser det mycket på platsen, hur är läget på vintern? Vissa växter tål inte att stå fuktigt vintertid.
Hur väldränerad är jorden, är det ofta en plats där det blir torrt eller fuktigt? Har jag djur i trädgården som riskerar att äta på mina växter som sniglar, rådjur m.fl?
När man planerar en perennrabatt så tänk på att alltid försöka ha något som blommar hela säsongen. Välj växter du gillar och som passar ihop. Använd dig av olika fina bladformer och färger för där finns massor att välja bland.
Gör man en rabatt vid sommarstugan så kanske det är under en mer begränsad period man vill ha mycket som blommar då planerar man efter det.
Man behöver läsa på hur de växter man önskar vill ha det. Bra att även kolla härdigheten på växten. Sen tycker jag att i vissa fall så kan man chansa lite. Man kan ju faktiskt lyckas!
Insekter
Mitt i detta behöver vi hjälpas åt att odla växter som just kan ätas av hungriga insekter, bin, humlor, fjärilar m.fl. i en värld där klimathotet ligger över oss och det faktum att våra insekter minskar i antal.