Biskop Fredrik Modéus talar inför stiftets kyrkoherdar om tecken på en eventuell andlig vår i matsalen på biskopsgården Östrabo.
Lyssna

Andliga vårtecken som väcker hopp

Biskop Fredrik Modéus lyfter fram åtta andliga vårtecken, mitt i den oroliga tid vi lever i. Tecken på att tro, religion och andlighet eventuellt är på uppgång.

En andlig vår – med frågetecken efter – är temat när biskop Fredrik Modéus kallar kyrkoherdar, komministrar och diakoner till samlingar i vår. Den första samlingen, för stiftets kyrkoherdar, var den 12 mars på Östrabo. I biskopsgårdens rabatter blommade både snödroppar och krokusar och livligt fågelkvitter hördes på gårdsplanen. Men ett lätt snöfall underströk frågetecknet i dagens tema, även i fråga om vårens mer bokstavliga ankomst.

Dagen inleddes med ett pass om andliga vårtecken med biskop Fredrik Modéus. Han började i att prata om den oroliga tid vi lever i. I tider av oro är det inte långsökt att tänka sig att människor söker sig till tron och sammanhang som står för trygghet.

– Det är på väldigt många sätt en orolig tid och det kan vara lätt att dras med i den oro och rädsla som kan finnas. Men vi får inte glömma att vi har en annan uppgift, nämligen att stå för trygghet, hopp och tro. Vi tror oss också se en ny nyfikenhet på det som finns i vårt eget arv, den kristna tron och bekännelsen, säger biskop Fredrik Modéus.

Han delade åtta andliga vårtecken som han noterat, men betonade att det ännu är för tidigt att dra för stora växlar på detta. Biskopen delade även sina tankar om hur vi kan möta en eventuell andlig vårtid. Han lyfte fram gudstjänsten som navet i allt vi gör och som en 2000-årig skattkista att ösa ur. Han uppmanade även till att utnyttja kyrkorummets möjligheter, att använda kyrkorummet för att väcka nyfikenhet och visa på vägar vidare. Att satsa på konfirmander och unga ledare och att kommunicera människor och människors berättelser. 
– Räkna med att alla vi möter är nyfikna på kristen tro och vill veta mer om vad det är att leva som kristen. Vi behöver våga mer och gå lite mer utanför de etablerade ramarna, säger biskopen.

Efter biskopens pass höll stiftets kommunikatörer en dragning om hur Svenska kyrkan kan nå ut bättre med sin kommunikation. Under dragningen presenterades analyser av undersökningar om hur kyrkans kommunikation når ut och vilka som nås av den. Därefter blev det tid för samtal och gemensamma frågor.

Några röster om dagen


Mia Schulz Wigelsbo, kyrkoherde i Hyltebruks pastorat
– Det är uppfriskande, spännande och roligt att höra om vårtecknen. Jag kunde också känna igen några av dem från mitt eget sammanhang. Dels att vi har lite nya deltagare i gudstjänsterna och barngrupperna och att vi har en positiv stämning överlag. Folk är intresserade och nyfikna. Vi har fler ideella och fler inträden än utträden. Det finns så mycket som ger glädje och är positivt, trots all oro i världen.


Anders Hallberg, kyrkoherde i Bredaryds pastorat
– Det är roligt och ger energi att prata om något positivt. Det ger lite vårkänsla i arbetet. Vi har väldigt goda siffror just nu, sedan får tiden utvisa om det handlar om återhämtning efter pandemin eller om något annat.


Sussie Kårlin, kyrkoherde i Ryssby-Åby pastorat
– Jag tar främst med mig det fina i att få ses som kyrkoherdar. Det är uppmuntrande att få dela församlingslivets utmaningar och glädjeämnen med varandra.  Sedan är det spännande att synliggöra trender och beteenden i vardagen och fundera på hur vi som kyrka kan möta dessa lokalt.


Jonas Löhnn, kyrkoherde i Nybro pastorat
– Jag tror vi drar väldigt stora växlar på de tecken vi ser på förändring i andlighet i samhället. Jag är orolig för att vi snackar upp saker för mycket, vilket i och för sig kan bli en självuppfyllande profetia. Jag tror vi behöver ha mycket mer långsiktiga perspektiv, jag kan tänka mig att vi anar att vi når ett normalläge för kyrkan där vi snart kommit förbi effekten av att ha varit statskyrka.

Charlotte Granrot Frenberg