Klockan 13.30-15.30
Den danske etikern och prästen Løgstrup skriver i sin etik: ”Vi är varandras värld och varandras öde. I varje möte med en annan människa har jag något av hens liv i min hand. Men hen har också något av mitt liv i sin hand”.
Vi är vana vid att vara uppmärksamma på den makt och det inflytande vi har för de människor vi möter i arbetet. ”Den andre”, klienten, konfidenten och hens närstående, har också en frivillig och ofrivillig makt och inflytande på oss, vilket vi inte lika ofta reflekterar över.
När vi under en längre tid möter människor i utsatta situationer, tar del av deras starka känslor och missnöje och lyssnar till deras berättelser där även vi kan beskrivas som skyldiga, riskerar vi att tappa tilltron till oss själva och glädjen i arbetet. Den amerikanska psykologen Laurie Anne Pearlman kallar detta tillstånd för vicarious traumatization, ställföreträdande traumatisering.
Denna föreläsning vill ta fasta på vad som händer med oss, när vi möter människor i deras utsatta situationer och hur vi tar hand om oss själva på bästa sätt för att undvika cynism och utmattningssyndrom.
När vi hamnar där är det också lätt att tappa tilltron till vår egen kompetens och vi tenderar att undervärdera vår egen betydelse och möjlighet att vara till hjälp. Föreläsningen vill också lyfta förståelse och respekt för den kompetens vi bär på men som ibland kan kännas långt borta.
Förkunskaper: Inga särskilda förkunskaper krävs, men en yrkeserfarenhet som pedagog, musiker, diakon, präst mm är bra att falla tillbaka på.
Målgrupp: Den som i sitt arbete möter människor som ibland bär på starka känslor och som har ett intresse av att förstå sitt uppdrag och dessa möten utifrån litteratur, film, psykologi och teologi.