Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Både hjärta och hjärna i stiftets skogsbruk

Många hänsyn behöver vägas mot varandra i kyrkans egendomsförvaltning. En delegation från Kyrkokansliet besökte Växjö stift den 29 september, för att utbyta erfarenheter och ta del av exempel från stiftets skogsbruk. 

– Både hjärta och hjärna krävs när vi fattar beslut, konstaterar Gustaf af Ugglas, ekonomi- och finanschef på Kyrkokansliet, när besöket i Växjö stift närmar sig sitt slut. 

Då har delegationen från Kyrkokansliet fått följa med till fyra av stiftets fastigheter för att få en bild av hur egendomsförvaltningen arbetar med de möjligheter och utmaningar som finns. Förutom Gustaf af Ugglas så deltog även Magnus Niklasson, senior policyrådgivare skog och mark, Ann Edlund som är samordnare för hållbar utveckling, finanschefen Johan Barkfeldt och pressekreteraren Stefan Håkansson. 

Dagens första stopp är fastigheten Ekesås strax utanför Växjö, där gruppen får se ett exempel på markförädling, där ett område sålts och blivit till bostadsområde. Efterfrågan på villatomter är hög såväl i Växjö som i Jönköping och Växjö stifts egendomsförvaltning vill vara en aktiv del av samhällsutvecklingen. Här får gruppen veta mer även om hanteringen av invasiva arter, såsom parkslide, och om gallring i skogsbruket.

Dagen fortsätter med ett exempel på hyggesfritt skogsbruk i tätortsnära skog med mycket friluftsliv. Gruppen får även se ett kyrkoreservat, avverkade områden, en återställd våtmark, ett gårdsarrende och en nyrest vindkraftspark. 

En utredning om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk genomförs just nu på uppdrag av Kyrkomötet. I den starkt polariserade debatten om hållbart skogsbruk har naturvård ställts mot produktion. Men verkligheten är komplex, säger Mattias Magnusson, specialist inom skog och miljö på Växjö stifts egendomsenhet.
– En fjärilsforskare intresserar sig för hur förutsättningarna för just fjärilar ser ut. Den som har ett enda intresseområde ser inte alltid skogen för alla träden. Men som förvaltare behöver vi balansera många olika perspektiv - ekonomiska, sociala, andliga, estetiska och naturvärden. 

Han säger att det är viktigt att det finns en långsiktighet och en helhetssyn i förvaltningen.
– Vi har ett evighetsperspektiv i vår förvaltning. Vi är en samhällsaktör, som ska lämna över till de som kommer efter oss, säger Mattias Magnusson.

Gustaf af Ugglas tycker att dagen gett värdefull kunskap.
– Vi har fått se flera intressanta delar av verksamheten. Det har gett oss fördjupad förståelse för vad det innebär att förvalta prästlönetillgångarna och deras viktiga roll att skapa långsiktiga och hållbara värden för församlingarna och samhället, säger han.

Även från Växjö stifts sida har besöket varit värdefullt, enligt stiftsjägmästare Klas Gustavsson.
– Jag är väldigt tacksam för besöket och erfarenhetsutbytet, som gett insikter om varandras vardag och arbete. Det ger oss goda möjligheter att ha utbyte av varandra i olika frågor som rör förvaltning, säger han.

Text och foto: Charlotte Granrot Frenberg

Om Växjö stifts egendomsförvaltning

Växjö stift förvaltar, genom Prästlönetillgångarna, cirka 60 000 hektar mark och cirka 48 000 hektar är skogsmark. Det motsvarar cirka 96 000 fotbollsplaner!

Brukandet sker med hänsyn till biologisk mångfald, sociala värden, kulturmiljöer och ekonomi. Skogsbruket bedrivs enligt certifieringskraven i FSC och PEFC skogscertifiering.

Idag finns 11 uppförda vindkraftverk, ytterligare 35 är på gång.

Cirka 640 hektar mark är på gång för solceller och ca 760 hektar är aktuella för, eller under, utredning.

Svenska kyrkan är genom prästlönetillgångarna en av landets största förvaltare av skog, där den sammanlagda förvaltade skogsarealen motsvarar 1,7 procent av Sveriges skogsmark.

Stiftens förvaltningsuppdrag enligt Kyrkoordningen

Prästlönetillgångarna ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sådant sätt att de ger bästa möjliga uthålliga totalavkastning. Tillgångarna ska därtill förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar.

Jord, skog och miljö

Kyrkans jordägande har en lång historia. Egendomsenheten i Växjö stift förvaltar jord och skog på prästlönefastigheterna och prästlönefonden.

Skog

Peter är skogsarbetare i Växjö stift.