Lyssna

Dopet firas med Vattenfestival: Blött, härligt och alldeles underbart!

Femkamp med vattenballonger, vattendroppar med böner och andra blöta aktiviteter samlade människor i åldrarna 6-76 år när Barnarp-Ödestugu församling bjöd in till Vattenfestival.

– Dopet är något blött, härligt och alldeles underbart! Jag tror att vi liksom behöver påminna oss om att dopet är någonting vi lever i varje dag, även fast själva dopet bara görs en gång. Det är inte bara vid konfirmationen som vi kan bekräfta vårt dop, det kan vi göra ofta, säger Stine Jalnefur som är komminister i Barnarp-Ödestugu församling.

En dopfest för alla med mycket sång och musik, där alla välkomnades att fira sitt dop. Oavsett om det skedde förra året, för fem år sedan eller 35 eller kanske 75 år sedan. Det var tanken när församlingen för första gången bjöd in till Vattenfestival den 7 september, i Barnarps kyrka.

– Jag kom i kontakt med begreppet Vattenfestival när jag jobbade i Jönköpings församling för åtta år sedan. Jag tycker det är ett bra sätt att jobba med dopet och det blev verkligen en lyckad dag med härlig gemenskap. Något vi gärna vill utveckla vidare, säger Stine Jalnefur.

Vattenfestivalen inleddes med en gudstjänst, med doppåminnelse och möjlighet till drop-in-dop. Det fanns små blå papperslappar i form av droppar att skriva böner på och bönestrutar att viska sin bön i. Församlingen fick på nytt säga sitt ja till dopet och Stine Jalnefur bestänkte församlingen med välsignat vatten.

Efter gudstjänsten blev det dopfest med femkamp. Kasta vattenballonger i hink och spruta ned petflaskor med vattenslang var några av aktiviteterna. Mellan kyrkan och församlingsgården fanns en tipspromenad med vattentema. Med frågor om allt från vad kommunen tar i vattenavgift till frågor om olika sånger om vatten.

Församlingen är en av de som arbetat med Fokus dop tillsammans med stiftskansliet. Vattenfestivalen blev slutklämmen på det arbetet, även om församlingen vill fortsätta jobba aktivt med dopet.

Under arbetet med Fokus dop har församlingen börjat dela ut ”Välkommen till världen-kassar”. En liten tygpåse med en haklapp, ballong, godisask, en broschyr och en inbjudan till dop, församlingens verksamhet och samtalsstöd. I påsen finns även en fröpåse med krispsallad.
– Vi vill att församlingen ska vara en livgivande plats där vi får lov att växa i tro och gemenskap och kärlek med varandra och Gud. Vi börjar med fröpåsen, sen jobbar vi med skott och vattenkannor. Dopet går som en grön, istället för röd, tråd genom allt, säger Stine Jalnefur.

Församlingen har också ökat tillgängligheten genom att göra det möjligt att boka dop, eller skicka in förfrågningar, via hemsidan.
– Nio av tio dop får vi in den vägen. Vi vet att många googlingar på dop sker nattetid och nu är vi nåbara även då, säger Mikael Svenningsson, som jobbar med bland annat kommunikation i församlingen.

I fjol var det 18 dop i församlingen. I år är man redan upp i 21.
– Och vi har jättemycket dop inbokade, det är jätteroligt, säger Stine Jalnefur.

Charlotte Granrot Frenberg

Stine Jalnefur

Foto: Mikael Svenningsson

Dop

Varför dop? Philip valde att döpa sig som 23-åring, Angela är 74 och bär sitt eget dop med sig i fickan. För familjen Gustafsson kändes dop ett självklart val. Utan manus eller förberedda svar talar några personer rakt ur hjärtat om vad dopet har för betydelse i deras liv.