Den 1 oktober invigdes den nya kör- och orgelskolan, Schola cantorum. Domkyrkoorganist Sten-Inge Petersson ser det som en långsiktig satsning och hoppas på en stabil skara av barn och ungdomar som upptäcker både kyrkomusiken och orgeln som instrument. På lite längre sikt tror han att skolan kommer att generera både kyrkomusiker och trygga körsångare.
– Vi vet att det här fungerar. När jag ser tillbaka på min karriär så ser jag att många av de jag haft som orgelelever nu är kantorer och organister. Det är jätteviktigt att vi satsar på orgelundervisning, vi vet ju att det finns en brist på kyrkomusiker, säger Sten-Inge Petersson.
Schola Cantorum är en del av Framtidstro, Växjö stifts program för kallelse och rekrytering. Namnet är inspirerat av en musikskola i Paris, som utbildat många duktiga organister. Det är både en kör- och orgelskola och det är just det som är tanken med satsningen i Växjö.
– Jag har en vision för orgelskolan och en för körskolan, säger Sten-Inge.
Tanken med orgelskolan är att orgeleleverna ska undervisas och öva i kyrkan där de bor, men ha gemensamma lektioner och träffar i domkyrkan.
– Det kan bli väldigt ensamt att bara sitta med sin lärare och inte möta någon annan som spelar. Därför använder vi domkyrkan som nav, dit man får komma för att träffa andra elever och lärare och utbyta idéer och tankar kring spelandet. Vi ska också kunna hjälpa till med att slussa vidare efter hand, berättar Sten-Inge.
Än så länge är det ett tiotal orgelelever, bara i domkyrkan. I hela pastoratet finns det ett tjugotal unga orgelspelare. Pastoratet har berättat om Schola cantorum exempelvis på sociala medier. De arbetar också gentemot musiklärare och verkar för att få till ett samarbete med Kulturskolan. Idén är att alla pianoelever ska bjudas in till domkyrkan och möta instrumentet orgeln. På längre sikt kommer man att söka samarbete även med folkhögskolorna och musikhögskolorna. Gästorganister som håller i masterclass för eleverna är en annan tanke.
– Vi ser det här som en långsiktig satsning, något vi ska bygga upp från grunden, säger Sten-Inge.
Den andra delen av Schola Cantorum, körskolan, har ännu inte kommit igång. Idén är att lära ut sångteknik, notläsning och grunderna i körsång. Detta som en god grund för att sedan börja sjunga i en kör där ens röst och begåvning passar in.
– Jag ser att det finns två behov här. Det ena behovet är människor med bra sångröst som inte vågar sjunga i kör eftersom de inte kan noter och saknar erfarenhet av körsång. Det andra behovet är de som redan sjunger i kör, men som behöver lära sig notläsning eller känner sig vilsna i hur uttrycket är i en kör, säger Sten-Inge.
Han säger att det är något helt annat än att sjunga på repetitioner att ställa sig inför en gudstjänstfirande församling i en kyrka och bli ett evangeliserande redskap i Guds rike.
– Det kan vara ganska tufft och något man kanske vill diskutera och ställa frågor kring. Med körskolan vill vi gå igenom de viktiga grunderna, så att vi får trygga körsångare.
Schola cantorum vänder sig i första hand till barn och ungdomar, men även vuxna är välkomna.
– Vi har exempelvis en del musiklärare som vill bli kyrkomusiker, berättar Sten-Inge.
Charlotte Granrot Frenberg