Inför Växjö stifts 850-årsjubileum 2020 planerades det för en utomhusteater på biskopsgården Östrabo om skalden och kulturpersonligheten Esaias Tegnér, som var biskop i Växjö stift 1824 – 1846. Men pandemin satte käppar i hjulen och planerna lades på is. Nu har projektet fått nytt liv. Från slutet av juli och en bit in i augusti finns det möjlighet att se föreställningen.
Teaterproducenten Leif Sandberg är idégivaren bakom spelet och var producent 2020. Nu har han lämnat över stafettpinnen till Eva Pettersson och Anna Tornehagen. Eva Pettersson är drama/teaterpedagog och frilansande regissör samt biträdande kulturskolechef på Kulturskolan i Växjö. Anna Tornehagen är drama/teaterpedagog och arbetar som musiker och pedagog i Gårdsby församling och som musiklärare och dramapedagog inom anpassad skola i grundskolan. Duon är konstnärliga ledare och regissörer för spelet om Esaias Tegnér. Anna Tornehagen ingår dessutom i ensemblen, hon spelar rollen som Anna Tegnér, hustru till Esaias Tegnér. Manusförfattare är historikern och författaren Olle Larsson, medan Eva och Anna gjort sceniska bearbetningar av materialet.
– Spelet gestaltar Esaias Tegnér i relation till sina olika roller, som biskop, skald och äkta make. Teatern innehåller humor, kärlek och smärta, glädje och sorg, med andra ord så gestaltar vi en vanlig människa. Vi vill också lyfta fram hur mycket Tegnér betytt för staden Växjö och hur berömd han var som författare och skald, säger Eva Pettersson.
Ensemblen består av ett 20-tal personer. De flesta av dem besökte Östrabo nyligen för kollationering, den gemensamma starten för alla som ingår i produktionen. Innan de gick in i biskopsgården för att läsa igenom sina repliker i manuset ägnade de en stund åt att bekanta sig med det som kommer att vara deras scen. En publikläktare för omkring 180 personer kommer att byggas upp mellan flaggstången och Östrabos huvudentré. Hela framsidan ska fungera som scen. Inklusive trappan, balkongen och fönstren, som kommer att öppnas och stängas av skådespelarna under föreställningen.
– Att den historiska platsen är fond för spelet förhöjer verkligen helhetskänslan, det var ju här Tegnér bodde och verkade. Spelet inleds i nutid, med ett sista stopp på en stadsvandring, där guidens berättande blir så levande att spelet börjas spelas, berättar Anna Tornehagen.
En häst och vagn kommer att finnas med i spelet och Östrabo kommer att smyckas med tidstypisk rekvisita. Frida Hector, trädgårdsmästare på biskopsgården kommer till och med plantera växter som var vanliga under Tegnérs tid för att förhöja känslan.
Eva Pettersson och Anna Tornehagen hoppas att publiken ska få uppleva hur det var på Tegnérs tid och upptäcka likheter och skillnader.
– Vi hoppas att publiken ska få ryckas med i berättelsen och känna de historiska vingslagen. Att de ska få känna, dofta och smaka på hur det var på den här tiden, säger de.
Växjö stift står för produktion och marknadsföring av spelet.
– Det känns fantastiskt kul att det här projektet blir av och att Östrabo i sommar får vara spelplats för detta historiska spel, säger stiftsprost Hans Boeryd, som är projektledare.
Charlotte Granrot Frenberg