Lyssna

Jordbruk

Mikael Axelsson och Mari Nilsson bor på en av arrendegårdarna. – Jag trivs med livet här och att någon alltid är hemma. Framför allt är det möjligheten att ha djur som tilltalar mig, berättar Mari.

Jag har vuxit in i det här livet kan man säga. Som liten var jag ute i ladugården med morsan och farsan varje dag.

Mikael Axelsson, arrendator på gården Föra 4:1

Alldeles intill den vitkalkade kyrkan i den lilla öländska byn Föra står korna i hagen och idisslar lugnt, medan septembersolen värmer behagligt. Gården här har arrenderats av familjen Axelsson sedan 1966, då Mikael Axelssons föräldrar tog över som arrendatorer.

Ungefär 130 kor finns det på gården, samt lika många rekryteringsdjur, det vill säga kalvar som ska bli mjölkkor en dag. I arrendet ingår cirka 67 hektar åker och cirka 67 hektar bete och utöver detta så arrenderar Mikael cirka 60 hektar åker av andra fastighetsägare.

Mikael Axelsson bor på gården tillsammans med sambon Mari Nilsson och två av sina tre söner. Han har också två anställda på gården, på sammanlagt lite drygt 1,5 tjänster. Mari Nilsson mjölkar lite på helgerna, sköter en del pappersarbete och tar ansvar för hushållet. Men hon har också en heltidstjänst som förskollärare.
– Jag trivs med livet här och att någon alltid är hemma. Framför allt är det möjligheten att ha djur som tilltalar mig, berättar hon.

Mikael Axelsson tilltalas av variationen i arbetet som växlar med årstiderna. Det naturnära och tjusningen i att bestämma över sig själv är också viktigt för honom. Allra bäst trivs han inne i verkstaden.
– Jag är lite som en Mulle Meck och sköter i stort sett alla reparationer på gården själv. Många gånger räcker inte tiden till för allt jag skulle vilja göra, säger Mikael.

Text tagen ur artikeln mjölkbonden fick lantbrukslivet med modersmjölken ur Kyrkans Tidning nr 35 2019 av Charlotte Granrot Frenberg.

Läs hela artikeln från Kyrkans Tidning här.

 

Vad är prästlönetillgångar?

Ursprunget till den kyrkliga egendomen ligger långt tillbaka i historien. För att socknen skulle få en präst sig tilldelad ålades bönderna att bygga en kyrka och prästgård och att till kyrkobyggnaden lägga viss jord för byggnadernas och prästens underhåll. Då detta skett invigdes kyrkan av biskopen som också tilldelade församlingen en präst. Andra vägar på vilka egendom tillförts Svenska kyrkan är genom donationer och testamenten. Också många av dessa härrör från medeltiden. Successivt byggdes på det här sättet ett omfattande kyrkligt markinnehav upp. Prästlönefastigheterna och därtill hörande prästlönefonder kallas prästlönetillgångar. Ansvaret att förvalta dessa tillgångar ligger hos egendomsförvaltningen.

Miljöinsatser

Ola brinner för att skapa bra miljöer för fiskar. Målsättningen är att gynna biologisk mångfald och ekosystem genom att återställa miljöer för fisk, fåglar, insekter och andra arter.

Kyrkoreservat

Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift. Har du besökt alla? De bjuder på unika miljöer, var och ett på sitt eget sätt.

Jakt och fiske

Prästlönetillgångar i Växjö stift har nära 400 upplåtelser av jakt med omkring 2 000 jägare som jagar på markerna. Det finns även omkring 150 fiskeupplåtelser. Linus har fiskeupplåtelse och tycker om att fiska kräftor.