Lyssna

Skog och mark

Den skog och mark som Svenska kyrkan förvaltar är utspridd men alltid nära. Skogen, marken och fonderna går under namnet prästlönetillgångarna. I Växjö stift är det egendomsnämnden som ansvarar för förvaltningen.

Ett tusenårigt innehav

Egendomsenheten i Växjö stift har som huvudsaklig uppgift att förvalta jord och skog på prästlönefastigheterna samt prästlönefonden. Kyrkans markinnehav går tillbaka till 1000-talet. Kyrkan kunde vid slutet av 1700-talet bruka ungefär samma markareal som idag, det vill säga cirka 1,5 procent av rikets areal.

Prästlönetillgångarna i Växjö stift

Prästlönetillgångarna betraktas efter år 2000 som självägande stiftelser och är särskilda rättssubjekt. Fastigheterna benämns prästlönefastigheter och fonderna benämns prästlönefonder. Tillsammans utgör de prästlönetillgångar. I Växjö stift utgör prästlönefastigheterna 2,6 procent av den totala landarealen.  

Enligt Lag om Svenska kyrkan har staten beslutat att Svenska kyrkan ska förvalta prästlönetillgångarna med ändamål att bidra till ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans förkunnelse. 

Förmögenheten ska vara placerad på ett godtagbart sätt. Enligt kyrkoordningen ska prästlönetillgångarna förvaltas av stiften, och i Växjö har stiftsfullmäktige uppdragit åt egendomsnämnden att ansvara för detta. Prästlönetillgångarna ska förvaltas så effektivt som möjligt och på ett sådant sätt att de ger bästa möjliga uthålliga totalavkastning. Tillgångarna ska också förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Vinsten från förvaltningen utbetalas med hälften till andelsägande församlingar och pastorat och med hälften som särskild utjämningsavgift till stiftet. Överstiger utjämningsavgiften stiftsbidraget ska överskjutande del inbetalas till nationell nivå i Uppsala. 

Prästlönetillgångar i Växjö stift förvaltar marktillgångarna och fattar beslut i enlighet med både Färdplan för klimatet och Biskopsbrevet om klimatet.

Skogen
Skogsinnehavet är den viktigaste delen av prästlönetillgångarna i Växjö stift, och skogsmarksarealen ska bibehållas på nuvarande nivå, ungefär 48 000 hektar. Förvaltningen ska vara uthållig och ge god ekonomisk avkastning. Skogsskötseln ska vara aktiv, målinriktad och utgå från naturgivna förutsättningar. Skogsbruket ska bidra till att skogens biologiska mångfald bevaras, att skogsekosystemens funktioner säkras och att värdefulla kulturmiljöer värnas för framtiden. Vårt skogsbruk ska nå och överträffa de krav som följer av lag och förordning. Skogsbruket på eget markinnehav ska uppfylla kraven i FSC®- och PEFCTM skogscertifiering.  

Jorden
Förvaltningen av jordbruken ska inriktas mot att ta tillvara de utvecklingsbara gårdarnas avkastningsmöjligheter och investera i dessa med syfte att skapa underlag för aktiva, heltidsinriktade lantbruksföretag. Försäljningen av mindre gårdar ska användas som medel att finansiera dessa investeringar och förbättra strukturen på kyrkans fastighetsinnehav. Det ska även finnas möjlighet att både förstärka befintliga, utvecklingsbara företag med mer mark och att investera i nya jordbruksfastigheter.    

Kapitalet
Prästlönefonden ska dels vara ett verktyg i arbetet med att förbättra fastighetsstrukturen, dels över tid ge ett utdelningsbart överskott på minst 3 procent per år utöver inflationen. Den balanserade vinsten ska möjliggöra en effektiv förvaltning och ge förutsättningar för en jämn utdelning till församlingarna. Förvaltningen skall följa svenska kyrkans etiska placeringsregler och placeras utifrån positiva kriterier. Med det avses företag som i sin verksamhet och/eller med sina varor och tjänster bidrar till hållbar utveckling för såväl miljö som samhälle och människor.  

Distriktskarta

Mer att läsa om prästlönetillgångarna – nationell nivå

Ella och Thore - ett bra team i skogen

Ella Henningsson tog studenten i våras, nu arbetar hon som skogsarbetare i Växjö stift. Mycket frisk luft och att få ha med sig hunden på jobbet är det bästa med yrket, tycker hon.

Jordbruk

Mikael Axelsson och Mari Nilsson bor på en av arrendegårdarna. – Jag trivs med livet här och att någon alltid är hemma. Framför allt är det möjligheten att ha djur som tilltalar mig, berättar Mari.

Skog

Peter är skogsarbetare i Växjö stift. – Att vara skogsarbetare är definitivt något som jag kan rekommendera, dagarna går fantastiskt fort.

Sol och vind

Växjö stift och dess egendomsnämnd arbetar för att främja sol- och vindenergi.

Miljöinsatser

Ola brinner för att skapa bra miljöer för fiskar. Målsättningen är att gynna biologisk mångfald och ekosystem genom att återställa miljöer för fisk, fåglar, insekter och andra arter.

Jakt och fiske

Prästlönetillgångar i Växjö stift har nära 400 upplåtelser av jakt med omkring 2 000 jägare som jagar på markerna. Det finns även omkring 150 fiskeupplåtelser. Linus har fiskeupplåtelse och tycker om att fiska kräftor.

Kyrkoreservat

Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift. Har du besökt alla? De bjuder på unika miljöer, var och ett på sitt eget sätt.

Fond

Svenska kyrkans alla verksamheter genomsyras av långsiktigt tänkande och hållbar utveckling.

Fastigheter till salu

Här finns aktuella fastigheter som är till salu.

Lediga arrenden

Lediga jordbruksarrenden i Växjö stift.

Konrad Rosander

Konrad Rosander

Stiftsskogvaktare, Växjö stift

Mer om Konrad Rosander

Egendomsenheten

Per-Wilhelm Siwertsson

Per-Wilhelm Siwertsson

Specialist inom mark- och fastighetsförvaltning, Växjö stift

Mer om Per-Wilhelm Siwertsson

Egendomsenheten

Mattias Magnusson Kloosterman

Mattias Magnusson Kloosterman

Specialist inom skog och miljö, Växjö stift

Mer om Mattias Magnusson Kloosterman

Egendomsenheten

Ola Karlsson

Jordbruksförvaltare, Växjö stift

Mer om Ola Karlsson

Egendomsenheten

Klas Gustavsson

Klas Gustavsson

Chef Egendomsenheten, Växjö stift

Mer om Klas Gustavsson

Egendomsenheten

Kontaktuppgifter till skogvaktare

Nybro distrikt
Björn Engdahl
0470-77 37 77
bjorn.engdahl@svenskakyrkan.se
 
Värnamo distrikt
Daniel Karlsson
0470-77 37 85 
daniel.k.karlsson@svenskakyrkan.se

Växjö distrikt
Sten Strömberg
0470-77 37 72
sten.stromberg@svenskakyrkan.se