Lyssna

Konfirmandboom på flera håll i Växjö stift

Flera riksmedier har uppmärksammat att intresset för konfirmation ökat. Det märks även i Växjö stift. 

Egentligen kan vi inte tolka detta på något annat sätt än att det är fler ungdomar just nu som längtar efter att lära känna kärlekens Gud i en värld som är präglad av mycket som bryter ner, hotar och skrämmer oss.

Gustav Lundborg

 

 

Efter en långvarig nedgång ökar nu antalet unga som väljer att konfirmera sig. Trenden är tydligast i storstäderna. Statistiken för 2023 visar på en uppgång totalt sett, men i Växjö stift pekar siffrorna fortfarande neråt. I år verkar dock något ha hänt. På många håll i stiftet märks en tydlig ökning av antalet konfirmander.

Ökningen märks exempelvis i hela Kalmar-Ölands kontrakt. Kontraktsprost Gustav Lundborg säger att frågan egentligen skulle behöva undersökas, men om han får gissa så tror han att ökningen framför allt har att göra med identitetsfrågan och omvärldsläget.
– I en tid då tro och religionstillhörighet har blivit synligare i alla delar av samhället blir behovet större gällande att ta reda på sin egen identitet och tradition om man själv är döpt in i kyrkan, säger han.

Samtidigt är det flera som inte är döpta som vill konfirmera sig, vilket han tolkar som en nyfikenhet och längtan efter att upptäcka och undersöka kyrkans tro. Omvärldsläget ställer också många existentiella frågor på sin spets, vilket gör kyrkan till ett naturligt sammanhang att söka sig till, menar han.
– Egentligen kan vi inte tolka detta på något annat sätt än att det är fler ungdomar just nu som längtar efter att lära känna kärlekens Gud i en värld som är präglad av mycket som bryter ner, hotar och skrämmer oss, säger Gustav Lundborg.

I Kalmar pastorat, där Gustav är kyrkoherde, har man successivt utvecklat och satsat på kommunikationsarbetet. Både vad gäller utskick och kampanjer på sociala medier. Lockbeten såsom resor i samband med konfirmation har tagits bort. Istället har man fokuserat på att hitta fler alternativa dagar och upplägg för att i möjligaste mån undvika krockar med konfirmandernas övriga aktiviteter. I år finns det för första gången på många år konfirmandgrupper i alla fem församlingarna i pastoratet.

Isabell Karlsson, som är kommunikatör i Kalmar pastorat berättar att de jobbar mycket med att informationen ska vara enkel att ta till sig och ha ett personligt tilltal. I år har pastoratet satsat extra på att anpassa kommunikationen för den yngre generationen.
– Vi har till exempel skapat kyrkliga memes på Instagram och mycket rörligt material för att fånga intresset snabbt, säger hon

Och de har fått kvitto på att de nått ut, då de hört om konfirmander som anmält sig just på grund av den digitala annonseringen.
– Men jag tror inte det bara handlar om hur vi bjuder in till konfirmationen, utan hur vi kommunicerar med unga generellt under året. Både i verkligheten och digitalt. Församlingarna gör ett fantastiskt jobb med att synas i sammanhang där unga befinner sig och det gör att ett förtroende och intresse för kyrkan skapas, säger Isabell Karlsson.

I Gnosjö pastorat har antalet konfirmander ökat explosionsartat. För två år sedan hade de en enda konfirmand, i fjol konfirmerades sex ungdomar. I år har pastoratet 38 konfirmander.  
– Vi hade ett jättebra år förra året och jag tror att det spridit sig. Vi har inte haft någon ungdomsgrupp sedan före pandemin, men nu har vi startat upp igen. Alla fjolårets konfirmander är med och de är även med som unga ledare, berättar Annie Wingren, som är församlingsassistent i pastoratet.

Även i Värnamo pastorat syns en stor ökning, från 28 konfirmander förra året till över 70 i år. 
– Vi har inte gjort något särskilt eller annorlunda, men vi är oerhört glada och supertacksamma över detta, säger församlingsassistent David Lindén.

Charlotte Granrot Frenberg

Gustav Lundborg, kyrkoherde i Kalmar pastorat

Foto: Isabell Karlsson

Stiftskonsulent Jakob Wikström:
Se konfirmandtiden som en ingång

Liksom kontraktsprost Gustav Lundborg ser stiftskonsulent Jakob Wikström flera tänkbara förklaringar till det ökade intresset för konfirmation. 

En mer osäker omvärld. Ett ökande intresse för andliga frågor. Ett mer mångkulturellt samhälle, där ungdomar som är utrikesfödda, eller har utrikesfödda föräldrar, ofta inte är så sekulariserade som svenska ungdomar. Något som kan göra att svenska ungdomar vill sätta sig in i sin egen tro och tradition, när de speglar sig mot sina kompisar.
– Vad som betyder mest vet vi inte riktigt, jag tror att det handlar om alla de här sakerna, säger Jakob Wikström.

Svenska kyrkans egen forskning pekar på en förändring då konfirmationen gått från tradition till att vara ett aktivt eget val. 
– Samtidigt ser vi att Generation Z och Alpha är mer traditionsbundna och längtar efter trygghet. Kanske har man hört sina mor- och farföräldrar prata om sin konfirmation, säger Jakob.

Jakob Wikström säger att vi behöver se över varje moment i konfirmandverksamheten och inte lämna något åt slumpen.
– När antalet konfirmander växer kan det vara svårt med tillräckliga resurser för att se var och en av konfirmanderna. Då måste arbetslagen tänka till hur de ska räcka till. Kanske kan unga ledare på vissa platser få ta ett större ansvar än tidigare. 

Stiftskonsulent Jakob Wikström tycker att konfirmandåret ska ses som en ingång till vidare kyrkligt engagemang.
– Det handlar mycket om att skapa relation och hitta ett intresse att stanna och lära sig mer. Att inte bara se konfirmationen som något som tar slut, eller blir färdigt, säger han.

Charlotte Granrot Frenberg

Jakob Wikström

Jakob Wikström

Stiftskonsulent, Växjö stift

Mer om Jakob Wikström

Pastorala enheten

Konfirmander och unga

Stina, Hugo och Hanna är med i ungdomsgruppen i Älmhults församling.