Lyssna

Kraft från ovan viktig del av omställningen

Om allt går enligt plan kommer det inom några år finnas flera större solcellsparker på mark som ägs av Prästlönetillgångar i Växjö stift. Detta i samarbete med en trygg och långsiktig investerare. 

– Det här är framtiden. 2027 kommer sol att vara det dominerande energislaget i världen. Det går också snabbare att bygga än vind, kärnkraft och vattenkraft, säger Bafrin Nizarki från Solkompaniet.

Hon står och blickar ut över ett skogsparti, tillsammans med två av sina kollegor från Solkompaniet, två representanter från Polhem Infra och stiftsjägmästare Klas Gustavsson samt Per-Wilhelm Siwertsson, specialist inom mark och fastighetsförvaltning på Växjö stifts egendomsenhet.

Vi befinner oss på en av de tre platser i stiftet där det inom några år kommer att finnas storskaliga solcellparker som ska förse upp mot 50 000 hushåll med elförsörjning. Processen dit är lång, och om det kommer att bli några solcellsparker, och hur stora de i så fall kan tänkas bli, är ännu för tidigt att säga. Under de kommande åren ska tillståndsprocesser och utredningar genomföras för att säkerställa att parkerna möter alla de hållbarhetskrav som myndigheter, markägare och entreprenör ställer. Mest realistiskt att någon av solcellsparkerna kommer att vara i drift 2027.

Prästlönetillgångar i Växjö stift har alltså tecknat avtal om att utveckla solcellsparker tillsammans med Polhem Infra, ett bolag som ägs gemensamt av AP-fonderna – Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden. Polhem Infra ska generera avkastning till det svenska inkomstpensionssystemet genom långsiktiga investeringar i hållbar infrastruktur. De samverkar med Solkompaniet, som Polhem Infra har ett ramavtal med sedan en tid tillbaka.

– Det här är ett unikt projekt, där vi har en ansvarsfull, trygg och långsiktig investerare, med etiska regler och principer som i mångt och mycket liknar våra egna, säger stiftsjägmästare Klas Gustavsson.

Även från Polhem Infra ser man mycket positivt på samarbetet med Svenska kyrkans Prästlönetillgångar. 
– Från vår sida tycker vi att Svenska kyrkan är en väldigt bra partner med tanke på att vi har uppdraget att vara med i omställningen av samhället. Vi arbetar långsiktigt och vill verka tillsammans med långsiktiga aktörer, som ju Svenska kyrkan är, säger Peter Dahl, investeringsansvarig på Polhem Infra.

Redan idag uppför Prästlönetillgångar i Växjö stift mindre egna solcellsanläggningar på arrendegårdars byggnadstak, men det är resurseffektivare att bygga storskaliga solcellsanläggningar än flera mindre. Prästlönetillgångarna i Sverige samverkar och har beviljats projektmedel kopplade till Färdplan för klimatet till en grundlig utredning. Målsättningen är att bygga eller vara möjliggörare för storskaliga solcellsanläggningar. Ett stort steg på vägen för att nå målet om en klimatneutral kyrka 2030.

I nuläget finns det i Växjö stift solcellspaneler på två platser, Dörby och Falåkra gårdsarrenden. Men det finns goda förhoppningar om byggstart för storskaliga solcellsanläggningar under 2025 eller 2026, men då tillsammans med andra aktörer.

– Svenska kyrkan som femte största markägare är en viktig möjliggörare för omställningen till ett fossilfritt samhälle, både vad gäller vind och sol, säger Klas Gustavsson.

På fastigheten intill den plats vi befinner oss på snurrar några vindkraftverk. Just kombinationen av sol- och vindenergi ses som gynnsam.
– Har man både vind och sol täcker man in väldigt mycket, då det oftast inte blåser när det är soligt och vice versa. Det gäller också att hitta energilagringsmöjligheter. Det är inte fullt utvecklat ännu riktigt, men vi utgår från att det kommer att fungera på lite längre sikt, säger Peter Dahl.

Solcellsparker tar stora ytor i anspråk och innebär ett ingrepp i naturen. Störningen för omgivningen blir dock begränsad eftersom solceller är tysta och har en låg höjd. Störningen ska också ses i förhållande till nyttan med den förnybara energi som produceras.

Charlotte Granrot Frenberg

Sol och vind

Växjö stift och dess egendomsnämnd arbetar för att främja sol- och vindenergi.

Klimat och skapelse

Klimatfrågorna är närvarande i Svenska kyrkans dagliga verksamhet. Vi har ett gemensamt ansvar för den värld vi delar och den skapelse vi förvaltar. Svenska kyrkans mål för klimatarbetet kan du läsa om i Färdplan för klimatet.

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.