I denna ljuva sommartid vill jag slå ett slag för våra kyrkor. Ett kulturarv som tillhör alla och som finns över hela vårt land, i nästan varenda liten by. Oavsett om du vill göra en spännande utflykt med barnen, söka lite stillhet och svalka eller om du bara letar efter en toalett längs vägen, så finns kyrkan där och du är välkommen in. Du måste inte köpa, välja eller producera något. I kyrkan får du vara den du är.
Sommaren kan vara en bra tid för att upptäcka kyrkorna längs vägen där du färdas under semestern. Eller varför inte någon av dem som ligger nära ditt hem? Finns det en kyrka där som du aldrig varit inne i? Har du ett kyrktorn alldeles runt knuten? Kanske vill du göra en hel kyrksafari i sommar.
Många av kyrkorna håller extra öppet sommartid. I Växjö stift, som omfattar större delen av Småland och Öland, finns inte mindre än 194 s.k. ”sommarkyrkor”. Det betyder att de står öppna under sommarveckorna. I en del av dem erbjuds guidningar, i andra serveras nybakade bullar. Det finns musikkvällar och utställningar, gudstjänster, symboljakt, pyssel och kyrkmöss för alla nyfikna barn, bland mycket annat. Kyrkorummen rymmer så mycket. De är platser för bön, stillhet och eftertanke, samtidigt som det finns plats för upptäcker och skoj.
Även ett alldeles tomt kyrkorum kan vara spännande att utforska. Ljud och dofter blir annorlunda när du stiger över tröskeln, och temperaturen sjunker. De allra flesta som besöker kyrkor gör det när inget särskilt händer där, när det varken är gudstjänst eller konsert. Det vittnar om att rummet i sig kommunicerar något. Väggar, inventarier och målningar berättar om vår gemensamma historia, om vårt sammanhang och våra förfäder, om vår tro och våra liv.
För oss, nutidens människor, kan det kännas som om berättelserna är skrivna i kodad form. Fiskar, duvor och drakar? Oxar, lejon, lamm och örn? Det som var allmänbildning för tidigare generationer, är idag obegripligt för många. Det som vi inte riktigt förstår har vi en tendens att uppleva som mindre relevant. Men utrustade med nyfikenhet på vårt kulturarv kan vi avkoda symbolerna och i vårt inre höra hur färger, symboler och djur berättar för oss. Inte bara om vår historia, utan också om hur det är att vara människa, hur det är att ha eller längta efter en tro, hur vi kan känna livsmod.
Har du lagt dig på rygg i en kyrkbänk någon gång? Det är vanligt att präster och församlingspedagoger låter konfirmander och unga göra det. Låter dem sträcka ut sig i varsin bänk och lyssna till en bibeltext eller bara titta upp i taket. När man byter perspektiv händer det att man ser nya saker. Både i rummet och i sig själv. Jag vill uppmuntra dig, oavsett hur gammal du är, att lägga dig på rygg i kyrkbänken en liten stund i sommar. Prova! Jag törs lova att du kommer att uppleva rummet på ett nytt sätt, och kanske får du med dig några helt nya intryck.
Om du har möjlighet att gå in i en kyrka tillsammans med barn vill jag rekommendera dig att göra det. De brukar ha en mer nyfiken och framåtlutad hållning när de stiger över tröskeln, mindre försiktighet och mer närvaro. Kan man gå upp i predikstolen? Hur döptes jag? Hur snabbt kan man springa i mittgången? Varför hänger han på ett kors? Ska vi leka att vi gifter oss?
Ett tips är att ladda ned appen Kyrkguiden – där hittar du mer än 3 000 kyrkor och platser att besöka. Varmt välkommen in i kyrkan i sommar!
Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift