Foto: Mikael Bergström

"Människor engagerar sig när de vill, kan och blir tillfrågade"

Hur ska unga lockas till ideellt arbete i församlingslivet? Det var frågeställningen när kyrkorådets församlingsutskott i Jönköping bjöd in till en seminariekväll med forskaren Sara Fransson den 8 april. 

– Människor engagerar sig ideellt när de vill, kan och blir tillfrågade - när dessa tre saker överensstämmer. Motiveringen ökar förstås om någon frågar, säger Sara Fransson, doktor i statsvetenskap och forskare om idealitet i civilsamhället, med inriktning på Svenska kyrkan.

Hon var inbjuden föreläsare när församlingsutskottet arrangerade en seminariekväll, riktad till såväl församlingens medarbetare som ledamöterna av de verksamhetsråd som finns i kyrkorna.

I sin föreläsning beskrev hon mekanismerna bakom ”det ideella arbetets egna treenighetslära”, att vilja, kunna och bli tillfrågad. Dessutom de skillnader som finns mellan till exempel Svenska kyrkan och andra samfund.

– Det skiljer sig en del, bland annat utifrån teologiska ingångar. En annan sak är att Svenska kyrkan har många anställda som utför arbetsuppgifter som andra samfund behöver ideella insatser för, men detta kommer även Svenska kyrkan att behöva förändra, säger hon.

När det handlar om just ungt ideellt engagemang pekar hon på hur viktigt det är att det finns ”bryggor” för de ungdomar som vill fortsätta att engagera sig.

– I många församlingar är det en jätteutmaning att det inte finns något att göra efter att man varit konfirmandledare.

Foto: Mikael Bergström

Vid seminariet deltog 17-åringarna Tyra Engqvist och Nellie Engdahl, två ungdomar som har en rad roller, som unga ledare för såväl två barnkörer som konfirmandgrupper, samt själva deltagare i grupper som Kyrkans Unga och EPIC.

– Alla i vår konfirmandgrupp fick frågan om de efter konfirmationen ville fortsätta som unga ledare, säger Nellie Engdahl.

Generellt är detta inte alls typiskt i Svenska kyrkan, menar Sara Fransson.

– Ni har barnkörer och konfirmandgrupper. Det är precis den här typen av engagemang som Svenska kyrkan behöver, och som gör att man stannar kvar längre i verksamheten. Det handlar väldigt mycket om vem som frågar och vilka man frågar. Det behöver till exempel inte vara en musiker eller präst som frågar, säger Sara Fransson.

För Tyra och Nellie finns det ett tydligt och viktigt motiv till engagemanget.
– Vi har så roligt, verkligen! När vi har konfirmandgrupperna blir det fina samtal om viktiga frågor, säger de.

Framgångsfaktorerna är ofta att den enskilde har fler än ett motiv för att engagera sig, att frågan om engagemang kan komma från flera olika yrkesgrupper, att det finns en personlig handledning, och att unga ideella får ta ansvar för flera olika saker.

– Behovet av fler ideella finns så klart, och det kommer att öka, inte enbart av ekonomiska skäl. Mycket ideellt arbete utförs idag av människor som är äldre och de kommer av naturliga skäl inte att kunna fortsätta med det om tio-tjugo år. Vi ser också en förskjutning av pliktkänslan, där yngre inte har samma pliktkänsla som äldre, vilket är en jätteutmaning, konstaterar Sara Fransson.

Bernt E Isacson, ordförande i församlingsutskottet, konstaterar att det sker ett långsiktigt systematiskt arbete med den här frågan.

– Behovet är stort, därför arbetar vi med frivilligengagemanget för alla åldrar. Vi har till exempel lagt energi på att få verksamhetsråden i kyrkorna aktiva. De har en nyckelroll eftersom de själva är ideella och är närmast den egna kyrkans verksamhet. Men även till verksamhetsråden behöver det rekryteras nya medlemmar, säger han.

Mikael Bergström

– Barnen älskar de unga ledarna och det är väldigt roligt att även se dem växa och utvecklas i sitt ledarskap, säger kantor Maria Svaninger Anefur. Foto: Mikael Bergström

Nellie och Tyra: Kyrkan är som ett andra hem

När de unga medlemmarna i barnkören Lux strömmar in i S.t Olofsgården i Ljungarum för veckans övning, finns Nellie Engdahl och Tyra Engqvist på plats som unga ledare. 

Tillsammans med kantor Maria Svaninger Anefur blir det träning på sånger – och förstås en stunds lekande.

– Jag älskar att vara här, jag trivs så bra. Man blir glad av att vara här med alla fina människor som jobbar här. Det är kul att kunna hjälpa till med det vi kan. Vi brukar säga att detta är som ett andra hem, säger Tyra Engqvist.

– Det är så fin gemenskap med alla här. Vi har så kul tillsammans, tycker Nellie Engdahl.

Till vardags läser de andra året på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Tyra går natur, Nellie estet/musik. Men en stor del av sin fritid lägger de på att vara unga ledare i Ljungarums kyrkas verksamhet samt i ungdomsgruppen Epic i Gräshagskyrkan.

– Vi har nog varit engagerade här sedan vi var fyra-fem år gamla, pyttesmå. Då var det barngrupper och barnkör. Men vi blev nog mer engagerade i och med konfirmationen 2021. Sedan stannade vi kvar som unga ledare. När man väl kommit in här så blir man fast, säger de båda med ett stort skratt.

Att andelen ungdomar som konfirmerar sig minskar, och svårigheten att behålla unga som ledare efteråt, är ett känt faktum. Nellie och Tyra konstaterar att det kan ha flera förklaringar.

– Mycket hänger nog på vilka aktiviteter som finns. Vi är till exempel med i Kyrkans Unga, så vi hänger här varje måndagskväll. Mycket beror nog på vad ens kompisar gör och attityder, menar Nellie.

Det handlar också om vilken uppfattning många har kring konfirmationen, tror de.

– Konfirmationen är en viktig väg in. Många som hör ordet tänker att det är stelt och tråkigt och innebär att sitta i kyrkan och prata om Gud och Jesus hela tiden. Men det är så mycket mer. När man förstår det är det lättare att stanna och uppleva gemenskapen och till exempel hur sjukt kul vi har på läger, men också de viktiga frågor som vi pratar om, säger Nellie med eftertryck.

För kantor Maria Svaninger Anefur betyder de unga ledarna mycket. Det är hon som håller i körövningen, lär ut sångerna och spelar, medan de unga ledarna kan visa rörelserna, engagera barnen och hjälpa till med praktiska saker som till exempel fika, att lära ut de roligaste pauslekarna, att hjälpa solister med mikrofoner och att komma ihåg text, bland annat.

– Att ha med unga ledare är suveränt! De blir förebilder för barnen och dessutom får barnen fler ledare som ser och lyssnar på dem! Rent praktiskt underlättar det mycket för mig som körledare, både vid körövningar och när barnkörerna medverkar vid våra gudstjänster!

Mikael Bergström