Lyssna

Miljöinsatser

Ola brinner för att skapa bra miljöer för fiskar. Målsättningen är att gynna biologisk mångfald och ekosystem genom att återställa miljöer för fisk, fåglar, insekter och andra arter.

Att ha det städat och öppet runt om ån kanske ser snyggt ut för ögat men man märker att den bästa biotopvården är den som stökar till det så mycket som möjligt.

Ola Sennefjord, projektledare för biotophöjande insats

På en 450 meter lång sträcka i Ljungbyån har det sedan 2017 pågått ett projekt för att återställa livsmiljöerna i ån. Projektet som helhet består av ett 50-tal åtgärder och är nu i sin linda. Ola Sennefjord jobbar på Kalmar kommun och är projektledare. Ola är starkt engagerad i arbetet med restaureringen där markägarna, kommunen, fiskevårdsområdesföreningen och länsstyrelsen samverkar. Prästlönetillgångarna är med och finansierar projektet genom Hossmo Fiskevårdsområdesförening.

Sedan 50-talet har det grävts upp stenar och morän ur ån. Botten har i stort sett rensats på sträckan vilket har gjort att vattnet blivit stilla, syrefattigt och de naturliga platser där fiskar och organismer kan leva har försvunnit. Det uppgrävda materialet har legat i höga vallar längs med ån, det första som gjordes i projektet vara att ta bort vallarna och återanvända mycket av materialet. Målsättningarna är att gynna biologisk mångfald och ekosystem genom att återställa miljöer för fisk, fåglar, insekter och andra arter som lever i och runt omkring ån.

Ola Sennefjord brinner verkligen för att skapa bra miljöer för fiskar och har genom utbildning, intresse och engagemang skaffat sig ovärderlig kunskap i ämnet. Ola är också mån om att naturområdet runt Ljungbyån ska vara ett vackert och inbjudande ställe att vistas på.

Text tagen ur artikeln Insats boostar ekosystem och biologisk mångfald ur Kyrkans Tidning nr 35 2019 av Ellen Ekström.

Läs hela artikeln från Kyrkans Tidning här.

Växjö stifts pollineringssatsning

Få har missat att våra pollinerare är hotade och Växjö stift har därför genomfört ett projekt för att gynna pollinerare.

Sol och vind

Växjö stift och dess egendomsnämnd arbetar för att främja sol- och vindenergi.

Återställd skapelse viktig insats för klimatet

Att återväta torvmarker är en kraftfull klimatåtgärd som minskar utsläpp av växthusgaser. Det gynnar dessutom den biologiska mångfalden. Återvätning av lämpliga områden är en del av Växjö stifts klimatarbete.

Kontakt

Mattias Magnusson Kloosterman

Mattias Magnusson Kloosterman

Specialist inom skog och miljö, Växjö stift

Mer om Mattias Magnusson Kloosterman

Egendomsenheten

Per-Wilhelm Siwertsson

Per-Wilhelm Siwertsson

Specialist inom mark- och fastighetsförvaltning, Växjö stift

Kyrkoreservat

Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift. Har du besökt alla? De bjuder på unika miljöer, var och ett på sitt eget sätt.

Skog och mark

Den skog och mark som Svenska kyrkan förvaltar är utspridd men alltid nära. Skogen, marken och fonderna går under namnet prästlönetillgångarna. I Växjö stift är det egendomsnämnden som ansvarar för förvaltningen.

Bön

Bön är ett samtal med Gud. Du kan be hur som helst och om vad som helst, med ord eller tyst i hjärtat. Det är lika mycket en bön om du ber i en kyrka, i naturen eller på bussen.