På en 450 meter lång sträcka i Ljungbyån har det sedan 2017 pågått ett projekt för att återställa livsmiljöerna i ån. Projektet som helhet består av ett 50-tal åtgärder och är nu i sin linda. Ola Sennefjord jobbar på Kalmar kommun och är projektledare. Ola är starkt engagerad i arbetet med restaureringen där markägarna, kommunen, fiskevårdsområdesföreningen och länsstyrelsen samverkar. Prästlönetillgångarna är med och finansierar projektet genom Hossmo Fiskevårdsområdesförening.
Sedan 50-talet har det grävts upp stenar och morän ur ån. Botten har i stort sett rensats på sträckan vilket har gjort att vattnet blivit stilla, syrefattigt och de naturliga platser där fiskar och organismer kan leva har försvunnit. Det uppgrävda materialet har legat i höga vallar längs med ån, det första som gjordes i projektet vara att ta bort vallarna och återanvända mycket av materialet. Målsättningarna är att gynna biologisk mångfald och ekosystem genom att återställa miljöer för fisk, fåglar, insekter och andra arter som lever i och runt omkring ån.
Ola Sennefjord brinner verkligen för att skapa bra miljöer för fiskar och har genom utbildning, intresse och engagemang skaffat sig ovärderlig kunskap i ämnet. Ola är också mån om att naturområdet runt Ljungbyån ska vara ett vackert och inbjudande ställe att vistas på.
Text tagen ur artikeln Insats boostar ekosystem och biologisk mångfald ur Kyrkans Tidning nr 35 2019 av Ellen Ekström.
Läs hela artikeln från Kyrkans Tidning här.