– Klimatomställningen är inte en fråga som kan skjutas på framtiden - klimatförändringarnas effekter är kännbara redan idag. Vi behöver agera och vi behöver göra det nu. Jag är tacksam över att det fanns en bred enighet för detta beslut, säger Anton V Härder (s), förste vice ordförande i Växjö stiftsstyrelse.
Syftet med satsningen är att under åren 2025-2027 göra insatser för att uppnå målen i Svenska kyrkans färdplan för klimatet, etapp 2. Svenska kyrkans färdplan för klimatet initierades genom ett beslut av Kyrkomötet 2018. Färdplanen sträcker sig 2020-2030 och innebär att Svenska kyrkan ska uppnå klimatneutralitet i den egna verksamheten, lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatförändringarna och verka för klimaträttvisa i ord och handling.
En rad konkreta åtgärder inom olika områden ska vidtas för att målen ska uppnås i Växjö stift. Bland annat kommer en projekttjänst inrättas för att ge församlingar och pastorat stöd, särskilt gällande inköp och resor. Alla skyddade kyrkobyggnader, kyrktomter och begravningsplatser kommer att klimatscreenas. Fortbildning av medarbetare, laddstolpar, finansiering av konvertering av kvarvarande fossila värmepannor i församlingar och produktion av förnybar el på mark som förvaltas av stiftet är andra exempel.
– Klimatfrågorna handlar om hur vi ser på oss själva, varandra, vår relation till skapelsen och Gud. Det finns ett stort behov av berättelser om vad livet i en klimatvänlig framtid kan innebära, såväl materiellt som andligt och existentiellt. Inom Svenska kyrkan och i möte med andra samhällsaktörer finns rika möjligheter att vara med och formulera dessa berättelser och att sprida hopp, säger Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.
Medlen tas av det egna kapitalet utanför den ordinarie budgeten.
– Jag är oerhört glad över att vi än en gång sträcker ut hakan och jobbar med de här frågorna i vårt stift. Det är en stor summa vi lägger. Det ger viktiga signaler både till församlingarna och andra stift om att det är viktigt att använda de medel vi har till förfogande till bra saker, de behöver inte bara sitta på banken, säger Marie Johansson (s), ordförande i stiftsfullmäktige.
Charlotte Granrot Frenberg