Regnbågsmässa Torskinge kyrka
Lyssna

Regnbågsnyckeln i församlingens liv

Hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln startade i Växjö stift och är öppen för alla församlingar att haka på. Alvesta församling och Forshedabygdens församling har goda erfarenheter som de delar med sig av här.

 

Alvesta församling

Alvesta församling tog som första församling i hela Svenska kyrkan emot Regnbågsnyckeln 2017. En process som utvecklat församlingslaget, fått många ringar på vattnet och som fortsatt pågår.

Kyrkoherde Elisabet Cárcamo Storm har anlitats av både församlingar och stiftskanslier för att berätta om hur arbetet fortsatt efter att församlingen mottagit hbtqi-märkningen. – Det är jätteviktigt att vår mångfaldsvision genomsyrar allt vårt arbete, vilket verkligen är en daglig utmaning. Det får inte bara bli en massa snack men ingen hockey, säger Elisabet Cárcamo Storm.

Som ganska ny kyrkoherde blev Regnbågsnyckeln ett bra sätt för Elisabet att få jobba med personalen. – Många trodde att det skulle handla om hbtqi och ”de där andra”. Men det blev direkt väldigt djupa samtal om olika situationer där vi inte känt oss välkomna, med många helt otroliga berättelser, berättar Elisabet.

En mångfaldsvision med sju punkter togs fram, där den första är ”Vi bemöter alla människor med respekt”. En genomgång gjordes också av församlingens kommunikation utifrån hur inkluderande språk och bilder som användes. – Vi upptäckte att vi hade massa bilder på flickor och kvinnor i olika åldrar. Hur ska männen överhuvudtaget känna sig välkomna i församlingen? Det var en riktig ögonöppnare för oss, berättar Elisabet.

Församlingen deltar i Växjös Pride-vecka under egen flagg och tar under veckan upp temat i alla verksamhetsgrupper för alla åldrar. – Första gången var vi lite nervösa för hur det skulle tas emot, men det har enbart varit positivt. I grupperna med äldre tyckte flera att det var en stor lättnad att få prata om de här frågorna, för det var så tabubelagt när de var yngre.

En direkt konsekvens av arbetet med Regnbågsnyckeln var att församlingen i november 2017 öppnade en verksamhet med låg tröskel i en lokal i centrala Alvesta. – Där jobbar vi stenhårt med att alla är välkomna och att se det positiva i varje människa, att vara modiga kristna. Det kommer i snitt 25-30 personer dit varenda dag, säger Elisabet.

 

 

Forshedabygdens församling

Den församling som senast tog emot Regnbågsnyckeln i Växjö stift är Forshedabygdens församling. Kyrkoherden Per-Erik Åkermo tycker att processmodellen gett bra styrfart i arbetet. Att arbeta med en gemensam fråga har också stärkt arbetslag och förtroendevalda som grupp, tycker han.

– Det är så värt processen och har fått många positiva sidoeffekter. Förhoppningsvis gör det också något med vår personliga utveckling i hur vi möter varandra. Kanske blir vi lite mer nyfikna på att lära oss mer av andra människor, säger Per-Erik Åkermo.

Det var på personalgruppens initiativ som församlingen började arbeta med Regnbågsnyckeln. Förutom studiegrupperna som ingår i materialet, så bjöd församlingen också in till öppna föreläsningskvällar med olika teman. En gång i månaden firas det regnbågsmässa. Regnbågsflaggor finns synliga i alla lokaler. Utanför varje församlingshem finns en parkbänk målad i regnbågsfärgerna, som ett lokalt företag tagit fram. Och på dörrarna till toaletterna har de traditionella symbolerna på en man respektive en kvinna skruvats ner och ersatts med ett regnbågshjärta.

– Det här är saker vi alla behöver reflektera över. Heteronormen är otroligt stark. Även jag själv som är homosexuell har blivit uppmärksam på att jag ibland uttrycker mig på slentrian eller rutin, särskilt kanske vad gäller könstillhörighet, säger Per-Erik.

 

Ida Wreland

Ida Wreland

Stiftsadjunkt, Växjö stift

Mer om Ida Wreland

Pastorala enheten