Ella Henningsson tog studenten i våras, nu arbetar hon som skogsarbetare i Växjö stift. Mycket frisk luft och att få ha med sig hunden på jobbet är det bästa med yrket, tycker hon.
Vi möts upp utanför Åsenhöga kyrka, en solig hösteftermiddag. Ella Henningsson kommer i sin skåpbil, där hon har all sin utrustning. Röjsåg, hjälm, varselväst, orange sprayfärg för märkning av träd med mera är instuvat i lastutrymmet.
I en transportbur har hon sin trogna kollega och vän, wachtelhunden Thore som följde med henne när flyttlasset gick från Halmstad till Vaggeryd för jobbet som skogsarbetare i Växjö stift, i Jönköpingsdistriktet.
Första jobbdagen var den 2 september. Hon tycker att första tiden varit bra.
– Det är mycket nytt att lära, vilket jag tycker är kul. Jag tror aldrig att man blir riktigt fullärd, säger hon.
Vi kör till en av Prästlönetillgångarnas fastigheter i närheten. Ella parkerar på en liten skogsstig och släpper ut Thore, som glatt hoppar ur skåpbilen och genast sätter sig när Ella ger tecken. Hon trär på honom kopplet till midjebältet som hon brukar använda när de jobbar ute i fält. Solen silar genom tallskogen när Ella visar var hon märkt upp träd inför en slutavverkning.
Ella Henningsson är 19 år och tog studenten i våras, från skogsbruksprogrammet på Ryssby-gymnasiet. Föräldrahemmet utanför Halmstad är en skogsfastighet på omkring 200 hektar, som hon hjälper sin pappa att sköta. Skogen är ett intresse som vuxit sig starkare. Framför allt sedan hon tog jägarexamen 2019.
– Jag trivs väldigt bra med friluftsliv, jag går mycket promenader och ibland vandrar jag med familjen i olika naturreservat. På somrarna vandrar vi i fjällen och vi fiskar och jagar mycket, berättar Ella.
Hon är också väldigt maskinintresserad.
– Jag tycker om att bli skitig om nävarna. Det är en rolig utmaning att hitta problemet när någonting går sönder, säger hon.
En vanlig dag på jobbet finns inte riktigt i Ellas yrke. Arbetsuppgifterna kan se väldigt olika ut och varierar efter säsong. Under hösten jobbar hon mycket med rotpoststämpling, det vill säga att ta fram ett försäljningsunderlag genom att mäta och beräkna volym inom ett avverkningsområde. Röjning, gallring, dikning, fällning med motorsåg, se över plantor, naturvärdesbedömningar och planering av olika åtgärder är andra arbetsuppgifter.
– Jag har ett kontor i Torsvik, där jag är åtminstone en gång i veckan för att rapportera in sådant som behöver göras och vad som är gjort. Där träffar jag lite kollegor. Ibland träffar jag kollegorna även ute i fält, när vi gallrar exempelvis, berättar Ella.
Hon tycker att det bästa med jobbet är att få vara ute så mycket, och att få ha hunden med sig.
– Det är skönt att alltid ha sällskap med sig. Thore gillar att strosa runt med mig i skogen, han är jakthund och älskar att springa runt och nosa, säger hon.
Att det är en väldigt mansdominerad bransch hon gett sig in i ser hon inte som ett bekymmer.
– Jag känner mig väldigt väl mottagen. Jag har alltid umgåtts mer med grabbarna än med tjejerna, kanske på grund av mina intressen för jakt, maskiner och skog, säger Ella.
Så småningom vill hon läsa vidare till skogsmästare och kanske testa på rollen som inköpare eller fastighetsrådgivare. Men just nu trivs hon precis där hon är.
– Men jag saknar lite att jobba med maskiner, det hoppas jag få göra mer av så småningom, säger hon och skrattar.
Charlotte Granrot Frenberg