Lyssna

Turist

Välkommen att besöka ett rikt kulturarv i Växjö stift.

I Växjö stift finns många sevärdheter
och områden att upptäcka!

 

Växjö domkyrka

Om du besöker Växjö domkyrka får du ta del av ett kulturarv som präglas av sin geografiska plats i glasriket. Redan på väg in i domkyrkans möts besökaren av 1900-talets utsmyckningar i form av graverade glasdörrar med motiv hämtade ur Bibelns skapelseberättelse. Ovanför ingången till själva kyrkorummet välkomnar den välsignande Kristus i stuckrelief, skapad under 1900-talet av konstnären Kajsa Mattas. Inne i kyrkorummet direkt till höger, finns dopplatsen Livets källa skapad av konstnären Göran Wärff.

Dopskålen av blått glas är skapad som en ark, en symbol för kyrkan. Bredvid dopplatsen finns ingången till själakoret från 1400-talet. Utrymmet har haft olika funktioner genom århundradena och fick sin nuvarande utformning vid restaureringen 1957-60.

Fönstrens glasmålningar med motiven ”Kristus som livsträdet” och ”Spelet om Envar” är verk av Bo Beskow. I domkyrkans båda sidoskepp, längst åt väster (närmast ingången) hänger det nygotiska ljuskronor som skänktes till kyrkan under 1800-talet. Givaren ville vara anonym men enligt trovärdiga källor var det Christina Nilsson, den världskända operasångerskan från bygden som skänkte ljuskronorna. In till vänster i kyrkorummet finns en ljusbärare i form av Livets och kunskapens träd, skapad i glas och järnsmide under senare delen av 1900-talet av glaskonstnären Erik Höglund och konstsmeden Lars Larsson. Detta har kommit att bli domkyrkans mest välbesökta plats.

Ungefär mitt i kyrkan finns det en platta i golvet med ett stort S och tre martyrkors i brons. Detta är markeringen av det ställe där man tror att Sankt Sigfrids grav kan ha legat. På samma ställe har sannolikt även altaret i den första stenkyrkan från 1200-talet varit placerat. 

Kyrkorummets mest uppmärksammade föremål är altarskåpet som utformats av glaskonstnären Bertil Vallien och invigts 2002 efter en lång tid av föreberedelser. Det består av tre delar, mittpartiet: corpus och två rörliga flygeldörrar. Glasdelarna är sandgjutna, en specialteknik utvecklad av konstnären. Dörrarna är belagda med bladguld på insidan och med koppar och järnpigment på utsidan. Skåpet skildrar underjorden, jorden och himlen. Skåpet stängs en gång om året, nämligen på skärtorsdagskvällen. Läs mer om konst i Växjö domkyrka här.

Symboljakten 2024

I sommar kan du upptäcka kyrkor genom att gå på symboljakt efter vattendroppar i kyrkor i Växjö stift.

Sommarkyrkor 2024

Tända ljus eller paus från solen? Svenska kyrkan är öppen för dig! Varje år gör Växjö stift en broschyr över alla stiftets sommaröppna kyrkor. Detta för att fler ska upptäcka sitt fantastiska kulturarv! Du kan beställa broschyren eller ladda ner appen Kyrkguiden, för att få koll på alla sommarkyrkor!

Pilgrimsvandring

Att vandra i skog och mark och få tid till eftertanke och förankring är en möjlighet att ta vara på.

Öppna kyrkor i Växjö stift

Grundhållningen är att kyrkor ska vara tillgängliga. I Växjö stift pågår ett strategisk arbete för att möjliggöra fler öppna kyrkor.

Kyrkoreservat

Det finns sju kyrkoreservat och ett kulturreservat i Växjö stift. Har du besökt alla? De bjuder på unika miljöer, var och ett på sitt eget sätt.

Kyrkor

Har kan du söka efter kyrkor och kapell i Växjö stift.

Saker och ting

Anna är stiftsarkivarie i Växjö stift. Hon brinner för sin uppgift!

Kontakt

Maria Brynielsson

Maria Brynielsson

Stiftsantikvarie, Växjö stift

Mer om Maria Brynielsson

Förvaltningsenheten

Sara  Peterson

Sara Peterson

Kommunikatör, Växjö stift