”Nästan 10 procent av dem som utsatts för våld i nära relationer upplever att våldet följer med till arbetsplatsen.”
Det skriver landshövding Maria Arnholm tillsammans med flera myndighetschefer i länet.
Den här veckan är det En vecka fri från våld, en återkommande temavecka där vi sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
En av fyra kvinnor i Sverige utsätts för våld i nära relationer under sin livstid, och var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon har haft en relation med. Det är ett oerhört lidande för varje kvinna som drabbas och det kan vi aldrig acceptera. Våld i nära relationer ska inte ses som ett problem som endast påverkar de utsatta i deras privatliv. Det är ett problem som påverkar hela samhället, men som också berör varje arbetsplats. Våldet stannar inte vid hemmets dörr, utan följer med till arbetsplatsen och påverkar både individens hälsa och arbetsprestation.
En undersökning från Jämställdhetsmyndigheten visar att nästan 10 procent av dem som utsatts för våld i nära relationer upplever att våldet följer med till arbetsplatsen. Konsekvenserna är tydliga – högre sjukfrånvaro, sämre prestation och koncentration, samt en ökad risk för att stämplas som ”olämplig” på jobbet. Trots detta saknar många arbetsgivare rutiner för att stötta dessa medarbetare.
Som arbetsgivare och som medmänniskor behöver vi ställa oss frågan om vi har tillräcklig kunskap för att identifiera våld i nära relationer bland våra medarbetare. Och kanske ännu viktigare - har vi bra rutiner och verktyg för att agera?
I Kronobergs län har vi tagit viktiga steg framåt. Genom det chefsråd som inrättats av landshövding Maria Arnholm arbetar länets kommuner, Region Kronoberg, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, Linnéuniversitetet och Svenska kyrkan tillsammans för att stärka det förebyggande arbetet mot våld. Som stora arbetsgivare i länet ser vi att vi har en viktig roll att spela. Flera av oss har genomfört utbildningar där så väl chefer som medarbetare får kunskap om hur vi kan medverka till att förebygga och upptäcka våldsutsatthet eller våldsutövande.
Vi uppmanar länets arbetsgivare att följa efter. Att integrera arbetet mot våld i nära relationer i arbetsmiljöarbetet skapar en inkluderande miljö, vilket gör att medarbetare känner sig trygga och att arbetsplatsen blir mer attraktiv.
Tillsammans gör vi skillnad, tillsammans för ett våldsfritt Kronoberg.
Maria Arnholm, landshövding, Länsstyrelsen Kronoberg
Andreas Liljenrud, regiondirektör, Region Kronoberg
Patrik Oldin, polisområdeschef, Polismyndigheten
Charlotte Österlund, chefsåklagare, Åklagarmyndigheten
Rizana Talic, Socialchef, representant socialchefsnätverket
Anders Elingfors, förvaltningschef, representant skolchefsnätverket
Fredrik Modéus, biskop, Svenska kyrkan
Peter Aronsson, rektor, Linnéuniversitetet
Elisabeth Anestad, regionchef, Kriminalvården