– Det är lätt att bli hemmablind. Vi har upptäckt saker som borde vara självklara, men som vi såg först när vi fick anledning att se över vårt arbete med dopet, säger Axel Fors, processledare för Fokus dop i Ljungby pastorat.
Ljungby pastorat är ett av de fem församlingar/pastorat som deltagit i Fokus dop. Kyrkoherden konstaterar att kyrkans egna medlemmar i allt högre grad väljer bort att döpa sina barn, precis som på många andra håll.
– Tidigare har vi inte behövt tänka så mycket, det har ju gått av bara farten. Fokus dop gav oss konkreta redskap kring något vi redan funderade på och som bekymrade oss, säger Axel Fors.
Hela arbetslaget och alla förtroendevalda i pastoratet har varit involverade i arbetet. Det har också funnits en projektgrupp som bestått av anställda med olika professioner, från både stad och landsbygd. Präst, kyrkomusiker, inre och yttre vaktmästare, församlingspedagog och kommunikatör har ingått i gruppen, som letts av kyrkoherden.
– Det har varit viktigt att få med olika perspektiv i arbetet. Det här är ju ett uppdrag som ska bäras av hela församlingen, säger Axel Fors.
Exempelvis fick vaktmästarna i uppdrag att åka runt i alla kyrkor och se vad som fanns om dopet i kyrkorna. Det blev en aha-upplevelse. De hittade framför allt broschyrer om begravningar. I en kyrka fann de ett vykort från 1982 med texten ”Dopet och kristen fostran”.
– Så uttrycker man sig inte riktigt idag. Dopet är ju vägen in i kyrkan, vem ska berätta om dopet om inte vi? Det är ju så självklart egentligen, det borde vara något av det första man ser i kyrkan, säger Axel Fors.
Pastoraten som deltagit i Fokus dop har arbetat fram lärkontrakt, där de ställt upp olika mål. Arbetet är påbörjat, men långtifrån slutfört. Att Fokus dop-satsningen avslutas gör ingen egentlig skillnad för Ljungby pastorat.
– Nej, vi har precis börjat! Vi fortsätter arbetet, det handlar ju inte om att bättra på statistiken, det handlar om att fler människor ska få en närmare relation till Jesus, säger Axel Fors.
Charlotte Granrot Frenberg