Lyssna

Bäckaby kyrka

Historiskt sett så har kyrkan i små byar haft stor betydelse och Bäckaby är inget undantag. Enligt anteckningar som finns tillgängliga byggdes en kyrka i byn 1584 och troligen uppfördes den på en äldre grund.

Kyrkan

Bäckaby byggde en ny kyrka år 1584. Denna kyrka byggdes på en grund av en äldre kyrka, så det har funnits kyrka i Bäckaby sen medeltiden. Den nya kyrkan hade en klockstapel, men år 1699 byggdes ett torn till klockorna.

Den kyrka som finns idag invigdes 1899. Den gamla kyrkan såldes så småningom till en privatperson, som såg till att den flyttades till Jönköping. Där återuppfördes den i stadsparken. Denna gamla kyrka var en träkyrka, och de äldsta delarna var från 1320-talet. Tyvärr finns inte Bäckaby gamla träkyrka kvar längre. Den 29 april 2000 totalförstördes den i en brand, som senare skulle visa sig vara anlagd.

Klockorna

Vid Gustav Vasas klockuppror fick Bäckaby församling erlägga i lösen en klocka om 20 lispunds vikt (1 lispund är detsamma som 8,5 kilo). Då den mindre klockan omgöts 1747 fick sockenborna släppa till sex stycken malmgrytor som vägde 3 lispund och 3 marker samt en funtkittel som fanns i kyrkan. Bruket av kyrkklockor är lika gammal som kristendomen i vårt land. Vid den tiden, då kristna församlingar uppstod i våra bygder, och små korskrönta träbyggnader restes här och var, skaffades även kyrkklockor. Man kände trygghet när klockornas malmklang ljöd över bygden. Den skulle fördriva allt oknytt som hotade människorna. Den stora klockan i Bäckaby kyrka är medeltida och har kallat folket till gudstjänst under så gott som 600 år.

Orgeln

Bäckaby kyrka är omtyckt för sin vackra akustik, och orgeln klingar väl inne i kyrkorummet. Orgeln är omtyckt och lättspelad. Den har två manualer och ett svällverk.

 

Film

Kyrkoguiden.se har tillsammans med Vetlanda pastorat spelat in en kortare film om  Bäckaby kyrka, du kan se den om du klickar här. 

Lannaskede-Myresjö kyrka

De båda medeltida kyrkorna i Lannaskede (Landsbro) och Myresjö var för små, och slitna. En ny kyrka behövdes. De båda församlingarna gick samman, och byggde en ny och större kyrka på gränsen mellan socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Landsbro och 2 km till tätorten Myresjö. Nu tillhör kyrkan Lannaskede församling.

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede Gamla Kyrka ligger någon kilometer utanför Landsbro. Det är en vacker kyrka som byggdes omkring år 1150. Orgeln i kyrkan är landets äldsta orgel som fortfarande är i bruk.

Myresjö gamla kyrka

Myresjö Gamla kyrka är en vacker 1100-tals kyrka, centralt belägen i Myresjö. Kyrkan var tidigare en ödekyrka men restaurerades under 1920-talet och är i idag en av församlingens mest använda och omtyckta kyrkor.

Fröderyds kyrka

Fröderyd är ett litet samhälle där psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp på 1800-talet. Fröderyd kyrka ligger på en plats som troligen varit en fornnordisk offerplats tillägnad guden Frö. Intill Fröderyd kyrka ligger Lina Sandellgården med Sandell muséet, Lina Sandell asken, hantverksbod och Lannaskede församlings pastorsexpedition.

Bäckaby kyrka

Historiskt sett så har kyrkan i små byar haft stor betydelse och Bäckaby är inget undantag. Enligt anteckningar som finns tillgängliga byggdes en kyrka i byn 1584 och troligen uppfördes den på en äldre grund. Kyrkan som byggdes hade klockstapel med två klockor men 1699 byggdes torn för klockorna.

Ramkvilla kyrka

Ramkvilla är ett litet samhälle som ligger mitt i Småland och gränsar mot Kronobergs län. Ramkvilla kyrka är vackert belägen vid Klocksjöns strand.