Lyssna

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede Gamla Kyrka ligger någon kilometer utanför Landsbro. Det är en vacker kyrka som byggdes omkring år 1150. Orgeln i kyrkan är en av landets äldsta orglar som fortfarande är i bruk.

Kyrkan

Lannaskede gamla kyrka är en av landets äldsta romanska kyrkor, byggd i början av 1100-talet. På platsen fanns då redan en kristen kyrkogård.

Kyrkan är byggd av inhemska stenmästare, som lärt sig hugga i sten, blanda bruk, skulptera och så valv vid byggandet av domkyrkan i Lund. Det visas särskilt vid den gamla huvudingången med portal på kyrkans högra sida. 

Eskilstunakistan

Lannaskede gamla kyrka har ett mycket speciellt gravmonument, en så kallad eskilstunakista. Den har ursprungligen stått på kyrkogården. I dag förvaras den i vapenhuset, eftersom den är från i början av 1100-talet. Sådana monument brukade man resa över konungens tromän på kungsgårdarna. Det finns endast ett fåtal liknande stormansgravar i Sverige.

Målningar

Kyrkan har kvar sina medeltida målningar inne i kyrkorummet. Målningarna renoverades på1940-talet, och sparades på så sätt för framtiden. En liten ruta finns kvar, som visar hur mörka väggarna var av smuts och sot, innan renoveringen. Målningarna täcker väggar och tak, och särskilt inne i sakristian är taket fantastiskt.

Orgeln

Orgeln i Lannaskede gamla kyrka är en av landets äldsta orglar som är i bruk. Den har kort manual, där man förlänger genom att ta bort vissa toner och lägga till andra. Orgeln är stämd i medelton, så det klingar på samma sätt som den byggdes för att göra. All musik låter därför inte bra på orgeln. Orgeln är från 1600-talet, men delar är från 1500-talet och troligen äldre. Orgeln är prydd med målningar, den också. Det finns även en liten cymbelstjärna som används ibland.

Orgeln genomgick en större restaurering 2015, då bland annat fläkten byttes ut, piporna renoverades och en stämning i medelton gjordes.

Orgeln har gott rykte, och församlingen får varje år förfrågningar från olika organister och kantorer om att komma och spela på orgeln.

Vigsel och dop

Idag är kyrkan populär till vigsel och dop. Den är lite ovanlig att gifta sig i, med alla sina målningar, och en speciell orgel.

Film

Kyrkoguiden.se har tillsammans med Njudungskyrkorna spelat in en kortare film om Lannaskede Gamla kyrka. Du hittar den här

Lannaskede-Myresjö kyrka

De båda medeltida kyrkorna i Lannaskede (Landsbro) och Myresjö var för små, och slitna. En ny kyrka behövdes. De båda församlingarna gick samman, och byggde en ny och större kyrka på gränsen mellan socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Landsbro och 2 km till tätorten Myresjö. Nu tillhör kyrkan Lannaskede församling.

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede Gamla Kyrka ligger någon kilometer utanför Landsbro. Det är en vacker kyrka som byggdes omkring år 1150. Orgeln i kyrkan är landets äldsta orgel som fortfarande är i bruk.

Myresjö gamla kyrka

Myresjö Gamla kyrka är en vacker 1100-tals kyrka, centralt belägen i Myresjö. Kyrkan var tidigare en ödekyrka men restaurerades under 1920-talet och är i idag en av församlingens mest använda och omtyckta kyrkor.

Fröderyds kyrka

Fröderyd är ett litet samhälle där psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp på 1800-talet. Fröderyd kyrka ligger på en plats som troligen varit en fornnordisk offerplats tillägnad guden Frö. Intill Fröderyd kyrka ligger Lina Sandellgården med Sandell muséet, Lina Sandell asken, hantverksbod och Lannaskede församlings pastorsexpedition.

Bäckaby kyrka

Historiskt sett så har kyrkan i små byar haft stor betydelse och Bäckaby är inget undantag. Enligt anteckningar som finns tillgängliga byggdes en kyrka i byn 1584 och troligen uppfördes den på en äldre grund. Kyrkan som byggdes hade klockstapel med två klockor men 1699 byggdes torn för klockorna.

Ramkvilla kyrka

Ramkvilla är ett litet samhälle som ligger mitt i Småland och gränsar mot Kronobergs län. Ramkvilla kyrka är vackert belägen vid Klocksjöns strand.