Lyssna

Lannaskede-Myresjö kyrka

De båda medeltida kyrkorna i Lannaskede (Landsbro) och Myresjö var för små, och slitna. En ny kyrka behövdes. De båda församlingarna gick samman, och byggde en ny och större kyrka på gränsen mellan socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Landsbro och 2 km till tätorten Myresjö. Nu tillhör kyrkan Lannaskede församling.

Kyrkan

När det behövdes en ny kyrka för att de gamla kyrkorna var för små och för slitna, byggde man den nya på sockengränsen mellan de två olika socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Myresjö och 2 km till tätorten Landsbro.

Lannaskede-Myresjö kyrka är bygd i sten med torn och smalare tresidigt kor. Långhuset är enskeppigt och försett med stora rundbågiga fönster. Predikstolen är på evangeliesidan.

I tornet hänger tre klockor. Mellanklockan från 1400-talet var tidigare storklocka i Lannaskede kyrka. Storklockan och lillklockan omgjutna på 1700-talet hängde tidigare i Myresjö kyrka.

I koret finns en glasmosaik symboliserande treenigheten gjord av konstnären Arvid Wallinder, Nässjö.

Dopfunten är av slipad gotlandskalksten och från 1945.

En del inventarier kommer från de gamla kyrkorna, t ex Myresjös gamla kyrkkista som är från 1400-talet.

Kyrkan uppfördes som en gemensam kyrkobyggnad för Lannaskede och Myresjö församlingar. Byggmästare var Peter Johan Peterson från Göteryd. Sten för bygget hämtades från Hjälmåkra och från Broby Östergård. Sand togs i Myresjö. Kyrkan var klar att tas i bruk år 1879 och invigdes påföljande år. År 1964 byggdes kyrkan om och fick sitt nuvarande utseende.

Orgeln

Kyrkan har en trevlig orgel, från Åkerman, Stockholm. Den har 13 stämmor, och levererades 1878. Orgeln fraktades från Sävsjö med parhästar från sex hemman.

Kyrkogård

Lannaskede-Myresjö kyrka har församlingens största kyrkogård, och även en minneslund. När kyrkan var ny begravdes man på östra sidan om man kom från Myresjö (som ligger öster om kyrkan), och på västra sidan om man kom från Lannaskede (som ligger väster om kyrkan). Så är det inte längre.

Film

Kyrkoguiden.se har tillsammans med Vetlanda pastorat spelat in en kortare film om Lannaskede-Myresjö kyrka. Du kan titta på den om du klickar här. 

Lannaskede-Myresjö kyrka

De båda medeltida kyrkorna i Lannaskede (Landsbro) och Myresjö var för små, och slitna. En ny kyrka behövdes. De båda församlingarna gick samman, och byggde en ny och större kyrka på gränsen mellan socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Landsbro och 2 km till tätorten Myresjö. Nu tillhör kyrkan Lannaskede församling.

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede Gamla Kyrka ligger någon kilometer utanför Landsbro. Det är en vacker kyrka som byggdes omkring år 1150. Orgeln i kyrkan är landets äldsta orgel som fortfarande är i bruk.

Myresjö gamla kyrka

Myresjö Gamla kyrka är en vacker 1100-tals kyrka, centralt belägen i Myresjö. Kyrkan var tidigare en ödekyrka men restaurerades under 1920-talet och är i idag en av församlingens mest använda och omtyckta kyrkor.

Fröderyds kyrka

Fröderyd är ett litet samhälle där psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp på 1800-talet. Fröderyd kyrka ligger på en plats som troligen varit en fornnordisk offerplats tillägnad guden Frö. Intill Fröderyd kyrka ligger Lina Sandellgården med Sandell muséet, Lina Sandell asken, hantverksbod och Lannaskede församlings pastorsexpedition.

Bäckaby kyrka

Historiskt sett så har kyrkan i små byar haft stor betydelse och Bäckaby är inget undantag. Enligt anteckningar som finns tillgängliga byggdes en kyrka i byn 1584 och troligen uppfördes den på en äldre grund. Kyrkan som byggdes hade klockstapel med två klockor men 1699 byggdes torn för klockorna.

Ramkvilla kyrka

Ramkvilla är ett litet samhälle som ligger mitt i Småland och gränsar mot Kronobergs län. Ramkvilla kyrka är vackert belägen vid Klocksjöns strand.