Kyrkans historia och uppbyggnad
Kyrka av trä
Enligt sägnen var det via vattenvägen de första kristna kom till bygden. Några munkar gick iland på stranden intill nuvarande kyrka och byggde där socknens första tempel- troligen en stavkyrka, som kan dateras till mitten av 1100-talet.
Kyrka av sten
Omkring 1300-talet uppfördes ett tempel av sten, den kan man fortfarande se spår av i dagens kyrka. Väggarna från tornbyggnaden fram till sidoutgången härstammar från den kyrkan och är betydligt tjockare än övriga väggar. Med tiden blev kyrkan för trång, och man byggde en läktare på 1600-talet, och även en kvinnoläktare längs norra långväggen (1669). Den främre delen och sakristian tillkom under 1700-talet.
Tornet
Det nuvarande klocktornet som sitter ihop med kyrkan ersatte den gamla träklockstapeln 1834. Det var ett stort och dyrt arbete för församlingen. Många år senare fick man betala av på bygglånet, bl a genom att betala en slant till kyrkokassan när man tog nattvarden. Det finns tre kyrkklockor; lillklockan, mellanklockan och storklockan- alla från medeltiden. Den stora klockan har enligt sägnen hämtats från trakterna kring Svarta havet till kyrkan. Den har aldrig varit omgjuten och runt klockans övre band löper ett band med 20 skrivtecken, som ingen kunnat tyda.
I kyrkan finns det lämningar från medeltiden. Vid renoveringen av kyrkan år 1966, hittades det 3 ekbräder, med ornament i form av drakslingor, som troligtvis är från stavkyrkan, man fann även ett 20-tal bemålade bräder från 1300-talet. Ett urval av dessa finns i kyrkans vapenhus, resten förvaras på Länsmuseet i Jönköping.