Lyssna

Ramkvilla kyrka

Ramkvilla är ett litet samhälle som ligger mitt i Småland och gränsar mot Kronobergs län. Ramkvilla kyrka är vackert belägen vid Klocksjöns strand.

Kyrkans historia och uppbyggnad 

Kyrka av trä

Enligt sägnen var det via vattenvägen de första kristna kom till bygden. Några munkar gick iland på stranden intill nuvarande kyrka och byggde där socknens första tempel- troligen en stavkyrka, som kan dateras till mitten av 1100-talet.

Kyrka av sten

Omkring 1300-talet uppfördes ett tempel av sten, den kan man fortfarande se spår av i dagens kyrka. Väggarna från tornbyggnaden fram till sidoutgången härstammar från den kyrkan och är betydligt tjockare än övriga väggar.  Med tiden blev kyrkan för trång, och man byggde en läktare på 1600-talet, och även en kvinnoläktare längs norra långväggen (1669). Den främre delen och sakristian tillkom under 1700-talet. 

Tornet

Det nuvarande klocktornet som sitter ihop med kyrkan ersatte den gamla träklockstapeln 1834. Det var ett stort och dyrt arbete för församlingen. Många år senare fick man betala av på bygglånet, bl a genom att betala en slant till kyrkokassan när man tog nattvarden. Det finns tre kyrkklockor; lillklockan, mellanklockan och storklockan- alla från medeltiden. Den stora klockan har enligt sägnen hämtats från trakterna kring Svarta havet till kyrkan. Den har aldrig varit omgjuten och runt klockans övre band löper ett band med 20 skrivtecken, som ingen kunnat tyda. 

I kyrkan finns det lämningar från medeltiden. Vid renoveringen av  kyrkan år 1966, hittades det 3 ekbräder, med ornament i form av drakslingor, som troligtvis är från stavkyrkan, man fann även ett 20-tal bemålade bräder från 1300-talet. Ett urval av dessa finns i kyrkans vapenhus, resten förvaras på Länsmuseet i Jönköping. 

 

Inventarier

Det dröjde ända till 1931 innan den första orgeln kom på plats i Ramkvilla kyrka. Den nuvarande orgeln byggdes 1975 av orgelbyggare Nils Olof Berg i Nye och har 13 stämmor.

Kyrkans dopfunt är det äldsta föremålet i kyrkan. Den är tillverkad på 1200-talet i den s.k. Västrahäradstypen och används än idag. 

Triumfkrucifixet över altaret är från 1400-talet och rokokoslingan i taket är målad på 1700-talet, sannolikt av mäster Wadstein från Vetlanda.

Altarbordet är av skiffer från Lövås, och ersatte på 1970-talet ett gammalt medeltida bord som hade en relikgömma. Enda gången på året som man ser dess vackra stenyta är när utsmyckningen tas bort inför långfredagens sorg över Jesu korsfästelse.

Det finns också en gammal trästaty av Sankt Olof, som trampar på ”ondskan”, från 1200-talet. St Olof var en vikingakung som kristnade Norge, men det finns många bilder av honom i Småland. Under många år fanns detta katolska helgon undanstoppat på kyrkvinden, men fick komma fram igen på 1930-talet, vid en renovering.

På läktarbröstet finns bilder på 10 apostlar, med Jesus i mitten. De var övermålade, och togs fram 1931 vid restaurering.

Ljusbäraren skänktes 2005 av kyrkliga syföreningen.

Vid de vackert snidade grindarna står en fattigbössa från 1779. På den tiden hade kyrkan ansvar för fattigvården. Det var inga stora summor som kom in den vägen, det var vanligare med utackordering, sockengång och fattigstuga.

Film

Kyrkoguiden.se har tillsammans med Vetlanda pastorat spelat in en kortare film om  Ramkvilla kyrka, du kan se den om du klickar här. 

Lannaskede-Myresjö kyrka

De båda medeltida kyrkorna i Lannaskede (Landsbro) och Myresjö var för små, och slitna. En ny kyrka behövdes. De båda församlingarna gick samman, och byggde en ny och större kyrka på gränsen mellan socknarna. Från kyrkan är det 2 km till tätorten Landsbro och 2 km till tätorten Myresjö. Nu tillhör kyrkan Lannaskede församling.

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede Gamla Kyrka ligger någon kilometer utanför Landsbro. Det är en vacker kyrka som byggdes omkring år 1150. Orgeln i kyrkan är landets äldsta orgel som fortfarande är i bruk.

Myresjö gamla kyrka

Myresjö Gamla kyrka är en vacker 1100-tals kyrka, centralt belägen i Myresjö. Kyrkan var tidigare en ödekyrka men restaurerades under 1920-talet och är i idag en av församlingens mest använda och omtyckta kyrkor.

Fröderyds kyrka

Fröderyd är ett litet samhälle där psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp på 1800-talet. Fröderyd kyrka ligger på en plats som troligen varit en fornnordisk offerplats tillägnad guden Frö. Intill Fröderyd kyrka ligger Lina Sandellgården med Sandell muséet, Lina Sandell asken, hantverksbod och Lannaskede församlings pastorsexpedition.

Bäckaby kyrka

Historiskt sett så har kyrkan i små byar haft stor betydelse och Bäckaby är inget undantag. Enligt anteckningar som finns tillgängliga byggdes en kyrka i byn 1584 och troligen uppfördes den på en äldre grund. Kyrkan som byggdes hade klockstapel med två klockor men 1699 byggdes torn för klockorna.

Ramkvilla kyrka

Ramkvilla är ett litet samhälle som ligger mitt i Småland och gränsar mot Kronobergs län. Ramkvilla kyrka är vackert belägen vid Klocksjöns strand.