Lyssna

Andlig kreativitet

Var kreativ i höst på temat ”Livgivaren”. Hitta din kreativa sida med Visby domkyrkoförsamling.

Alla kan vara kreativa. Kom och hitta ditt uttryck. Det serveras smörgåsar, kaffe eller te. Det kostar inget att delta men en gåva till Visby domkyrkoförsamlings dagverksamhet ANSGAR uppskattas.  

Församlingshuset vid domkyrkan 
Måndagar klockan 18. 
4, 11, 18 och 25 november

Terra Novakyrkan
Torsdagar klockan 18. 
14, 21, 28 november och 5 december

Michaela Kratz

Michaela Kratz

Diakon, Diakon ANSGAR

Om Andlig kreativitet:

Med andlighet menar man en slags förmåga hos människan att uppleva ett personligt djup, en inre känsla av jämvikt och välbefinnande. Andlighet kommer från latinets spiritus som betyder andas eller levandegöra. Andlighet har att göra  med relationen till en själv, andra människor, naturen och Gud.

Generellt sett betyder andlighet en mentalitet som på ett meningsfullt sätt sträcker sig bortom faktavärlden (till exempel med hänvisning till Gud, varande, natur, tomhet, evolution, nätverk, energi, etcetera).

Kristendomen handlar om den ande som besjälar den troende och orienterar honom till den högsta varelsen, kallad "Gud" i de monoteistiska religionerna, och därifrån till livets olika områden.

(jfr: Encyclopedia for Theology and Church, Herder 2006, s. 854)

Fördjupning kan betyda: utveckling, utforskning, expansion, ökning, uppkomst, dimension

Kreativitet/kreativ kan betyda: resursstark, uppfinningsrik, fantasifull, fyndig, kvick, genial, kreativ, konstnärlig, original, produktiv, genial, konstruktiv, innovativ

Alla kan vara kreativa

1. Ifrågasätt

För att utveckla din skaparförmåga måste du lära dig att bryta inarbetade tankemönster. Ett sätt att göra det på är att ifrågasätta dina egna antaganden – fokusera inte på problemen utan se möjligheterna och hitta sätt att komma runt dina hinder. Ett annat sätt är att formulera om problemet som vi står inför och ställa nya frågor.

2. Skifta perspektiv

Ett klassiskt sätt för att komma på unika idéer är att skifta fokus. Tänk att du vore en annan person, hur skulle du då bemöta problemet? Du kan även ta hjälp av personer i din omgivning – hur ser en person från en annan generation, bransch eller kultur på saken? Kan deras tankar ge dig inspiration?

3. Ta dig tid

När vi är stressade kommer vi sällan på storslagna idéer. Se därför till att koppla av och stäng ute störande moment. Bli inte stressad om du inte kommer på en bra idé direkt, utan var i stället medveten om att det ofta tar tid.

4. Kombinera och hitta kopplingar

Har du kommit på någon annan bra idé nyligen? Kanske kan du använda den idén för att lösa det här problemet? Att kombinera olika idéer, lösningar och problem är ett bra sätt för att kicka igång skaparförmågan. Hitta nya kopplingar genom att använda tankekartor (mindmaps). Står det helt still i huvudet kan du ta hjälp av en ordbok, välj ett slumpmässigt ord och försök att koppla ihop ordet med din lösning.

5. Utnyttja din mest kreativa tid

När är du som mest kreativ? Många människor är som mest kreativa när de är ute och promenerar, duschar eller städar. Se till att utnyttja den miljö och de aktiviteter som gör att du kan tänka utanför boxen. Vissa forskare menar att vi är som mest kreativa under olika tider på dygnet. En allmänt förekommande teori är att morgonmänniskor är kreativare på kvällen, och tvärtom när det gäller kvällsmänniskor. Det beror på att du är mindre fokuserad vilket gör att du har lättare att hitta samband mellan orelaterade idéer, vilket kan beskrivas som att tänka utanför boxen.