Livsviktigts första tisdag detta jubileumsår gick av stapeln med Richard Tellström som gäst.
Han tog oss med på en matkulturens expresståg genom 800 år. Från medeltidens ätande präglat av kyrkans livsrytm ända fram till dagens mångkulturella influenser, vilka ironiskt nog kommer via trender i främst Paris, London och New York.
På sitt humoristiska vis bjöd Richard in oss till kunskap om hur vårt ätande påverkats av stort som smått, religion, politik, idealism, upp- och nedgång, krig och fred.
Visste du till exempel att:
- Frestelsen i Janssons frestelse hette Inga.
- Småbarns första föda i Sverige består oftast av potatis, i Holland morot på grund av färgen, i Saudiarabien utspädda krossade dadlar och i Indien mosat ris.
- Tre till fyra år efter stora kriser i ett land skapas ny matkultur då man inte vill tillbaka till det som var innan krisen
- Svensken är bland de snabbaste vid matbordet.
- Augsburgska bekännelsen reducerade den katolska fastekalenderns inflytande i protestantiska sammanhang.
- Pietismens teologi är anledning till att Systembolaget till skillnad från andra butiker fortfarande håller söndagsstängt.
Som vanligt bjöds åhörarna in i samtalet med Richard och allt avrundades med trevligt mingel där vi konstaterade att det var en mycket trevlig och bildande kväll under Sankta Marias 800-åriga valv.
- Inte minst gissningsleken om vilken variant av söndagssteken som kom först gladde, konstaterade en av åhörarna som gick vidare med ett brett leende på sina läppar.