Nina Rung
Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 november 2023

”Om inte jag – vem?”

LIVSVIKTIGT. I säsongens sista Livsviktigt var barnen i fokus när Nina Rung fyllde domkyrkans stora kapell.

Domkyrkokaplan Petra Guteskär summerade säsongens teman och välkomnade kantor Linn Smitterberg som tolkade kvällens tema med låten Fix you, fast den svenska versionen, Laga hjärtan.

Nina Rung är känd som bland annat genusvetare, kriminolog, författare och erfaren inom det förbyggande arbetet mot sexuellt våld. Under tisdagskvällen delade hon med sig av sina breda och livsviktiga kunskaper.

Föreläsningen kretsade kring hur vi som vuxna måste ta ansvar i att våga prata med barnen. Inte bara om hur deras skoldag varit, utan även hur deras dag på internet varit. Vad de har upplevt och hur det kändes.

I tjugo år har Nina jobbat med frågan om våld och kön, och hur de hör ihop. Hon är grundare av huskurage, vilket är en antivåldsmetod som ska få fler att reagera och gripa in. Så vi inte blir stillasittande och oroliga. Nina konstaterade:

Så länge vi inte gör något så tillåter vi det. Om inte jag – vem?

Nina Rung

Om du reagerar på en situation som känns obehaglig, agera. Tar en förälder för hårt i sitt barn eller ryter till för högt, våga ge uttryck för det och reagera, menar Nina. Och när ett barn kommer till dig i förtroende och delar en tanke eller upplevelse, lyssna och ta deras tillit på allvar.

Nina ställde en fråga till besökarna om någon hört uttrycket ”kärlek börjar med bråk”, majoriteten räckte upp handen. Hon pekar på allvaret i att det uttrycks som en sanning. Kärlek kan göra ont, men det ska inte kopplas till rädsla eller otrygghet.

Skratten av igenkänning ekar genom valven när Nina på ett humoristiskt sätt gång på gång delar könsnormer som vi omedvetet präglas av varje dag. Under föreläsningen visades flera exempel på negativa maskulina kontra feminina ideal. Nina förklarade att vi från våra första ord bemöts med olika förväntningar, baserade på vårt kön. Pojkar ska hålla ihop, hålla igen och känsloavreglera. Flickor får lära sig att det är mer okej att gråta än att vara arg. Pojkar förväntas också att ta risker i högre utsträckning, men bemöts emellanåt negativt när de väl gör det.

Här kom Nina in på våld och kön, och hur killar tar risker som emellanåt tenderar bli våldsamma, vilket kan resultera i sexuellt våld.

Det är skillnad på att vara intresserad och att trakassera.

Nina Rung

Killar som tvingas följa maskulinitetsnormer har större risk att hamna i gängkriminalitet. De präglas av det destruktiva idealet att som man kunna både ge och ta våld. Nina refererar till Carin Götblads föreläsning veckan innan när hon pekar på vikten av ett jämställt samhälle, ju mer ojämställt desto högre risk för våld.

I en våldsam relation är psykisk våld vanligast och det finns några varningsklockor som Nina tog upp:

  • Att partnern tvingar dig att svara i telefon eftersom hen kan vara både svartsjuk och kontrollerande.
  • Att partnern talar illa om dina vänner eller familjemedlemmar för att göra dig beroende av personen.
  • Att partnern kräver att du delar ditt lösenord för att när som helst gå igenom din mobiltelefon.
  • Att partnern tvingar dig ställa upp i aktiviteter du ej är bekväm med.
  • Att partnern hotar med att dela privata bilder för att begränsa dig ännu mer.

En stor del i ungas utsatthet idag är porr. Något som kan starta i oskyldig nyfikenhet och resultera i en skev syn på sex och relationer. Våldet mot kvinnor neutraliseras och normaliseras genom porrkonsumption. Här sker ingen inlärning om varken ömsesidighet, samtycke eller hänsyn. Ungdomarna lär sig att begå övergrepp utan att förstå att det är fel.

Det blev ett wake-up-call när Nina menade att det är vi vuxna som måste hjälpas åt att förebygga detta:

Vi har kunskap men gör inget för att förebygga det. Vi måste göra vad vi kan som vuxna.

Nina Rung

Vi behöver få som rutin att prata med våra barn och rusta dem, för så fort barnen kan kommunicera kan de utsättas på nätet. När vi förbjuder något och barnet ändå gör det och den handlingen får konsekvenser kommer inte barnet våga berätta. Som vuxen har du ansvar i att berätta för barnet att det är okej att vara nyfiken och att du alltid kommer hjälpa den och att det aldrig är dens fel. Vi behöver lyssna på våra barn och bekräfta dem så de inte söker sig till någon annan istället.

Signaler som kan tyda på att en person är utsatt på nätet är ganska lika symptomen på en tonåring. Att den har svårt att vara utan mobiltelefonen, att den är nedstämd, har huvudvärk eller magont och har förändrade beteende. Återigen kommer Nina tillbaka till vikten att prata med våra unga, att jobba förebyggande, att intresserad sig för de appar barnen använder och hålla igång samtalet. Som barn blir föräldern jättejobbig men också jättetrygg.

Nätet är på riktigt, det är barnens verklighet. Och när personer testar din tillit, visa att du finns där. Du behöver inte vara en expert för att lyssna.

Nina Rung
Nina Rung vid regnbågsjesus

Nina Rung vid regnbågsjesus

Foto: Sofi Ogestad

Nina lämnade Sankta Maria och besökarna nyfikna på mer.

Så var ännu en säsong av Livsviktigt förbi. Vi har fått ta del av Peter Mattssons kunskap om NATO och vad det kan tänkas betyda för Gotland. Anneli Wester, extremäventyraren, gav oss handfasta råd om hur vi kan hantera psykisk ohälsa. Vi hade Ulf Lindgren här för att tala om riddaren Ignatius av Lyola och vad hans andliga övningar kan göra för oss. Carin Götblad var här för att tala om det oerhört aktuella ämnet gängkriminalitet och våra barn och unga. Så avslutade Nina Rung med en föreläsning kring vårt vuxeansvar att stötta våra unga i deras värld på internet.

Tack för denna säsong!

Alla föreläsningar har verkligen varit givande och livsviktiga, jag längtar redan till i vår.

Besökare
Petra  Guteskär

Petra Guteskär

Domkyrkokaplan, Präst