Medverkande i panelen: Torsten Flemming, utbildningsdirektör, Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland, Olle Jansson, Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör, Rikard von Zweigbergk, beredskapschef, Region Gotland, rektorsråd Uppsala universitet Gotland och Inger Harlevi, ordförande i Visby domkyrkoförsamlings kyrkoråd. Anette Jansson, strateg hållbar utveckling, inledde med att berätta om arbetet med Vårt Gotland 2040.
Några av de frågor som ställdes under Livsviktigt: Vad är viktigast för allas vårt Gotland 2040, när det kommer till trygghet, hälsa, delaktighet och utbildning? Vad händer om resurserna inte räcker till? Hur kan Visby domkyrkoförsamling vara ett stöd? Hur kan kyrkan vara en resurs för samhället och vilket fokus är viktigast?
Här följer en liten del av samtalet från kvällen.
Anna Lundgren, domprost och för kvällen den som ställde frågorna till paneldeltagarna:
–Man pratar ofta om brist på resurser. Det är brist på sjukvårdspersonal, det finns inga behöriga lärare som söker jobb och det är svårt att hitta behöriga präster som vill eller kan flytta hit och kyrkan har sviktande medlemsantal. Ekonomiläget är oroligt för många. Då kan man ju tänka, 2040, hur ser det ut då om det här bara fortsätter? Vad har ni för tankar kring det?
Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland:
–Vi kan inte jobba med resurser som vi inte har utan fokus måste läggas på vad jag ska göra med de resurser som finns tillgängliga. Att prioritera det som är viktigast och sträcka ut en hand att jobba tillsammans. Adderar vi varje resurs vi har på Gotland så har vi ganska mycket. Samarbete är nyckeln i det här.
Olle Jansson, rektorsråd Uppsala universitet Gotland:
–Vi klagar inte på resurser, vi har tillräckligt men vill alltid ha mer. Vi har ju studenter som vill någonstans i sitt liv. Det präglar verksamheten som genomsyras av att den är hoppfull. Studenterna är en resurs för Gotland. Det gäller att fånga upp dem, men då stöter man förstås på det här med bostadsproblematiken. Vi behöver en bra infrastruktur för att växa.
Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör:
–Vem har sagt att det ska vara enkelt? Det är klart att det finns utmaningar på flera nivåer, både lokalt och nationellt. Vi kan inte stå på egna ben i alla lägen. För vår del är samarbetet med Stockholm viktigt. Vi samverkar även med andra regioner i Sverige. Politiken är jätteviktig för att kunna prioritera framåt.
Framtiden tillsammans
Inger Harlevi, ordförande i Visby domkyrkoförsamlings kyrkoråd som beslutar om vad församlingen ska arbeta med, berättar vad hon tycker är viktigt att arbeta med framåt:
–Vi måste gå ut i samhället mycket mer. Vi kan inte vänta på att någon ska knacka på dörren. Det tycker jag också att pandemin lärde oss. Jag tror att vi behöver vara mycket bättre på att bjuda upp samhället till dans.
Anna Lundgren tar det vidare till resten av panelen:
–Vad skulle ni vilja skicka med oss som församling och alla om sitter här och lyssnar? Ni har ju verkligen sträckt ut handen i det här samtalet.
Olle Jansson, rektorsråd Uppsala universitet Gotland:
–Jag kan inte nog understryka att vi behöver se alla studenter som kommer hit, som resurser. Alla på Gotland kan bjuda in och lära känna den här resursen som vi vill ska bli en del av det gotländska samhället.
Torsten Flemming, utbildningsdirektör, Region Gotland:
–Många av eleverna som har det knepigt och inte når målen, är ensamma. De fastnar framför en dator, har inte kompisar och det är då svårt att komma ut i föreningslivet. Där har kyrkan bra verksamhet som kan fånga upp de här barnen och ungdomarna. Det finns även de som kommer hit från andra länder, som kan ha trauman med sig. Vi behöver fundera på hur vi hjälps åt med den gruppen.
Rikard von Zweigbergk, beredskapschef, Region Gotland:
–En krisorganisation träffar aldrig hundra procent rätt i sina lösningar. Vi behöver breda verktyg, även för det vi kanske inte tänker på. Hjälp oss att fylla i lösningar framåt. Vi behöver arbeta inför eventuella händelser och inte bara när det händer något. Vi behöver finnas till genom hela livet.
Fredrik Persson, polisområdeschef Gotland:
–Det talades om att bjuda upp till dans och det tycker jag är bra. Ska vi fokusera på de unga människorna så har kyrkan många bra ungdomsverksamheter. Jag tycker att både idrottsrörelsen och Svenska kyrkan behöver knyta kontakter sinsemellan. Samarbeta och erbjuda aktiviteter gemensamt. Många föräldrar kan inte låta barnen gå på en massa olika saker flera dagar i veckan. Man behöver fundera på hur man skapar meningsfulla aktiviteter med variation, för man kanske inte behöver spela fotboll varje gång.
Domprosten avrundade det hela med att konstatera att engagemanget visar att det finns stora möjligheter för att tillsammans kunna jobba framåt, för Gotland.
–Jag tycker att det känns hoppfullt. Det är en utmaning för oss alla och egentligen är dörren redan öppen, det är bara att kliva in.
Samtalen fortsätter
Tisdag 1 november klockan 18.30 kommer Natalie Lantz
Höstens program med gästföreläsare som kommer till domkyrkan