Gravsten lutad mot plank
Lyssna

Du kan välja en återbrukad gravsten

För många är det självklart att återbruka kläder, möbler och annat man behöver i tillvaron. Även gravstenar kan återbrukas.

En gravsten är tänkt att hålla i evighet, det kan nog inte bli mer hållbart än så.

Att välja en begagnad gravsten

Innan det är dags att kika på stenar behöver du veta vilken plats graven har eller ska ha och om det är en urngrav eller kistgrav. Det är för att veta vilka begränsningar som kan finnas för platsen.

När du vet det kontaktar du arbetsledaren på Norra kyrkogården i Visby, som visar vilka stenar du kan välja mellan. Se kontaktuppgifter nedan.

Tips! Kontakta en stenhuggare och presentera din idé. Då har denne möjlighet att titta på stenen eller i alla fall berätta vilken slags sten och storlek som behövs för det du önskar. Vad ska det till exempel stå på stenen? Det är också viktigt att veta om det framöver ska få plats med fler namn. Det finns också olika lösningar för text. Den gamla inskriptionen kan slipas bort och man kan hugga in en ny. Det går också bra att ha texten på en metallplatta som monteras på stenen.

Stenmaterialet spelar roll

Stensorten bör väljas utifrån den valda gravplatsen. Kalksten till exempel, passar inte överallt.

-Kalksten är väldigt fin men den är ljus och porös. Står den till exempel under en lind får den en svart beläggning. På en sådan gravplats är det bra med en lite blankare, polerad sten i granit. Ytan är lättare att rengöra, säger Klara Holmqvist, kyrkogårdsingenjör.

kvinna sitter på huk och har sin hand på en gravsten

Klara Holmqvist, kyrkogårdsingenjör, visar sin favoritgravsten på Norra kyrkogården. Det är ett fantastiskt hantverk.

Foto: Lillebi Sundqvist

Väljer man en återbrukad sten kan man få ett väldigt fint hantverk som inte görs idag.

Klara Holmqvist, kyrkogårdsingenjör

Bättre för planeten

Nya gravstenar är kan vara importerade, bland annat från Kina. Varje ny sten är en bit man tar av ett berg. Det går dessutom åt mycket energi till det.

-Kommer stenen från Kina är det även en lång transport och man kan också fundera över arbetsvillkoren. Import av gravsten beror ju på att arbetskraften är billig, inte på att de har bättre sten än vad vi har, säger Klara Holmqvist.

Det är kanske inte det du vill sitta och tänka på när du ska välja en sten för en anhörig som har dött, men det kan ändå vara bra att ha det i bakhuvudet. Och att veta att stenen inte måste vara ny vilket har sina vinster, både vad gäller pris och hantverk.

-Väljer man en återbrukad sten kan man få ett väldigt fint hantverk som inte görs idag, säger Klara Holmqvist.

Priset på en återanvändningssten varierar. De kostar 500-2 500 kronor. Därtill kommer stenhuggarens kostnader för omhuggning, transport och montering.

Unikt hantverk

Klara Holmqvist visar ett exempel på en vacker sten. Graven är kulturmärkt och stenen är inte till salu men det är ett bra exempel på en vacker sten från förr.

-Det är ett fantastiskt hantverk och ganska originellt mönster. Ett rosenträd hör inte till vanligheterna. Strukturen på stammen, hundrabladsrosorna och namnen är fint upplagda. Det är en fint tandhuggen botten och vackra bokstäver. Väldigt tjusig sten.

Är du intresserad av att välja en återbrukad gravsten, ta kontakt med arbetsledaren på Norra kyrkogården Se kontaktuppgifter nedan.

Text och foto: Lillebi Sundqvist

Hélène Sandsjö

Arbetsledare Norra kyrkogården, Visby domkyrkoförsamling